Homofóbia už bude pre štát neprijateľná ako rasizmus

Slovensko posilňuje ochranu nad neheterosexuálne orientovanými občanmi. Vôbec prvýkrát budú od júla trestané útoky z dôvodu nenávisti k ľuďom s inou sexuálnou orientáciou.

26.05.2013 18:49
Dúhový pochod Foto:
Minuloročný pochod gejov a lesbičiek ulicami Bratislavy.
debata (61)

Parlament schválil novelu Trestného zákona, ktorá zaraďuje spáchanie trestného činu z dôvodu nenávisti pre sexuálnu orientáciu medzi osobitné motívy, za ktoré hrozí vyššia sadzba. Páchateľom, ktorí útočili pre nenávisť k inak sexuálne orientovanému občanovi, môže súd vymerať trest až do troch rokov.

Komunita gejov, lesbičiek, bisexuálnych a transrodových ľudí (LGBT ľudí) prísnejšie trestanie takýchto trestných činov privítala. „Novela Trestného zákona prvýkrát jasne stanovuje, že homofóbia je pre štát rovnako neprijateľná ako rasizmus, antisemitizmus a ostatné formy intolerancie. Umožní polícii aj zaznamenávanie štatistík o týchto prípadoch, ktoré sú v súčasnosti neviditeľné,“ upozornil riaditeľ mimovládky Inakosť a podpredseda Výboru pre práva LGBTI ľudí Martin Macko.

Podľa najnovšieho prieskumu Agentúry Európskej únie pre základné práva výsledky z najväčšieho doteraz uskutočneného prieskumu týkajúceho sa trestných činov z nenávisti a diskriminácie v súvislosti s touto komunitou vyplýva, že spoločenská akceptácia LGBT ľudí je stále na veľmi nízkej úrovni.

Strach párov rovnakého pohlavia na Slovensku aj z bežných prejavov náklonnosti na verejnosti posilňuje aj absencia trestnoprávnej ochrany pred násilnými trestnými činmi alebo verbálnymi prejavmi motivovanými nenávisťou voči LGBT ľuďom. Až 54 percent LGBT ľudí na Slovensku považuje útoky voči nim za rozšírené, kým len 9 percent za zriedkavé.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba