Mimovládky vyhlásili anti-cenu Homofób roka

Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko z mimovládneho sektora vyhlásili v piatok anti-cenu Homofób roka.

17.05.2013 12:31
debata (24)

Nominovaných je päť osôb z verejného života, ktoré podľa aktivistov svojimi výrokmi a vyjadreniami naplnili obsah slova homofób. Hlasovať sa dá na stránke ludskeprava.sk a to za poslanca za OĽaNO Štefana Kuffu, bývalého predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH), Antona Ziolkovského z Konferencie biskupov Slovenska, speváka skupiny Zóna A Koňýka a napokon zástupcu šéfredaktora časopisu .týždeň Martina Hanusa.

Nominovaní sa do vybranej pätice dostali na základe medializovaných výrokov, ktoré obsahovo odporovali ochrane práv LGBTI ľudí. Hrušovský je nominovaný za svoju reakciu na návrh zákona o registrovaných partnerstvách, v ktorej ho označil za šialený legislatívny pokus o nabúranie celého právneho systému. To, že LGBTI komunita sú chorí ľudia, ktorým sa treba špeciálne venovať, vyhlásil v pléne NR SR poslanec Kuffa.

Hanus si nomináciu vyslúžil výrokom, že „aktivisti a časť mediálneho sveta celkom deformujú pojmy, ak tvrdia, že páry osôb rovnakého pohlavia majú na získanie tohto privilégia akési ľudské právo.“ Koňýk zase podporu homosexuálov zaradil k faktorom, ktoré ohrozujú dobrý svet. „Normálne nie je všetko, čo ma priťahuje a k čomu inklinujem,“ je zase vyhlásenie, ktorým sa k nominovaným zaradil výkonný sekretár KBS Ziolkovský.

„Výskumy dlhodobo ukazujú, že medializované výroky a informácie hrajú dôležitú úlohu vo vnímaní menšín spoločnosťou. Takto sa tvoria alebo utvrdzujú rôzne škodlivé stereotypy, ktoré vedú k diskriminácii a porušovaniu ľudských práv,“ vysvetľuje dôvody pre vytvorenie anti-ceny riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Ochrana práv lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych osôb je na Slovensku na nízkej úrovni. Svedčí o tom aj správa o právnej ochrane sexuálnych menšín EÚ, ktorú pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii a transfóbii vydala Európska pobočka Medzinárodnej spoločnosti LGBTI osôb.

Slovensko podľa správy skončilo ako druhé najhoršie spomedzi krajín Visegrádskej štvorky. To, že je spoločenská akceptácia tejto komunity na nízkej úrovni, potvrdzuje aj správa Agentúry Európskej únie pre ľudské práva. Cena Homofób roka nemá len odsúdiť autorov výrokov, má upozorniť celú spoločnosť na to, že aj slová môžu dotknutých poškodzovať, povedal Weisenbacher.

Nominovaných vybrala porota zložená z odborníkov na ľudské práva a diskrimináciu a LGBT aktivisti. Do hlasovania sa môže zapojiť ktokoľvek, otvorené bude do 7. júna. Po hlasovaní sa aktivisti pokúsia cenu, ktorej autorom je dizajnér Maroš Schmidt, odovzdať víťazovi. V budúcom ročníku chcú mimovládky zapojiť verejnosť už aj do nominačného procesu.

„Škandalóznych výrokov, ktoré v civilizovanej spoločnosti nemajú čo hľadať, sa určite nájde viac a aj v iných oblastiach,“ zdôvodnila toto rozhodnutie Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv.

24 debata chyba