Po záplavách hrozí na Slovensku premnoženie komárov

Zaplaveným územiam po opadnutí vody hrozí kalamita z premnožených komárov. Predpokladá to odborník na tropickú parazitológiu z Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty UK Nasir. A. Jalili.

07.06.2013 15:20
A zasa útočia komáre! Ako na ne? Foto:
Ilustračé foto
debata

Všetko bude podľa neho závisieť od teploty vonkajšieho prostredia, „Ideme do leta. Z tohto titulu predpokladáme veľkú kalamitu vo všetkých častiach, kde sa dostala voda,“ povedal Jalili. Postihne to podľa neho okolie Dunaja od Devína až po obec Chľaba v Novozámockom okrese. Týka sa to aj okolia Váhu od Kolárova po Komárno.

„To je môj odhad a na toto musia byť kompetentné orgány pripravené,“ dodal Jalili. Podľa neho by bolo potom dobré vytvoriť pracovnú skupinu a až keď sa urobí monitoring, uvidí sa, kde bude potrebný postrek.

Jalili pripomína, že vajíčka niektorých kalamitných druhov si zachovajú vitalitu aj desať a viac rokov. Takže vajíčka mohli prežiť aj v oblastiach, kde sa voda nedostala aj niekoľko rokov. V zaplavených územiach sa po opadnutí vody vytvárajú rôzne jamy, otepľuje sa, zvyšuje sa teplota vody a z týchto vajíčok sa začnú liahnuť larvy komárov.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) zvýšený výskyt komárov býva zaznamenávaný obvykle dva až tri týždne po opadnutí vysokej hladiny vody. Vývoj situácie vopred ťažko odhadnúť, závisí od klimatického vývoja ale aj vykonávaných opatrení po povodniach, dodala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Preventívnymi opatreniami, prevažne s lokálnymi účinkami, môže byť likvidácia plytkých stojatých vôd, v ktorých je možný výskyt vajíčok komárov, pravidelné kosenie trávnych porastov v blízkosti obydlí či vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad. Domy ochránia sieťky na oknách, ktorých ochrannú funkciu ešte zvyšuje ošetrenie rámov a sietí insekticídmi, určenými na tento účel. Ľudia sa môžu chrániť oblečením a natierať sa repelentnými prípravkami. K dispozícii sú aj éterické látky vo vonných lampách či rôzne elektrické prístroje s vyparovaním proti hmyzu a lapače hmyzu.

debata chyba