Skončí prokurátor Ladislav Tichý na Najvyššom súde?

Takmer dva roky sa vlečúci spor o to, kto bude šéfovať Generálnej prokuratúre, zasahuje aj samotných prokurátorov. Niektorí cítia neistotu, ako bude ďalej inštitúcia fungovať. Podľa informácií Pravdy viacerí prokurátori uvažujú nad odchodom, medzi nimi má byť dokonca aj dočasný šéf a v tejto chvíli najsilnejší muž Generálnej prokuratúry, prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý.

30.05.2013 20:00 , aktualizované: 31.05.2013 08:00
Ladislav Tichý, prokurátor, prokuratúra Foto: ,
Ladislav Tichý údajne nie je jediný prokurátor, ktorý uvažuje nad odchodom.
debata (29)

Tichý by mal zo zákona riadiť prokuratúru až do vymenovania nového šéfa. Denník Pravda zistil, že uvažuje nad funkciou sudcu na Najvyššom súde SR. Súčasný prvý muž prokuratúry nepoprel, že uvažuje o zmene. „O tom, čo budem robiť v budúcnosti, budem uvažovať, keď to bude aktuálne, keď nebudem vo funkcii prvého námestníka generálneho prokurátora,“ odkázal cez hovorkyňu prokuratúry Janu Tökölyovú.

Na to, aby sa Tichý na Najvyšší súd dostal, musí najskôr prejsť výberovým konaním a získať súhlas Súdnej rady, aby ho prezident mohol vymenovať do funkcie sudcu. Ako prokurátor z civilného úseku by mohol pôsobiť v obchodnom, ale aj občianskoprávnom či správnom kolégiu.

Tichý nie je podľa našich informácií jediný vysokopostavený prokurátor, ktorý uvažuje nad odchodom z Generálnej prokuratúry. Podobne ako on aj iní rozmýšľajú nad pôsobením vo funkciách sudcov. Vedenie prokuratúry cez svoju hovorkyňu dementovalo podľa jej slov tieto „kuloárne správy“ o odchodoch. „Ak by chcel niekto odísť z Generálnej prokuratúry, nikto mu nebude brániť, ak to bude realizovať v súlade so zákonom. Nemáme ani jednu žiadosť o odchod,“ reagovala Tökölyová.

Neistota medzi prokurátormi?

Jeden z prokurátorov, ktorý požiadal o zachovanie anonymity, hovorí, že radoví prokurátori sú zneistení, pretože pri problémoch súvisiacich s ich prácou necítia podporu vedenia. Znepokojuje ich tiež, že pri niektorých citlivých kauzách cítia tlak na vyšetrovanie. Podľa informácií Pravdy sa na Generálnej prokuratúre „ošetrujú niektoré kauzy“.

Znepokojenie u prokurátorov vyvoláva tiež, že sa na verejnosti objavujú uznesenia z vyšetrovacích spisov či informácie o interných záležitostiach na prokuratúre. Podľa prokurátora, ktorý si neželá publikovať svoje meno, na poradách už viacerí nezverejňujú, v akom stave je vyšetrovanie v prípadoch, ktoré dozorujú. „V niektorých prípadoch, ktoré sú už pred súdmi, nechcú viacerí prokurátori už ani ísť na pojednávanie,“ uviedol zdroj z justičného prostredia prednedávnom pre Pravdu.

Podobná situácia je podľa našich informácií aj na niektorých okresných prokuratúrach. Policajní vyšetrovatelia už viackrát požiadali šéfa krajskej prokuratúry, ktorý to má v kompetencii, aby stiahol prípad na krajskú prokuratúru.

Poslanci chcú vedieť viac

Problémami na prokuratúre zdôvodňoval pred dvoma týždňami premiér Robert Fico expresné schválenie novely zákona o Ústavnom súde. V zrýchlenom režime sa kabinet pokúsil vyriešiť chaos na Ústavnom súde, ktorý je zavalený námietkami v kauze generálneho prokurátora. Zmena zákona mala sudcom v Košiciach umožniť rozhodnúť o sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorého prezident odmietol vymenovať za šéfa prokuratúry. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer, a to si nemôžeme dovoliť,“ vyhlásil koncom apríla o stave prokuratúry Fico. Odmietol byť konkrétnejší.

Čo sa deje na prokuratúre, premiér doteraz nevysvetlil ani poslancom z brannobezpeč­nostného výboru, ktorí ho o to požiadali. Tú istú požiadavku na neho vzniesli aj poslanci ústavnoprávneho výboru.

Expresnú novelu napadla opozícia na Ústavnom súde, ktorý sa jej podaním ani túto stredu, keď zasadalo plénum, nezaoberal. Tá zároveň požiadala súd pozastaviť účinnosť zákona, ktorý by umožnil rozhodnúť senátu Petra Brňáka o sťažnosti Jozefa Čentéša. Ten bol aj s druhým sudcom Milanom Ľalíkom z konania vylúčený pre zaujatosť. Zmena platného zákona, ktorý vládni poslanci schválili, umožňuje, aby o sťažnosti Čentéša ktorého prezident odmietol vymenovať, rozhodoval práve senát s namietnutými sudcami. Hoci má Brňák ako spravodajca už spis pridelený, senát o sťažnosti a predbežnom opatrení, ktoré by mohli voľbe nového kandidáta zabrániť, tiež doteraz nerozhodol.

Prechod z prokuratúry na súd umožňuje zákon

Zákon umožňuje, aby sa aj iné právnické profesie mohli uchádzať o funkciu sudcu. Prokurátori majú tú výhodu, že majú tak ako sudcovia justičnú skúšku. Ak prejdú výberovým konaním, Súdna rada ich navrhne prezidentovi na vymenovanie. Novovymenovaný sudca by mal pôsobiť na okresnom súde najmenej päť rokov, potom môže prejsť na krajský súd, kde by mal pred nástupom na Najvyšší súd pôsobiť tiež najmenej päť rokov. Ak však predseda Najvyššieho súdu požiada o dočasné pridelenie pre sudcu okresného súdu, ten môže na Najvyšší súd nastúpiť okamžite. Zákon to umožňuje od januára.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba