Slovensko by malo rozvinúť vnútornú ekonomiku, tvrdí Richter

Slovensko by malo posilniť vnútornú ekonomiku ako služby či cestovný ruch, myslí si minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer).

01.06.2013 14:23
vláda, Richter Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter
debata (25)

„Aby sa zlepšila zamestnanosť na Slovensku, potrebujeme rozvinúť ďaleko viac vnútornú ekonomiku, služby, možno stavebníctvo, cestovný ruch, a tu sú veľmi veľké rezervy,“ vyhlásil v relácii Slovenského rozhlasu (SRo) – RTVS Sobotné dialógy.

Riešenie nezamestnanosti má podľa Richterovho predchodcu a poslanca národnej rady Jozefa Mihála (SaS) spočívať v zameraní na malé firmy. Tie u nás podľa Mihála zamestnávajú 80 percent zamestnancov. „Ak chceme riešiť podmienky pre lepšie zamestnávanie, musíme sa zamerať najmä na malé firmy, na živnostníkov, drobných podnikateľov a rodinné firmy, lebo tí zamestnávajú najviac ľudí na Slovensku,“ povedal. „Je fajn, keď vytvoríme podmienky pre to, aby prišlo BMW do Košíc, keď udržíme U. S. Steel, ale pozrime sa na podmienky, v akých robia tí menší zamestnávatelia,“ upozornil Mihál.

Podľa opozičného poslanca sú pre podnikateľov zlými správami niektoré legislatívne kroky vlády, ako napríklad zákon o kolektívnom vyjednávaní, o inšpekcii práce či novela zákona o DPH. „To bude jedna čistá katastrofa z hľadiska byrokracie pre podnikateľov. Budú škrípať zubami,“ povedal poslanec.

Minister Richter mu oponoval. „Riešenia podliehajú prísnemu sociálnemu dialógu, preto sa neobávam, že by sme v tomto prípade mali nabúrať podnikateľské prostredie na Slovensku,“ reagoval. Podľa neho za všetko hovorí príklad investorov, ktorí majú záujem podnikať na Slovensku. „To je vízia zvonka,“ dodal Richter.

Richter aj Mihál v relácii reagovali aj na fakt, že susedné Rakúsko má oproti našej krajine trikrát nižšiu mieru nezamestnanosti. „Z pozície ministra môžem závidieť, že môj kolega má na aktívne opatrenia politiky trhu práce jednu miliardu eur, my asi jednu desatinu pri takej veľkej nezamestnanosti,“ vyjadril sa Richter s tým, že má záujem viaceré pozitívne veci od susedov prebrať, no finančné možnosti sú podľa neho neporovnateľné.

Exminister Mihál v súvislosti s nezamestnanosťou v Rakúsku a na Slovensku upozornil na slovenské špecifiká, akými sú u nás napríklad rozdelenie krajiny na relatívne bohatší západ a chudobnejší východ či vysoký počet ľudí v sociálne vylúčených skupinách. „Musíme byť aktívni a hľadať originálne nástroje ako pritiahnuť investorov. Napríklad rovná daň bol dobrý príklad, ako sa zviditeľniť, a preto tu máme tri automobilky a silný elektropriemy­sel,“ dodal.

25 debata chyba