Turistika v lesoch sa na Slovensku zrejme spoplatní

Slovensko pripravuje reguláciu organizovanej turistiky na horách. Po novom by napríklad s organizáciou hromadných výstupov či súťaží musel súhlasiť správca lesa. Občianski aktivisti tvrdia, že táto úprava ohrozí nielen tradičné výlety, ktoré organizujú turistické spolky, ale aj školské zájazdy do hôr.

31.05.2013 11:58
Vysoké Tatry, hory, turistika, skaly Foto:
Ilustračné foto
debata (143)

Ministerstvo poľnohospodárstva navrhlo, aby všetky telovýchovné, športové a turistické akcie alebo súťaže v lesoch podliehali písomnému súhlasu správcu lesnej plochy, ktorý na tomto území podniká. Súkromní vlastníci lesov majú plán sa podieľať na zisku z komerčných aktivít usporiadaných v ich lesoch, čiže sa chystajú tieto akcie spoplatniť. To by mohlo zdražiť napríklad služby horských vodcov či iné druhy turistiky.

Proti sprísneniu pohybu v lesoch sa postavili aktivisti, turistické spolky a podnikatelia v cestovnom ruchu. „Takto formulované ustanovenie by v skutočnosti zlikvidovalo organizované turistické akcie, školské výlety a voľnočasové aktivity v prírode,“ upozornili aktivisti v pripomienke k návrhu zákona, ktorú v krátkom čase podporilo takmer 10-tisíc ľudí.

Lesy tvoria na Slovensku zhruba dve pätiny územia a nachádzajú sa aj v turisticky atraktívnych lokalitách. Voľný vstup do lesov platí od čias Rakúsko-Uhorska.

Lesné pozemky okrem štátu vlastnia na Slovensku tak firmy i občania. Turistické spolky tvrdia, že je nereálne, aby pred každou akciou aj s malým počtom účastníkov zisťovali, kto je správcom lesov a aby vopred žiadali o povolenie prejsť po značenom chodníku na tomto území. Oblastná organizácia turistických spolkov cez víkendy pravidelne organizuje pre záujemcov výstupy do hôr.

Ministerstvo poľnohospodárstva návrh obhajovalo tým, že firmy a ľudia hospodáriaci v lesoch doteraz nemohli určiť podmienky organizovaných akcií a že po návštevníkoch museli upratovať. V súčasnosti sú organizátori povinní ohlásiť turistickú akciu len v prípade, že sa jej zúčastní viac ako 500 osôb. Nahlásiť to musia obciam.

PIANO

Prečítajte si aj názor Veroniky Šikulovej Lovu a ťažbe zdar po novom. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Regulácia hromadných turistických výletov nie je jediným kontroverzným návrhom slovenských úradov. Ministerstvo životného prostredia chce zase zakázať činnosť turistických sprievodcov v národných parkoch a na iných chránených územiach. Po novom by výklad mohli návštevníkom podávať len pracovníci štátnej ochrany prírody alebo osoby, ktoré na to získajú zvláštne povolenie.

143 debata chyba