Vodný živel hrozí od soboty aj z podzemia

Kým hrádze udržali rozvodnené rieky na uzde, ľuďom hrozí od soboty zaplavenie podzemnými vodami.

07.06.2013 20:00
povoden, bratislava, zaplavy, fotene z mosta... Foto: ,
Rozvodnené koryto Dunaja zatopilo v týchto dňoch prístav v Bratislave a rieka ohrozovala aj časti nábrežia.
debata (3)

Ich hladina totiž podľa hydrológa Eugena Kullmana stúpa i klesá oveľa pomalšie ako hladina neďalekých vodných tokov. Ľuďom tak hrozí, že ich pivnice i časti domov skončia pod vodou aj napriek tomu, že hrádze vydržali.

Hladina podzemných vôd v okolí Bratislavy by mala dosiahnuť najväčšiu výšku už v sobotu, prípadne v nedeľu. „Predpokladáme, že podzemné vody na Žitnom ostrove dosiahnu najvyššie stavy s niekoľkohodinovým až dvojdňovým posunom v porovnaní s kulmináciou Dunaja,“ podotýka Kullman a dodáva, že oneskorenie závisí od vzdialenosti miesta od koryta Dunaja. „Zároveň platí, že čím je miesto ďalej od toku, tým menej na ňom hladina podzemných vôd v súvislosti s povodňou narastá,“ spresňuje hydrológ.

Mnoho ľudí sa snaží čo najskôr vyčerpať vodu zo zaplavených domov. Podľa odborníkov takýmto náhlením však môžu škody napáchané vodným živlom ešte zväčšiť. Zvyšujú totiž riziko, že sa poškodí statika domov. Prenikajúca voda základy podmýva, pretože vyplavuje jemné časti zeminy. Preto hrozí, že základové pásy začnú nerovnomerne klesať, časom dôjde k roztrhnutiu betónu a poškodia sa nosné prvky stavieb. „Čerpadlo preto treba spustiť, až keď začne klesať hladina spodnej vody,“ podotýka architekt a zároveň šéf Slovenského združenia pre zelené budovy Tomáš Guniš.

Existujú domy špeciálne navrhnuté na postavenie v záplavových územiach. „Môžu napríklad stáť na špeciálnych stĺpoch. Takisto môžu byť postavené tak, že do nich voda síce rýchlo pritečie, ale rovnako rýchlo aj odtečie bez toho, aby narobila škody,“ mieni architekt.

Väčšina starších domov však takéto podmienky podľa neho nespĺňa. Ak sú však dobre izolované proti vode a nemajú poškodenú statiku, treba čo najskôr začať s vysúšaním zatopených priestorov. Zároveň sa však treba pripraviť na vysoké účty za elektrinu. Bežné vysúšačky stavieb s výkonom jedného kilowattu totiž za deň spotrebujú elektrinu za asi štyri eurá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba