Opozícii sa nepodarilo zastaviť Čaplovičov projekt za 25 miliónov eur

Opozícii sa na školskom parlamentnom výbore nepodarilo presadiť výzvu, aby minister školstva Dušan Čaplovič pozastavil projekt Národnej sústavy kvalifikácií za 25 miliónov eur.

07.05.2013 16:25 , aktualizované: 18:15
Dušan Čaplovič Foto:
Minister školstva Dušan Čaplovič
debata (67)

Opozičný poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý pripomína, že na všetky národné projekty rezortu školstva ide dohromady 200 miliónov eur a v niektorých položkách sú projekty „veľmi brutálne nadsadené“.

„Chceli sme požiadať ministra, aby pozastavil projekt Národnej sústavy kvalifikácií a prehodnotil jeho rozpočet a obsah tak, aby sa predražené systémy zlacnili a aby sa prevzali, keď sa dá, veci z Českej republiky, ktoré nám ponúkajú,“ povedal po rokovaní mimoriadneho školského výboru Beblavý. To však poslanci vládneho Smeru neodhlasovali. Minister má len dať do 30. júna informáciu, aké opatrenia prijal všeobecne v oblasti národných projektov na zefektívnenie využitia prostriedkov. „Poukázali sme na to, že rozpočty tých nových národných projektov schválených za vedenia ministra Čaploviča sú v niektorých položkách veľmi brutálne nadsadené a napríklad len na nájmy priestorov je tam určených viac ako 105 miliónov bývalých korún,“ dodal Beblavý. Dúfa, že aj keď ich výzva neprešla, tak aspoň rezort prehodnotí projekt z vlastnej iniciatívy.

Projekt Národnej sústavy kvalifikácií za 25 miliónov eur bude robiť Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV). Beblavý pripomenul, že inštitút dostal za posledné štyri mesiace projekty celkovo za 88 miliónov eur. Túto inštitúciu pritom nevedie ani riaditeľ podľa zákona, je tam len poverená riaditeľka. Výsledkom projektu má byť zoznam zručností a vedomostí, ktoré by mali ovládať murári, kaderníčky, či ďalšie povolania. Podobný projekt zaviedli aj v susednej Českej republike za približne 1,2 milióna eur. Opozícia kritizuje ministra, že neprijal ponuku českej strany, ktorá nám ponúkala katalóg zadarmo.

Minister pripomenul, že Slovensko je posledný členský štát, ktorý nemá národný systém kvalifikácií. Podľa neho sa nedal jednoducho len prevziať český systém a pripomenul, že žiadna krajina doteraz neprevzala kvalifikačný systém od inej krajiny. Čaplovič zdôraznil, že projekt pôjde na verejné obstarávanie. „Pri verejných obstarávaniach sa nám často podarí skresať cenu za niektoré položky,“ dodal minister. S českým ministrom školstva ešte bude hovoriť. „Ale nie o prebratí celej sústavy kvalifikácií, nejakého plagiátu na Slovensko. Ale budem hovoriť o istých možnostiach tých expertov, ktorí by nám pomohli v celom procese vychytať chyby aj vo vzťahu k národnej sústave povolaní. Ja sa nebránim o týchto veciach diskutovať,“ vyhlásil minister školstva. Zároveň kritizoval svojho predchodcu Eugena Jurzycu (SDKÚ), že projekt systému kvalifikácií neodštartoval.

67 debata chyba