Na prvom stupni ZŠ má byť viac hodín materinského jazyka

Na prvom stupni základných škôl sa má zvýšiť počet hodín pre materinský jazyk. Predpokladajú to návrhy inovovaných štátnych vzdelávacích programov pre prvý a druhý stupeň základnej školy a nového Štátneho vzdelávacieho programu pre materskú školu.

10.06.2013 14:03
trieda, žiaci Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Materiály predložil na verejnú diskusiu Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ). Návrhy budú definitívne schválené až po verejnej diskusii, ktorá potrvá do jesene, informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

"Základným cieľom bolo vytvoriť nový Štátny vzdelávací program pre materské školy, zjednotiť a zjednodušiť štruktúru vzdelávacích štandardov pre prvý a druhý stupeň základných škôl,“ povedal šéf ŠPÚ Viliam Kratochvíl. Odborníci, aj na základe podnetov od učiteľskej verejnosti, prehodnotili obsahové vymedzenie učiva a výkon, ktorý majú žiaci dosiahnuť v rámci jednotlivých predmetov, dodal.

Podstatnou zmenou je opätovné rozloženie učiva do ročníkov. Rozdelenie učiva pre celý stupeň základnej školy väčšina učiteľskej verejnosti nehodnotila pozitívne. Pri výkonových štandardoch odborníci stanovili obdobie, za ktoré by mal žiak konkrétny výkon dosiahnuť.

Návrat k ročníkom sa dotýka aj rámcových učebných plánov. Na prvom stupni ZŠ sa zvýšil počet hodín pre materinský jazyk, ktorého ovládanie je základným predpokladom úspešného učenia sa žiaka v každom predmete. Školy si môžu zvoliť prvý cudzí jazyk z výberu šiestich jazykov. Druhý cudzí jazyk sa stáva voliteľným. Relatívne nové zastúpenie má na prvom stupni prvouka, na ktorú nadväzuje prírodoveda a vlastiveda.

Pri zvyšovaní počtu hodín pre jednotlivé predmety odborníci museli, okrem požiadaviek učiteľskej verejnosti, rešpektovať aj Programové vyhlásenie vlády SR. Z tohto dôvodu sa zvýšil počet hodín matematiky, informatiky, prírodovedných predmetov a pracovného vyučovania spolu s výtvarnou a hudobnou výchovou.

Pripomienky a návrhy možno zasielať do 31. októbra 2013 na adresu svp@statpedu.sk. So školskými asociáciami sa pritom priebežne rokuje o finálnej verzii dokumentu, ktorý by mal platiť najskôr 1. septembra 2014, informoval Kaliňák. Návrhy sú sprístupnené na webovej stránke ŠPÚ.

Minister školstva Dušan Čaplovič oceňuje snahu ŠPÚ o vytvorenie priestoru na otvorenú diskusiu k inovovaným Štátnym vzdelávacím programom. "Táto diskusia musí byť sprevádzaná vecnými návrhmi a pripomienkami, pretože kvalita tohto dokumentu sa bude priamo dotýkať práce učiteľov a vedomostí žiakov,“ uviedol.

14 debata chyba