Lodenica v Karlovej Vsi je vyše metra pod vodou, v Starom Meste rozdávajú piesok

Lodenica v bratislavskej Karlovej Vsi je už približne 1,2 metra pod vodou. Začala tam totiž presakovať spodná voda. Problém s priesakmi je aj v Petržalke.

05.06.2013 16:52
Lodenica, karlova ves, Dunaj, povodne Foto:
Foto od čitateľa: Zaplavená lodenica v Karlovej Vsi.
debata

„Voda začala pretekať pod päťmetrovú hrádzu a vyviera na druhej strane,“ vysvetlil primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Vedúci krízového štábu Ľubomír Andrassy doplnil, že v Karloveskej zátoke je už nasadený hasičský zbor, ktorý prečerpáva vodu, aby sa dostala mimo územia, ktoré je za protipovodňovou hrádzou. „Chránime ju. Priesakom však na sto percent nevieme zabrániť, ale snažíme sa ich udržať pod kontrolou,“ dodal Ftáčnik.

Problém s priesakmi má Bratislava aj v Petržalke. „Medzi Bratislavou a rakúskym Wolfsthalom, kde je prírodná hrádza, sú zaznamenané priesaky, a preto tam Slovenský vodohospodársky podnik nasadil vlastné sily a vytvárajú tam aj zábrany z vriec plnených pieskom,“ dodal.

Foto od čitateľa: Zaplavená lodenica v Karlovej... Foto: Filip Petrla
Lodenica, karlova ves, Dunaj, povodne Foto od čitateľa: Zaplavená lodenica v Karlovej Vsi.

V Starom Meste rozdávajú vrecia a piesok

Samospráva mestskej časti Bratislava-Staré Mesto zabezpečila na náklady mestskej časti 500 vriec a 10 ton piesku, ktoré sú určené pre obyvateľov zóny najviac ohrozenej podzemnou vodou. Dnes od 17.00 h si môžu obyvatelia na dvore miestneho úradu piesok naložiť do vriec a odviezť.

„Táto pomoc je určená obyvateľom, bývajúcich v zóne ohraničenej nábrežím a ulicami Panská, Laurinská, Dunajská, Klemensova, Dostojevského rad, Šafárikovo námestie a Nábrežia arm. gen. Ludvíka Svobodu,“ spresnil hovorca Starého mesta Tomáš Halán. Dodal, že obyvatelia žiadajúci o pomoc sa musia preukázať identifikáciou bydliska v uvedenej zóne. „Vchod na dvor miestneho úradu je zabezpečený z Medenej ulice a bude otvorený do 20.00 h,“ uviedol Halán a dodal, že po tomto čase zabezpečí vstup do dvora okrsok mestskej polície v Starom Meste. „Na požiadanie to umožní obyvateľom prostredníctvom elektronického vrátnika,“ spresnil Halán.

Staré Mesto prostredníctvom svojho hovorcu zároveň požiadalo všetky právnické osoby so sídlom v mestskej časti, aby sa o pomoc obrátili na Obvodný úrad Bratislava.

debata chyba