Prekročí Dunaj 10 m? Bude to tesné, tvrdí hydrologička Danica Lešková

Dunaj by mal v Bratislave kulminovať pri 990 až 1020 cm vo štvrtok podvečer, potvrdila v online rozhovore hydrologička Danica Lešková.

05.06.2013 10:00 , aktualizované: 12:42
Danica Lešková, SHMÚ Foto: ,
Hydrologička Danica Lešková
debata (7)

„Tento interval je preto až 30 centimetrov, že môže závisieť od manipulácie na vodnom diele Gabčíkovo. V utorok v popoludňajších hodinách až do dnešného rána sa voda vo vodnom diele v Gabčíkove zadržiavala, čo spôsobilo vzdutie v Bratislave o 15 až 20 centimetrov. Podľa posledných informácií by mali hladinu v zdrži znížiť o 10 centimetrov, čo predpokladám, že Bratislave pomôže pomalším stúpaním hladiny, čím sa vlastne môže kulminácia znížiť do 10 centimetrov. Vodný stav bude až do kulminácie stúpať veľmi pomaly,“ vysvetlila Danica Lešková z Odboru Hydrologických predpovedí a výstrah Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). „Či Dunaj dosiahne rekordných 10 metrov, je ťažké povedať, ale myslím si, že veľmi tesne nie. Ale ako sme videli, manipulácia na Gabčíkove sa môže podpísať na výške kulminácie.“

Či Bratislava vydrží storočnú vodu, odpovedala: Je to skôr otázka na vodohospodárov, ktorí majú na starosti zabezpečenie protipovodňovej ochrany Bratislavy aj pred storočnou vodou. Podľa vyjadrenia vodohospodárov je Bratislava ochránená na storočnú vodu, predpokladaná kulminácia bude medzi 50 a 100-ročným prietokom. Bariéry by mali zvládnuť v Bratislave 12 metrov."

Z čoho sú takéto povodne? „Z dažďa a zo snehu v Alpách. Kým povodne z topenia snehu pre Slovensko sú typické v marci pri odchode zimy, pre Dunaj sú typické práve v júni, keď sa sneh začne topiť vo vyšších polohách Álp. K tomu prispievajú aj výdatné zrážky, ktorých za týždeň v týchto oblastiach napadlo 250 mm, na niektorých miestach aj viac.“

A prečo je storočnä voda nie raz za sto rokov, ale pomaly každu chviľu? – zaujímalo jedného z čitateľov. „Je to štatistická hodnota, vyjadruje prietok, ktorý sa v dlhodobom meradle vyskytne s pravdepodobnosťou raz za sto rokov. Za posledných sto rokov v Bratislave nebol dosiahnutý storočný prietok, čo znamená 11 000 m3 za sekundu,“ dodala Danica Lešková.

7 debata chyba