Zvrat v kauze odpočúvania. Pred políciu pôjdu sudcovia

Vyšetrovanie kauzy odpočúvania novinárov vrátane redaktorov Pravdy, riaditeľa TA3, ale aj desiatok ďalších nevinných ľudí vojenskou kontrarozviedkou prevzala po Generálnej prokuratúre Národná kriminálna agentúra.

23.05.2013 20:00 , aktualizované: 24.05.2013 08:00
debata (117)

Škandál s odpočúvaním prepukol pred rokom a pol v čase vlády Ivety Radičovej, keď bol ministrom obrany Ľubomír Galko (SaS). Ako sa Pravde podarilo zistiť, na presune agendy na políciu sa začiatkom týždňa dohodli minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) a prvý námestník Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý.

„Trestnú vec týkajúcu sa odpočúvania novinárov postúpila Generálna prokuratúra na Národnú kriminálnu agentúru, keďže je potrebné vykonať ešte niektoré úkony prípravného konania, preto k nej nebudeme poskytovať bližšie informácie,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Medzi prvými pristúpi kriminálna agentúra k výsluchom sudcov, ktorí podpisovali žiadosti o odpočúvanie. Tých doteraz prokuratúra nevypočúvala.

Generálna prokuratúra nevysvetlila, prečo sa celé prípravné konanie po 18 mesiacoch od začatia vyšetrovania aféry s odpočúvaním presúva na políciu. Polícia tvrdí, že je to štandardný postup, keď už prokurátor, ktorý aj tak naďalej celú kauzu dozoruje, nepovažuje za nutné byť priamo pri úkonoch. „Spis bude vyhodnotený a pridelený na ďalšie konanie v súlade s pokynmi prokurátora,“ povedal pre Pravdu policajný prezident Tibor Gašpar.

Bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor vysvetlil, že o presunutí spisu z prokuratúry na políciu v ktorejkoľvek kauze môže dôjsť, ak sa tak prokuratúra rozhodne urobiť. „Dá sa z toho vyvodiť, že prokuratúra rozhodla, že nebude ďalej viesť trestné konania ona, ale poverila príslušný útvar Policajného zboru,“ poznamenal Ivor.

Prečo pred dozorujúcim prokurátorom doteraz nevypovedali sudcovia, ktorí dávali súhlas na odpočúvanie, nie je jasné. V každom prípade pred políciou by sa na výsluchu mali vyjadriť k žiadostiam na použitie informačnotechnic­kých prostriedkov (ITP). Žiadosti o súhlas na desiatky odpočúvaní podpisovali sudcovia Krajského súdu v Trenčíne. Viacerí sú bývalí vojenskí sudcovia, ktorí prešli na krajský súd z Vyššieho vojenského súdu v roku 2009, keď vláda Roberta Fica zrušila vojenské súdy

Podľa informácií denníka Pravda prokuratúra pri vyšetrovaní narazila na niekoľkonásobné porušovanie zákona, keď napríklad osoby, na ktoré bolo nasadené odpočúvanie, neboli kriminálne rozpracované. Vyšetrovaním sa zistilo, že asi dve desiatky žiadostí o odpočúvanie vychádzali z vymyslených dôvodov. Iné žiadosti o súhlas s používaním informačných technických prostriedkov boli zase kopírované.

„Zistilo sa, že agenti si nedávali už ani tú námahu, aby písali nové žiadosti, ak žiadali použitie ITP. Kopírovali predchádzajúce žiadosti,“ uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu.

Právnici upozorňujú, že v žiadostiach o súhlas s použitím ITP skutky nemôžu byť v žiadnom prípade vymyslené. Sudcovia nemôžu byť klamaní a zavádzaní vymyslenými legendami. Sudca môže odpočúvanie povoliť vtedy, ak je podozrenie z obzvlášť závažnej trestnej činnosti alebo je začaté trestné stíhanie.

V kauze sú zatiaľ obvinení len štyria bývalí agenti vojenskej kontrarozviedky a jej exriaditeľ Pavol Brychta. Tí spadali pod Galka a sú obvinení zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a z porušovania cudzích práv. Trestné stíhanie voči bývalým agentom Vojenského obranného spravodajstva prokuratúra od prevalenia škandálu rozšírila o ďalších tridsať skutkov. Na prokuratúre vypovedali desiatky ďalších ľudí, ktorých VOS odpočúvalo. Medzi nimi aj bývalá Galkova sekretárka či bývalý šéf vojenskej kontrarozviedky, ale aj neznámy vodič kamiónu.

Prokuratúra preverovala v kauze aj úlohu bývalého ministra. Vlani v marci vypovedal samotný Galko, ktorý tvrdí, že odpočúvania službe nenariadil a o odpočúvaní viacerých ľudí ani nevedel. Galko nie je trestne stíhaný. Podľa informácií Pravdy vypočúvaní bývalí vysokí funkcionári vojenskej kontrarozviedky odmietli k úlohe Galka v afére odpočúvania vypovedať, čo im umožňuje Trestný poriadok.

Galko prišiel pre kauzu o kreslo a následne bývalá premiérka Iveta Radičová odvolala aj Brychtu, keď prevzala vedenie rezortu obrany.

Vojenská kontrarozviedka odpočúvala okrem novinárov denníka Pravda a bývalého šéfa TA3 aj ďalšie osoby nielen z rezortu obrany, ale aj z ministerstva hospodárstva či samotného Vojenského spravodajstva. Odpočúvaný bol nielen tretí najvyšší úradník v rezorte obrany, ale aj Galkov externý poradca, ktorý predtým za šéfovania ministrov za SDKÚ viedol Vojenskú spravodajskú službu a z rezortu sám odišiel v čase, keď podal demisiu exminister Juraj Liška. Odpočúvaný mal byť aj terajší zástupca šéfa Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba