Únia bojuje proti terorizmu kontrolou čističov bazénov

Ak vlastníte bazén a čistíte ho peroxidovým prípravkom, je možné, že si budete musieť na jeho kúpu obstarať úradné povolenie.

29.05.2013 14:00
bazén Foto:
Na kúpu chémie na čistenie bazénov na báze peroxidu bude potrebné povolenie úradov.
debata (20)

Európska únia totiž zaradila peroxid vo vyšších koncentráciách spolu s ďalšími látkami do zoznamu obmedzených látok, ktoré možno zneužiť na nelegálnu výrobu výbušnín. Brusel tvrdí, že to má pomôcť v boji proti terorizmu. Odborníci hovoria o nezmysle, na ktorý doplatia iba obyčajní ľudia.

Nové nariadenie má zamedziť verejnosti prístup k chemikáliám, z ktorých sa dajú vyrobiť bomby. „Stanovuje látky, ktoré sú považované za nebezpečné a ktoré sa v minulosti využili na útoky. Doteraz bolo až príliš jednoduché vyhotoviť si doma výbušninu z bežne dostupných chemikálií. Aj teroristické útoky v Nórsku alebo v londýnskom metre boli založené na po domácky vyrobených výbušninách,“ hovorí Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Nariadenie zakazuje peroxid vodíka sprístupňovať na trhu pre bežných ľudí v koncentráciách vyšších ako 12 percent, čo znamená, že v maloobchode by sa nemali predávať výrobky s vyšším obsahom. V zdravotníctve či kaderníctvach sú hodnoty v limite, čistiace prípravky pre bazény však dosahujú zhruba 33 až 35 percent.

Členské štáty majú na výber. Buď úplný zákaz, alebo v prípade, ak koncentrácia neprekročí 35 percent, kontrolovaný predaj. V praxi to znamená, že na kúpu bazénovej chémie na báze peroxidu bude potrebné povolenie úradov, prípadne má štát možnosť ustanoviť registračný režim s tým, že predajca zaregistruje každú transakciu.

„Sú tu dva záujmy. Jeden je na voľnom pohybe tovarov a voľnom prístupe spotrebiteľov k tovaru, druhý je na ochrane a bezpečnosti ľudí. Som presvedčený, že výrobcovia budú vedieť rešpektovať nastavené limity a konečný spotrebiteľ na to nedoplatí. Povolenia sa budú vyžadovať iba na vysokokoncentrované chemikálie,“ zdôvodnil Králik.

Aj z cukru sa dá vyrobiť pušný prach

Bezpečnostný analytik Milan Žitný považuje celý peroxidový prípad za nezmysel. „Terorizmu to nezabráni. Takto potom budú musieť ísť položku po položke, ktorá je na voľnom trhu. Veď aj z cukru sa dá vyrobiť pušný prach. Je to úplná hlúposť a čudujem sa členským štátom, že na to kývnu,“ povedal.

Podobný názor má aj bývalý kriminalista Matej Snopko. „Hrozba globálneho terorizmu je čoraz aktuálnejšou témou. Nemožno sa preto čudovať, že otcovia a matky Európskej únie sa budú snažiť proti nej postupovať všelijakými zákazmi. Tí, čo vyrábajú takéto zbrane, to však nahradia niečím iným. Peroxid vodíka možno zneužiť na výrobu bomby rovnako ako klince, šrauby, guľôčky či hrnce. Svedčí o tom aj nedávny útok na maratóncov v Amerike,“ myslí si. Dodáva, že oveľa viac by v boji proti terorizmu pomohol apel na ľudí, aby si viac všímali svoje okolie, podozrivých ľudí a ich konanie.

Zásadným problémom z hľadiska domáckej výroby výbušnín by podľa pyrotechnika z Kriminalistického a expertízneho ústavu v Bratislave Juraja Kadeckého boli koncentrácie peroxidu vodíka nad 70 percent. Používajú sa v priemysle i vo vojenstve a nedajú sa jednoduchým spôsobom obstarať. „Koncentrácia peroxidu vodíka, resp. aktívneho kyslíka zhruba 35 percent, ako je to v prípade bazénových čistiacich prípravkov, nám problémy nerobí a vrhať sa do masovej regulácie nič nerieši. Je to len výkrik do tmy, podľa mňa vyplývajúci z neznalosti a nekompetentnosti ľudí, ktorí to posudzujú,“ dodal.

Česi už vedia, čo urobia, my nie

Nariadenie bolo prijaté v januári a do platnosti má vstúpiť v septembri budúceho roka. Všetky členské štáty sú zodpovedné za jeho uvedenie do praxe. Susedné Česko si už vybralo kontrolovaný predaj a momentálne hľadá cestu, ako ho uviesť do reálneho života. Povolenie by malo stáť 300 českých korún a zákon má pripraviť Český banský úrad.

U nás ešte rozhodnutie nepadlo. „O tom, či Slovensko využije niektorú z možností, alebo obmedzené prekurzory výbušnín neumožní verejnosti sprístupniť, je v súčasnosti predčasné hovoriť, pretože bude potrebné vypracovať osobitný zákon. Jeho rozsah bude nevyhnutné dohodnúť v rámci konsenzu ministerstva hospodárstva, ministerstva vnútra a Finančnej správy pri zohľadnení kapacitných možností dotknutých orgánov štátnej správy a kontrolných orgánov,“ uviedol hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Dosah opatrení by pocítili ľudia, ktorí používajú peroxidové prípravky na čistenie privátnych bazénov. Vo verejných bazénoch sú zakázané. Podľa Erika Bartoša, konateľa spoločnosti, ktorá je dovozcom bazénovej chémie z Nemecka na Slovensko, do Česka a Maďarska, tvoria z celkového predaja asi 15 percent. Tieto prostriedky sú drahšie ako chlórové a využívajú ich ľudia alergickí na chlór. V prípade, že by si nové nariadenie vyžadovalo príliš vysoké finančné nároky na firmu, zvážia, či od predaja tejto komodity neustúpia.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba