Vysokoškolské pobočky niekedy pripomínajú stredné školy

V pobočkách vysokých škôl učia aj pedagógovia z miestnych stredných škôl, hovorí o nedostatkoch detašovaných pracovísk v Česku tajomník Akreditačnej komisie Českej republiky Jiří Smrčka.

20.05.2013 15:00
debata (11)

Zvyšuje sa alebo znižuje počet pobočiek vysokých škôl v Česku?

U nás pôsobí 26 verejných vysokých škôl, 2 štátne a 43 súkromných. Za posledné dva roky sa mierne znížil počet súkromných vysokých škôl. Čo sa týka pobočiek, nevedie sa oficiálna evidencia, ale vieme, že extenzívny rozvoj už nie je taký ako v minulých rokoch. Po sérii hodnotení Akreditačnou komisiou a tiež po tom, čo sa začali touto témou zaoberať niektoré médiá, si vysoké školy viac strážia množstvo a kvalitu svojich pobočiek.

S akými najčastejšími problémami sa pri hodnotení detašovaných pracovísk stretávate?

Nedostatky sú rôzneho stupňa závažnosti. Od skutočnosti, že obsah štúdia a jeho podoba sa nepodobajú vysokoškolskému vzdelávaniu ani vzdialene, až po to, že štúdium prebieha v neadekvátnych a nedôstojných podmienkach. V pobočkách býva obvykle slabšie personálne zabezpečenie. Veľa pedagógov je z radov miestnych stredných škôl a praxe, nemajú kvalifikáciu ani skúsenosť s vysokoškolskou výučbou. Ďalej to býva nedostatočné informačné zabezpečenie – pobočky zvyčajne zabezpečujú prístup len k základným učebným pomôckam, študenti nemajú prístup k odborným publikáciám zo svojho odboru, tak k domácim, ako aj k zahraničným. Nerobí sa tam takmer nijaká tvorivá činnosť, čo súvisí s vysokým percentom externistov, ktorí na nich zabezpečujú výučbu. Neexistencia súvisiacej tvorivej a výskumnej činnosti dáva vzdelávaniu v pobočkách výrazne stredoškolský charakter.

Aké opatrenia robíte v záujme zvýšenia ich kvality?

Akreditačná komisia sa v uplynulých rokoch systematicky zameriava na hodnotenie študijných programov v pobočkách a pri posudzovaní žiadosti o akreditáciu skúma, či je študijný program zabezpečený v celej šírke, nielen v sídle školy. Samostatná akreditácia pre detašované pracoviská sa neudeľuje. Ak však komisia zistí, že študijný program uskutočňuje škola za kvalitatívne horších podmienok, za akých bol akreditovaný, hrozí, že akreditácia programu bude obmedzená alebo odňatá pre celú vysokú školu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba