Nicholsonová: Adopcie do Talianska vyzerajú ako obchodovanie s deťmi

Sporné adopcie do Talianska naberajú rozmer obchodovania s deťmi, na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásila poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

07.06.2013 13:55
Nicholsonová Foto:
Poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS)
debata (11)

Ako doplnila, existujú totiž tri zmluvy v hodnote tisícov eur medzi Slovenským národným strediskom pre ľudské práva (SNSĽP) a talianskou neštátnou agentúrou A.R.A.I., ktorá zastrešovala medzištátne adopcie na talianskej strane. Na projektoch na základe týchto zmlúv sa zúčastňovali ľudia zo slovenskej komisie, ktorá posielala deti práve na Apeninský polostrov.

Podľa poslankyne to nie je náhoda. Pre tieto pochybné postupy vyzýva Nicholsonová spolu s Natáliou Blahovou z Asociácie náhradných rodín Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby akýmikoľvek prostriedkami skontrolovali minimálne 158 detí, ktoré zo Slovenska mali odísť do talianskych náhradných rodín. Pre podozrenia chce Nicholsonová v Centre na najbližšom zasadnutí ľudskoprávneho výboru iniciovať ďalší poslanecký prieskum.

Medzinárodný dohovor o medzištátnych adopciách hovorí, že za adopcie nemožno požadovať peniaze ani akúkoľvek službu ako protihodnotu. Nikto nesmie získavať neprimeraný finančný ani iný prospech z činnosti súvisiacej s medzištátnym osvojením, vysvetľuje Nicholsonová. Preto vznikol podľa jej názoru konflikt záujmov medzi tým, že ľudia rozhodujúci o slovenských deťoch participovali na okrúhlych stoloch organizovaných agentúrou A.R.A.I. Pre podozrenie z obchodovania s deťmi zvažuje Nicholsonová podať trestné oznámenie na špeciálnu prokuratúru.

O adopciách nevznikajú pochybnosti prvýkrát. Audit rezortu práce v Centre ukázal, že v systéme je niekoľko zásadných chýb. Týkali sa hlavne obdobia, keď ho viedla bývalá riaditeľka Alena Mátejová. Ministerstvo muselo od Talianska žiadať dodatočne 158 postadopčných spisov, ktoré hovoria o tom, aký život vedú adoptované deti v cieľovej krajine. Spisy v Centre chýbali, preto ministerstvo pozastavilo osvojenia do Talianska. Len pred niekoľkými týždňami správy na Slovensko prišli, nebude preto dlho trvať, kým s Talianskom podpíšeme novú zmluvu.

Nicholsonová neverí, že všetkých 158 detí je v poriadku. Pochybnosti o postadopčných správach má podľa jej slov aj exministerka práce Viera Tomanová, ale aj súčasné vedenie Centra. Preto s Blahovou vyzývajú ministerstvo práce a Centrum, aby fyzicky skontrolovali, ako sa deťom v Taliansku žije. Použiť na to majú akékoľvek dostupné prostriedky. V rámci prieskumu bude Nicholsonová žiadať, aby poslanci postadopčné správy videli.

Generálna manažérka strany SaS Jana Kiššová vidí problém v legislatívnej diere. Celý adopčný proces je podľa jej názoru netransparentný a umožňuje nekontrolované zásahy do života detí. Formulácia právnych predpisov je veľmi vágna, dodáva. SaS upozorňuje, že od roku 2003 do 2012 Slovensko poslalo do Talianska 234 detí z celkového počtu 433. Zvyšok detí sa rozdelil medzi Švédsko, Česko, Monako, Nemecko, Kanadu, Francúzsko, Holandsko a Rakúsko.

11 debata chyba