Povodeň v Košiciach zasiahla domy aj útulok

Prívalové dažde v utorok večer a dnes narobili problémy v košických mestských častiach Poľov a Šaca, kde sa vybrežili miestne potoky. Sokoľanský potok zase pri Ludvíkovom dvore zaplavil väčšinu útulku pre opustené zvieratá. Pracovníkom a dobrovoľníkom tak voda spôsobila krušné chvíle, psy sa im na poslednú chvíľu podarilo zachrániť.

05.06.2013 14:42 , aktualizované: 15:55
pes, povodeň, Košice Foto: ,
Voda z rozbúreného Sokolianskeho potoka zasiahla aj košický útulok pre opustené zvieratá. Psy museli z kotercov veľmi rýchlo preniesť na bezpečnejšie miesto. V stredu popoludní sa už situácia zlepšila a voda pomaly klesala.
debata (13)

„Keď sme videli, že hladina stúpa, rýchlo sme napĺňali vrecia pieskom a pomocou nich sme navyšovali breh potoka. Ten nám aj tak spôsobil obrovské problémy, keďže sa vylial na tú časť, kde máme zvieratá v kotercoch. Zaplavil aj unimobunky, dolnú časť výbehu a ďalšie koterce,“ opisovala krušné chvíle šéfka košického útulku Romana Šerfelová. Vrecia síce trochu zmiernili príval vody, no tá nakoniec aj tak zaliala väčšinu útulku. Problém bol aj v tom, že záplava prišla z dvoch strán.

„Teraz je už situácia podstatne lepšia, keďže voda klesla o niekoľko desiatok centimetrov. No ak by bolo ešte horšie, mali sma aj plán evakuácie, aby sme dostali zvieratá do bezpečia,“ povedala Šerfelová s tým, že psy museli narýchlo umiestňovať do tých kotercov a častí útulku, ktoré voda nezaliala.

Psy síce vedia plávať, no v silnom prúde, alebo v koterci by sa mohli utopiť. Pre košický útulok to bohužiaľ nie je jediná zlá skúsenosť s vodou. Tá ho ohrozila už pred niekoľkými rokmi. Šéfka košického útulku tvrdí, že pomôže jedine opätovné prehĺbenie koryta, o pomoci rokujú nielen s košickým magistrátom, ale aj U.S. Steelom. Ocielareň je od útulku vzdialená len niekoľko desiatok metrov.

V neďalekej mestskej časti Šaca voda podmočila opustenú budovu, jej nosné konštrukcie to nevydržali a časť z nej sa zrútila. Podľa miestnych obyvateľov mala dlho nevyužívaná stavba už dlhšie narušenú statiku. Voda už tradične zaliala aj podjazd pod mostom pri Haniske, cesta je zatiaľ ešte stále neprejazdná. Utorňajší dážď spôsobil problémy aj v ďalšej mestskej časti Poľov, kde prívalová voda poškodila jeden dom, zaliala niekoľko pivníc a ulice.

„Budeme musieť urobiť určité opatrenia, prehĺbiť a vyčistiť rigoly. No ľudia ako keby nechápali, že fyzikálne zákony a príroda sa ovplyvniť nedajú,“ povedala starostka Poľova Mária Bírošová.

Na vzniknutú situáciu reagovalo aj mesto a primátor Richard Raši vyhlásil v stredu o 10.00 na území mesta tretí stupeň povodňovej aktivity. V noci z utorka na stredu stúpali aj hladiny viacerých riek na východnom Slovensku, väčšinou dosiahli prvý stupeň. Výnimkou je len Olšava, ktorá sa pri Bohdanovciach dostala až na druhý stupeň s výškou hladiny 238 centimetrov, potom už ale začala prudko klesať.

Po výdatných dažďoch začali už v noci stúpať hladiny viacerých riek v Košickom kraji. Prvý stupeň povodňovej aktivity podľa informácií na internetovej stránke SHMÚ je na rieke Hornád v úseku Kysak a Ždaňa, kde hladina ráno dosahovala 300 cm. Prvý stupeň je aj na rieke Torysa pri Košických Olšanoch. Rieka Olšava pri Bohdanovciach dosiahla v noci druhý stupeň povodňovej aktivity, no do rána jej hladina klesla z 238 cm na 187 cm, čo je prvý stupeň, a ďalej klesá. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na hornom toku rieky Laborec pri obci Koškovce v Prešovskom kraji.

Hasiči z Čane boli odstrániť osobné auto zo zatopeného podjazdu pod železničným mostom medzi Ludvíkovým Dvorom a Haniskou. Polícia tento úsek cesty v noci uzavrela.

13 debata chyba