Bratislava odvolala mimoriadnu povodňovú situáciu

V Bratislave pre povodne už neplatí mimoriadna situácia. Primátor Milan Ftáčnik ju odvolal v pondelok o 14.00.

10.06.2013 15:48 , aktualizované: 16:44
Devín Foto: ,
Situácia v Devíne v pondelok 10. júna.
debata (2)

Spolu s ňou už prestala platiť aj v troch mestských častiach, ktoré ju mali vyhlásené – v Starom Meste, Devíne a Devínskej Novej Vsi. „Práce s povodňami sa však ešte neskončili. Máme totiž pred sebou ešte situáciu, keď vzhľadom na dažde v Nemecku a v Rakúsku nám môže stúpnuť hladina, ale nemala by stúpnuť viac ako na druhý stupeň povodňovej aktivity,“ povedal po dnešnom poslednom zasadnutí krízového štábu primátor.

Upratovanie v Devíne
Upratovanie v Devíne.
+2Upratovanie v Devíne.

Hoci mesto odvolalo mimoriadnu situáciu, krízové štáby budú podľa Ftáčnika pracovať ďalej, aby dostali situáciu po povodni do normálu. Teraz sa bude zameriavať na čistenia a sprejazdnenie komunikácií i riešiť odpad po povodniach a škody. V Bratislave už počas víkendu odstránili mobilné zábrany a otvorili Starý most. Prejazdná je už aj Viedenská a Devínska cesta.

Obmedzenie rýchlosti na Dolnozemskej ceste v Petržalke je tiež zrušené. Do normálneho stavu sa bude dlhšie dostávať lodenica v Karloveskom ramene, dodal Ftáčnik. „Priesaky, ktoré sa tam vyskytli, boli omnoho väčšie, ako sme predpokladali.“

Mesto sa rovnako podľa Ftáčnika teraz sústredí na to, aby zosumarizovalo poznatky z povodní. Spracuje, rovnako ako Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) či jednotlivé ozbrojené zložky, súhrnnú správu. „Z týchto správ sa potom budú dať odvodiť opatrenia, ktoré treba urobiť v najbližších rokoch na to, aby sme boli na ďalšiu povodeň pripravení ešte lepšie, ako sme boli teraz,“ dodal Ftáčnik s tým, že situáciu však teraz mesto zvládlo.

Statiku Starého mosta v Bratislave povodeň vážne nenarušila

Starý most v Bratislave nemá po povodni pre vysokú hladinu rieky či predmety, ktoré v Dunaji plávali, vážne narušenú statiku. Po zasadnutí krízového štábu to potvrdil jeho vedúci Ľubomír Andrassy. „Predpoludním sme vykonali kontrolu pylónov aj celej konštrukcie mosta. Na základe obhliadky sme zistili, že nepotrebujeme prijímať žiadne mimoriadne opatrenia z hľadiska otvorenia mosta pre peších,“ uviedol Andrassy s tým, že vážne narušenie statiky sa nezistilo.

Pri dočisťovaní Tyršovho nábrežia na petržalskej strane Dunaja podmylo podľa Andrassyho časť komunikácie, ktorá spája parkovisko s Viedenskou cestou. Na probléme sa momentálne pracuje. „Chceme tú situáciu čo najrýchlejšie vyriešiť tak, aby sme mohli nábrežie vyčistiť a budúci týždeň sa tam konali tie spoločensko-kultúrne podujatia, ktoré sú pripravené,“ vysvetlil.

Tyršovo nábrežie je zatiaľ pre upratovacie práce uzavreté. S čistením parkoviska pri Starom moste, zelených plôch aj detského ihriska by sa malo podľa Andrassyho skončiť ešte dnes alebo v utorok 11. júna. Potom nábrežie verejnosti otvoria.

Hladiny podzemných vôd by mohli v okolí Dunaja stúpnuť až o 80 cm

Medzi Gabčíkovom a Komárnom mohlo prísť v dôsledku povodní k vzostupu hladiny spodnej vody do 80 centimetrov (cm). Uviedli to v pondelok hydrológovia SHMÚ, ktorí merania uskutočnili na základe analógie nameraných údajov počas povodne z augusta 2002.

Ako uviedol hydrológ SHMÚ Eugen Kulman, hladiny podzemnej vody by mali byť prevažne 1,5 až 2,0 metre pod terénom. „Možno s výnimkou úzkeho pásu pri Dunaji (napr. Medveďov), kde sa môžu hladiny podzemnej vody priblížiť k úrovni terénu,“ uviedol s tým, že pre oblasť Komárno Štúrovo predpokladá SHMÚ miernejšiu odozvu povodne na Dunaji.

„Maximálne hodnoty hladín podzemných vôd budú dosiahnuté za dva tri týždne po kulminácii Dunaja, lokality v relatívnej blízkosti od Dunaja do troch štyroch dní po kulminácii Dunaja,“ informoval Kulman. Hydrológovia predpokladajú, že v oblasti medzi Gabčíkovom a Štúrovom bude poklesová doba v priemere štyri päť týždňov po odznení kulminácie na Dunaji.

Podľa SHMÚ uvedené hodnotenie treba považovať za predbežné. „Celkové zhodnotenie súčasnej povodne na Dunaji z pohľadu podzemných vôd z reálne nameraných údajov z pozorovacích objektov bude spracované v auguste 2013,“ dodal Kulman.

2 debata chyba