Pestúnov ubúda, zvýši im štát podporu?

Ľudia, ktorí sa rozhodnú vziať si viac detí do pestúnskej starostlivosti, robia často charitu. Kým v Čechách sa zavádza profesionálna pestúnska starostlivosť, na Slovensku sa niektoré pestúnske rodiny pre zvýšené náklady a nízke príspevky štátu skôr zadlžujú.

17.05.2013 12:00
rodina, deti, matka Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak si rodina vezme do starostlivosti viac detí alebo zdravotne postihnuté dieťa, ktoré si vyžaduje celodennú starostlivosť, prichádza aj o jeden príjem z platu. Aj to môže byť jeden z dôvodov, prečo počet pestúnskych rodín klesá.

Občianske združenie Návrat, ktoré presadzuje, aby deti neprežívali detstvo v detských domovoch, ale v rodinách, navrhuje, aby pestúnske rodiny dostali väčšiu odbornú aj finančnú pomoc. V uplynulých rokoch síce počet detí v detských domovoch klesol a viac detí žije v náhradných rodinách. V domovoch však zostávajú najmä deti s postihnutím a poruchami správania a veľké súrodenecké skupiny, o ktoré je náročnejšie sa starať.

Na otázku, či ministerstvo práce a rodiny uvažuje o zvýšení príspevku pre pestúnov, ktorí sa starajú o dieťa so špeciálnymi potrebami, rezort odkázal na aktuálne výšky odmien pre pestúnov vrátane osobitného príspevku, ak sa starajú o zdravotne postihnuté dieťa.

„Potrebujeme zvýšiť počet pestúnskych rodín, ktoré prijmú dieťa s postihnutím alebo napríklad troch súrodencov. Situácia je taká, že rodina nedostane dosť peňazí. Ak si rodina berie dieťa so zvýšenou potrebou starostlivosti alebo viacpočetnú súrodeneckú skupinu, matka sa nemôže zamestnať, potrebuje sa o deti starať celý deň,“ hovorí Marek Roháček z občianskeho združenia Návrat s tým, že nezaplatená práca v domácnosti sa potom prejaví aj na budúcich dôchodkoch pestúnov.

Mária Maráková okrem troch vlastných detí vychováva s manželom štyri deti v pestúnskej starostlivosti. Jedno z detí v pestúnskej starostlivosti je postihnuté. Autizmus chlapcovi zistili, až keď bol v náhradnej rodine a mal ísť do školy. „Vtedy sme s ním chodili na rôzne testy a zistilo sa, že školu nezvládne,“ spomína.

Príspevky, ktoré dáva štát pestúnom, ani zďaleka nepokryjú všetky výdavky takej širokej rodiny, ktorá len na inkaso platí 500 eur mesačne, varí v 15-litrových hrncoch, potrebuje upraviť dom, väčšie auto a podobne. „Zadlžili sme sa,“ hovorí pani Maráková.

Pestúni majú od štátu nárok na príspevok 172,52 eura mesačne. Len v prípade, že sa starajú o tri a viac detí, sa príspevok zvyšuje o 122,71 eura mesačne. Tí, čo sa starajú o zdravotne postihnuté dieťa, majú nárok na osobitný príspevok vo výške 71,09 eura. V susednom Česku, kde od januára v podstate zrušili rozdiel medzi profesionálnou rodinou a odmenou pre pestúna, je príspevok od štátu odstupňovaný podľa počtu detí.

Na jedno dieťa majú českí pestúni nárok v prepočte 310 eur, na dve deti 465 eur a ak sa starajú o tri deti alebo o postihnuté dieťa, majú nárok na odmenu vo výške 775 eur. Rodiny, ktoré majú v pestúnskej starostlivosti najmenej tri deti, majú tiež nárok na príspevok na kúpu auta.

Počet pestúnskych rodín za uplynulých päť rokov na Slovensku stále klesal. Predvlani sa 1 659 pestúnskych rodín staralo o 2 249 zverených detí. Dôvodov je podľa Jozefa Mikloška z mimovládky Úsmev ako dar viacero. „V detských domovoch zostávajú najmä staršie deti, deti so špeciálnymi potrebami a súrodenecké skupiny z mnohopočetných rodín, navyše na Slovensku sa rozrástlo profesionálne rodičovstvo,“ hovorí.

Profirodičia sú zamestnanci detských domovov, ktorí vychovávajú všetky deti do šesť rokov v rodinách, nie v domovoch. „Je to dobrá forma starostlivosti o deti, ale ak by sa podarilo zaviesť aj profesionálne pestúnstvo, najmä pre niektoré deti, to by sme len uvítali,“ dodáva Mikloško.

Za najväčší problém v pestúnskej starostlivosti na Slovensku však považuje chýbajúci systém odbornej podpory pre pestúnov. „Chýba väčšia sieť odborných pracovníkov, ktorí by im vedeli v zložitých situáciách poradiť a dať psychologický servis,“ dodáva Mikloško.

Rezort práce podľa vyjadrenia tlačového odboru pripravuje zavedenie systému odbornej podpory, ktorá sa bude týkať všetkých náhradných rodín. Má ísť o odborné poradenstvo, vzdelávanie, pomoc pri prijatí dieťaťa do rodiny. Zároveň chce vytvoriť a overiť postup podpory pestúnskej starostlivosti o ťažko umiestniteľné deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba