Hydrológ Peter Smrtník: Musíme byť v strehu

Povodňová vlna postupuje južným smerom a po dosiahnutí najvyššej hladiny v Komárne a Štúrove sa očakáva postupný pokles hladiny Dunaja aj tam. Situáciu však komplikujú očakávané dažde v Nemecku, ktoré by mohli vyvolať vznik druhej povodňovej vlny. Hydrológ Peter Smrtník zo Slovenského hydrometeorologického ústavu nabáda k pripravenosti.

07.06.2013 17:26
debata (1)

Čo ovplyvňuje vznik druhej povodňovej vlny?
Na opätovný vzostup hladiny má vplyv množstvo spadnutých zrážok. Tieto následné dávky zrážok, ktoré spadnú po povodniach, môžu zvyčajne zareagovať citlivejšie v kritickom území, kde už povodňová vlna pominula. Preto kým pri prvej povodni sa úhrny zrážok pohybovali minimálne tri dni za sebou okolo 40 až 90 milimetrov, čo boli abnormálne hodnoty, pre vznik druhej povodňovej vlny teoreticky stačí aj menšie množstvo.

Je druhá vlna menej intenzívna ako prvá?
Neplatia tu nejaké zásady, preto sa nedá s určitosťou povedať, ktorá býva väčšia. Všetko závisí od reálnych situácií, ktoré nastanú. Je však predpoklad, že následná vlna je už menšia.

Zvykne kopírovať trasu pôvodného povodňového prietoku?
Určite, druhá vlna vždy prúdi tým istým tokom. V prípade, ak vznikne, začne zasa štartovať v Nemecku pre očakávané zrážky a prejde cez Rakúsko smerom k nám. Opakovala by sa situácia spred pár dní.

Myslíte si, že nám hrozí druhá vlna? Zatiaľ nepredpokladám, že by sa mohlo niečo stať, ale treba brať do úvahy predpovede meteorológov, vyhodnocovať ich a byť pripravený. Všetko však bude závisieť od reálne spadnutých zrážok v povodí, ktoré ukážu, do akej miery dokážu ovplyvniť súčasný stav hladiny. Nedá sa povedať, že je koniec.

1 debata chyba