NY Times: Slováci sa pri integrácii Rómov inšpirujú bojom proti segregácii v USA

Americký denník New York Times zverejnil v piatok článok venovaný snahám o integráciu Rómov na Slovensku.

10.05.2013 22:12
debata (16)

Podľa novín sa Slováci v tomto smere inšpirujú aj bojom proti segregácii v USA spred vyše polstoročia.

„Situácia na Slovensku je presne taká istá, ako bola v Spojených štátoch,“ citoval New York Times vyjadrenie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka. Ten nedávno navštívil USA, aby získal viac informácií o boji proti rasovej segregácií v školstve a odstraňovaní bariér v ďalších spoločenských oblastiach.

Noviny si všímajú kauzu oddeľovania žiakov z rómskeho etnika na základnej škole v Šarišských Michaľanoch. Citujú pritom vyjadrenia tamojšieho riaditeľa Jaroslava Valaštiaka, ktorý utrpel šok, keď po príchode do školy zistil, že rómski žiaci mali vyčlenené samostatné ihrisko oddelené od „bielych“ detí.

Rovnako nemali prístup do školskej jedálne a na rozdiel od nerómskych žiakov dostávali len studenú stravu v balíčkoch. Triedy na škole boli tiež prísne rozdelené podľa etnických línií.

Denník zdôrazňuje, že Valaštiak za posledný rok vynaložil veľké a často neľahké úsilie na elimináciu fyzických i psychických bariér oddeľujúcich Rómov od ostatného obyvateľstva.

Zápas proti segregácii v Šarišských Michaľanoch aj iných mestách a obciach v rôznych oblastiach Európy podľa New York Times zmobilizoval malú, ale energickú skupinu občianskych aktivistov, ale vyvolal aj rozhorčený odpor zo strany obhajcov zachovania súčasného stavu.

Najsilnejšou zbraňou aktivistov sú podľa denníka rozhodnutia súdov, ako aj antidiskriminačná legislatíva, ktorú si SR musela osvojiť na základe štandardov EÚ.

Noviny pripomínajú, že ochrancovia ľudských práv dosiahli vlani dôležité víťazstvo, keď súd kvalifikoval vytváranie rómskych tried v Šarišských Michaľanoch ako diskriminačné a protiprávne konanie a zaviazal školu vytvoriť zmiešané triedy.

Podľa denníka sa právnička košickej Poradne pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková, ktorá podala žalobu na tamojšiu školu, inšpirovala historickým rozhodnutím Najvyššieho súdu USA z roku 1954 v kauze Brown verzus školská rada Topeky. Tento verdikt označil segregáciu v školstve za protiústavnú.

New York Times na záver článku prináša vyjadrenia aktivistov i predstaviteľov zainteresovaných do riešenia rómskej problematiky, ktorí sa zhodujú na tom, že integráciu nemožno dosiahnuť radikálnymi krokmi, ale len postupnými dobre zacielenými opatreniami. Zmeny totiž vyvolávajú odpor nielen u väčšinového obyvateľstva, ale aj u samotných Rómov, ktorí si už zvykli na status quo.

„Myslieť si, že čoskoro budú na Slovensku už len integrované školy, je naivné,“ konštatuje v tejto súvislosti Pollák. Úrady podľa neho musia postupovať pomaly, aby predišli odchodu nerómskych detí z integrovaných škôl, a aby zabránili zneužitiu problematiky extrémistickými skupinami, uviedol New York Times v článku zverejnenom v tlačenom vydaní novín.

16 debata chyba