Generálneho prokurátora budú voliť 18. júna

Ak poslanci do národnej rady predložia kandidátov na funkciu generálneho prokurátora, ktorí budú spĺňať zákonom stanovené podmienky, tajná voľba sa uskutoční ako prvý bod 20. schôdze parlamentu v utorok 18. júna. Pred novinármi to v stredu povedal predseda parlamentu Pavol Paška.

05.06.2013 12:25 , aktualizované: 19:49
Pavol Paška Foto:
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška vyhlásil termín na podávanie návrhov kandidátov na generálneho prokurátora.
debata (291)

„Dúfam, že Národná rada SR v tajnej voľbe zvolí kandidáta, ktorého navrhne pánovi prezidentovi SR na vymenovanie,“ konštatoval Paška. Voľby Paška podľa vlastných slov vypísal preto, „aby sme už konečne mali na čele generálnej prokuratúry človeka, ktorý bude mať silný mandát, ktorý vzíde z ústavnej kompetencie Národnej rady SR“. Parlament zvolil Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora v tajných voľbách 17. júna 2011, Smer bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Paška sa domnieva, že Slovensko by už nemalo byť traumatizované politickými hrami a nástrojmi, aké podľa neho sprevádzali Čentéšovu voľbu.

„Nič nebráni tomu, a sú to postoje renomovaných právnikov, aby národná rada vypísala takúto voľbu a aby takúto voľbu uskutočnila,“ vysvetlil Paška s tým, že potom bude na prezidentovi, či Smerom-SD zvoleného človeka vymenuje alebo nevymenuje do funkcie generálneho prokurátora.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška určil termín na podávanie návrhov kandidátov na generálneho prokurátora. Poslanci tak môžu urobiť do 13. júna do 16:00. Písomné a odôvodnené návrhy je potrebné podať cez podateľňu Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky a musia obsahovať základné údaje o navrhovanom kandidátovi, a to jeho meno, priezvisko, dátum narodenia a adresu trvalého bydliska. Súčasťou návrhu je životopis, súhlas navrhovaného s kandidatúrou, doklad o vymenovaní do funkcie prokurátora a jej trvaní, ako aj doklad o justičnej praxi.

Plénum Ústavného súdu v stredu rozhodlo o pozastavení účinnosti novely zákona, ktorou vláda Roberta Fica chcela vyriešiť patovú situáciu na Ústavnom súde pri rozhodovaní o sťažnosti Jozefa Čentéša, kde bolo z 13 sudcov namietaných zo zaujatosti až 12. Zmena zákona mala umožniť, aby sťažnosť Jozefa Čentéša posudzoval senát Milana Ľalíka, Petra Brňáka a Marianny Mochnáčovej. Brňáka a Ľalíka pritom iný senát vylúčil už predtým z rozhodovania ako zaujatých. Podnet na súd dali opoziční poslanci.

„Plénum rozhodlo na neverejnom rokovaní, že prijíma návrh skupiny 49 poslancov Národnej rady na ďalšie konanie a pozastavuje účinnosť zákona,“ informovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová. Premiér Robert Fico vyhlásil, že rešpektuje rozhodnutie súdu a nebude ho komentovať. Zároveň zopakoval, že voľbe kandidáta na generálneho prokurátora nič nebráni.

Zákon o organizácii Ústavného súdu počítal s tým, že ak je namietaná väčšina sudcov rozhodne o veci samej senát v pôvodnom zložení. To znamená, že o sťažnosti Jozefa Čentéša by rozhodoval senát v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová. Tomuto senátu bola sťažnosť Čentéša pridelená ako prvému začiatkom roka. Čentéš vzápätí podal námietku voči dvom sudcom, Brňákovi a Ľalíkovi.

Fico: Ideme do novej voľby generálneho prokurátora

Parlament bude voliť nového kandidáta na generálneho prokurátora. Na tlačovej konferencii to oznámil predseda vlády Robert Fico (Smer). Podľa neho by nová voľba mohla prebehnúť už na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá by sa mala začať 18. júna. Novinárom povedal, aby sa na podrobnosti opýtali predsedu parlamentu Pavla Pašku. Fico to oznámil po tom, ako v stredu Ústavný súd rozhodol o pozastavení účinnosti zákona o organizácii Ústavného súdu. Práve tento zákon mal vyriešiť patovú situáciu na Ústavnom súde, ktorá vznikla pri rozhodovaní o sťažnosti Jozefa Čentéša pre jeho nevymenovanie za generálneho prokurátora.

Z toho, čo sa teraz deje, podľa Fica vyplýva, že generálny prokurátor nebude zvolený a vymenovaný ani do júna do 2014. Avšak dodal, že je dôležité, že je tu „nová kvalita“. „Po prvé, je tu rozhodnutie o predbežnom opatrení a nemožno aplikovať zákon, ktorý bol pripravený na postup Ústavného súdu. Nová kvalita spočíva aj v tom, že prezident vyhlásil, že nikdy nevymenuje pána Čentéša za generálneho prokurátora,“ povedal premiér s tým, že ani Ústavný súd nemôže prikázať prezidentovi, aby vymenoval Čentéša za šéfa prokurátorov. „Ak akceptujeme tieto fakty, potom z toho vyplýva, že generálny prokurátor nikdy nebude,“ vyhlásil Fico.

Nato dodal, že hovoril s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom, ktorý podľa neho rozhodol, že v krátkom čase sa bude voliť nový kandidát na generálneho prokurátora a bude to pravdepodobne už na najbližšej schôdzi parlamentu. Fico vyhlásil, že neexistuje žiadna zákonná prekážka, pre ktorú by Národná rada nemohla voliť kandidáta na generálneho prokurátora.

Fico zatiaľ nepovedal, kto bude kandidátom Smeru v novej voľbe. Avizoval, že jeho meno oznámia po tom, ako bude známy termín voľby a termín, do kedy bude potrebné prihlasovať kandidátov do voľby. „Považoval by som to za veľmi rozumné, pretože zvoliť kandidáta a potom naraziť na nesúhlas pána prezidenta by bolo politicky neprezieravé,“ odpovedal Fico na novinársku otázku, či bude o budúcom kandidátovi Smeru hovoriť aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Fico pripomenul, že parlament s väčšinou Smeru mohol kedykoľvek od posledných volieb zvoliť nového kandidáta na generálneho prokurátora.

Čentéš: Postup Fica som žiaľ očakával

Ústavný súd vyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov, ktorí žiadajú preskúmať ústavnosť novely. „Rozhodujúcim bude až rozhodnutie pléna v merite veci. Stredajšie predbežné opatrenie považujem za jasný signál toho, že Ústavný súd odmieta zasahovanie iných zložiek štátnej moci do jeho právoplatných rozhodnutí,“ zareagoval na rozhodnutie Ústavného súdu prokurátor Jozef Čentéš. Rozhodnutie, ktorým bola pozastavená účinnosť novely zákona o konaní pred ÚS SR, mu podľa jeho názoru umožňuje, aby vo veci jeho sťažnosti proti rozhodnutiu prezidenta konal podľa doterajšej právnej úpravy tak, ako zamýšľal konať do prijatia tejto novely.

„Ústavný súd podľa môjho názoru teda o mojej sťažnosti môže rozhodnúť nezávisle od ďalšieho priebehu konania o súlade tejto novely s ústavou. K dnešným vyjadreniam pána premiéra o blížiacej sa novej voľbe kandidáta na generálneho prokurátora SR si dovoľujem uviesť len toľko, že takýto postup som, žiaľ, očakával. Pokiaľ sa táto nová voľba uskutoční pred rozhodnutím ÚS SR o mojom návrhu na vydanie dočasného opatrenia žiadajúceho jej pozastavenie, nevylučujem, že využijem príslušné právne prostriedky na napadnutie a zrušenie výsledku takejto voľby,“ zdôraznil Čentéš.

291 debata chyba