Čaplovič plánuje učiteľom zvýšiť platy na 1,2-násobok priemeru

Učitelia by do roka 2016 mohli nájsť na výplatnej páske minimálne 1,2-násobok platu priemerného Slováka. O toľko chce totiž minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) prilepšiť slovenským učiteľom do konca svojho volebného obdobia. Povedal to počas utorkovej verejnej diskusie o školstve v aule Univerzity Komenského v Bratislave.

04.06.2013 21:13
Dušan Čaplovič Foto: ,
Minister školstva Dušan Čaplovič
debata (3)

„Tam by som to chcel dotiahnuť. To je možné urobiť,“ zdôraznil minister. Podľa Štatistického úradu SR dosiahla priemerná mzda Slováka za prvé tri mesiace tohto roka 837 eur. Po spomínanom zvýšení by učitelia mohli mať na výplatnej páske okolo 1 000 eur mesačne. „Už teraz je priemerný plat pedagogických a odborných zamestnancov stredných a základných škôl 849 eur. Už teraz je to vyššie ako priemerný plat a ešte to vytiahneme vyššie,“ sľubuje minister. Koncom apríla avizoval, že s ministrom financií rokuje o zvýšení platov učiteľov v budúcom roku. Vtedy však nechcel odhadovať, koľko sa mu podarí vybojovať.

Čaplovičova správa o stave školstva hovorí, že do roku 2020 by mal plat učiteľa dosiahnuť 75 percent z priemerného platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Aby sa dosiahol tento cieľ, treba podľa aktivistov z iniciatívy Učiteľ 2020, ktorí organizovali dnešnú diskusiu, zvýšiť platy učiteľov každoročne o 10 percent. Takéto zvýšenie minister nechcel komentovať. „Pokiaľ nemám nič vyrokované, nič vám na to nepoviem. Tešte sa na výsledky,“ povedal šéf rezortu novinárom.

Hlavný ekonóm ministerstva financií Martin Filko hovorí, že platy učiteľov by bolo možné zvýšiť a súhlasí s tým každý ekonóm na ministerstve financií. Chcelo by to však rozhodnutia, ktoré sa Slovákom nepáčia, napríklad zvýšiť DPH alebo siahnuť na dôchodky. „Boli sme ochotní zvýšiť platy lekárom, policajtom, Prečo nie sme ochotní a schopní zvýšiť platy učiteľom? Učiteľ je vždy na poslednom mieste,“ vyhlásila zakladateľka projektu Infovek Beáta Brestenská, ktorá sama učí už 34 rokov.

Hovorí, že keby s manželom mali deti, ako učitelia by mali problém vyžiť. Podobne bratislavský učiteľ Tomáš Varga v diskusii povedal, že pre zlé ohodnotenie musí mať dve zamestnania. „Neviem, či práve učiteľ je tá profesia, kde by mal mať človek dve zamestnania,“ dodal s tým, že vyžiť s učiteľským platom nie je ľahké najmä v hlavnom meste.

Jednému z lídrov iniciatívy Učiteľ 2020 Stanislavovi Boledovičovi sa páči, ako sa v rámci dnešnej diskusie zástupcovia ministerstva školstva aj financií zhodli, že platy učiteľov treba zvýšiť. „Treba len zistiť, kde tieto financie nájsť a získať pre ne politickú podporu, aby voliči chceli dopriať učiteľom viac peňazí,“ dodal. Podľa odborníkov je nevyhnutné, aby vo finálnej verzii Čaplovičovej správy boli zakotvené konkrétne finančné záväzky. Verejná diskusia a pripomienkovanie dokumentu potrvá do konca júna. Začiatkom júla chce Čaplovič zorganizovať tlačovú konferenciu, kde bude prezentovať výsledky verejnej diskusie.

3 debata chyba