Opozícia chce počuť Borecove opatrenia pre súdnictvo

Opozícia chce počuť opatrenia na zlepšenie stavu súdnictva. Žiada preto mimoriadne rokovanie ústavnoprávneho výboru, na ktorom by mal minister Tomáš Borec (nominant Smeru) predniesť správu o týchto opatreniach.

22.05.2013 14:31
Tomáš Borec Foto:
Minister spravodlivosti Tomáš Borec
debata (2)

Iniciatívu spustil Miroslav Kadúc z OĽaNO, podporili ju aj ďalší opoziční členovia výboru Martin Poliačik (SaS), Lucia Žitňanská (SDKÚ) a Radoslav Procházka (nezaradený).

Dôvodom na mimoriadny výbor je znepokojivá situácia ohľadom vnímania nezávislosti súdnictva na Slovensku. Ľudia podľa opozície opäť horšie vnímajú súdnictvo, k čom prispeli kroky a vyjadrenia predstaviteľov súdnej moci. Pripomínajú napríklad šéfku Ústavného súdu (ÚS) SR Ivettu Macejkovú, ktorá uplatnila novelu o ústavnom súde na prípad Jozefa Čentéša skôr, ako bola platná. Odvolávajú sa aj na vyjadrenia predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, že náš ÚS je iba sčasti súdom a sčasti je to politicko-kriminálny ústav.

„Ak obyvatelia vnímajú naše súdnictvo vo väčšej miere ako nie nezávislé, potom som zvedavý, ako dlho, ak vôbec, budeme môcť o Slovensku hovoriť ako o právnom štáte,“ uviedol Kadúc, ktorý verí, že tak minister Borec, ako aj čelní predstavitelia súdnictva prídu na mimoriadne rokovanie ústavnoprávneho výboru.

Poslanec pripomína správu Európskej komisie, resp. Svetového ekonomického fóra, ktorá podľa neho potvrdzuje nelichotivý stav nezávislosti našich súdov. „V tejto správe sa Slovensko nachádza na hrozivom 115. mieste spomedzi 144 krajín v rebríčku vnímania nezávislosti súdov,“ poznamenal. Zdôraznil, že súdy a súdnictvo sú základom ochrany práv občanov. „Ich riadna funkčnosť, nezávislosť a hlavne vnímanie v očiach verejnosti patrí a musí patriť k základným atribútom právneho štátu,“ vyhlásil.

2 debata chyba