Petíciu na podporu Róberta Bezáka poslali jej organizátori do Vatikánu

Petíciu na podporu emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorého pápež vlani odvolal z postu trnavského arcibiskupa, už poslali jej organizátori do Vatikánu. Potvrdil to predseda občianskeho združenia Pastor bonus Marek Nikolov. Petíciu podpísalo približne 15-tisíc ľudí.

24.05.2013 14:13
Róbert Bezák Foto:
Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák.
debata (101)

„Očakávame, že to bude doručené do vlastných rúk svätému Otcovi s tým, že svätý Otec celú situáciu zváži a predpokladáme, že si zistí o tomto prípade viac informácií,“ povedal Nikolov s tým, že sa tak pravdepodobne nestane hneď. „Očakávame, že v budúcnosti jednoducho k tomu zaujme nejaké stanovisko,“ dodal predseda Nikolov.

Podpisy pod petíciu začali organizátori zbierať 9. januára. Vyzývajú v nej pápeža Františka, aby posúdil dôvody odvolania emeritného arcibiskupa a taktiež ho žiadajú, aby sa s ním osobne stretol, vypočul si ho a následne zvážil jeho ďalšie pôsobenie v Cirkvi či jeho rehabilitáciu. „Určitá forma verejnej rehabilitácie by tam rozhodne mala byť,“ myslí si Nikolov. Podľa jeho slov je však nereálne, aby sa Bezák vrátil naspäť do Trnavskej arcidiecézy.

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho. Svätá stolica od neho zároveň žiadala, aby o odvolaní mlčal. Bezák však o tom informoval veriacich na svätej omši. V decembri minulého roku verejne prehovoril o svojom odvolaní v televíziách. Koncom februára mu prefekt kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet zakázal akékoľvek vystupovanie v médiách vrátane duchovných príhovorov.

101 debata chyba