Monitorovacie agentúry sa budú musieť s vydavateľmi dohodnúť

Monitorovacie agentúry sa budú musieť s vydavateľmi novín a časopisov zmluvne dohodnúť, ak budú chcieť časti ich obsahu predávať v podobe monitoru ďalším subjektom, vysvetlil podstatu novely autorského zákona minister kultúry Marek Maďarič.

11.06.2013 15:18
Maďarič Foto:
Kritici z opozície si podľa Maďariča musia položiť otázku, či chcú stáť na strane práva alebo na strane anarchie a toho, že niekto si zoberie váš produkt bez toho, aby sa s vami dohodol, za akých podmienok ho môže predávať.
debata

„Úprava nesmeruje proti monitorovacím agentúram alebo akýmkoľvek iným subjektom. Reaguje na prax, že na jednej strane máme tvorcov novín a časopisov, tzv. súborného diela, na druhej strane spoločnosti, ktoré časti novín využívajú a predávajú ich ďalej v zmysle monitoringov,“ vysvetlil Maďarič.

Upozornil, že ide o problém, o ktorom rezort kultúry s vydavateľmi diskutuje dlhé roky. „Kritici z radov opozičných poslancov si musia položiť otázku, či chcú stáť na strane práva alebo na strane anarchie a toho, že niekto si zoberie váš produkt bez toho, aby sa s vami dohodol, za akých podmienok ho môže predávať,“ dodal. Minister zdôraznil, že niektoré monitorovacie agentúry dnes často neplatia vydavateľstvám za články, ktoré v monitoroch predávajú ako samostatný obsah tretím osobám. Pozmeňujúci návrh, ktorý k novele predložil poslanec Smeru-SD Ján Senko podľa Maďariča precizuje znenie vládneho návrhu.

„Obávame sa toho, aby táto novela nepriniesla zvýšenie cien, ktoré budú vydavatelia účtovať tým, ktorí budú také správy preberať. Táto obava je zrejmá,“ konštatoval na rokovaní mediálneho výboru parlamentu Pavol Abrhan (KDH). Návrh rezortu kultúry podľa jeho slov ide nad rámec smernice Európskej únie.

„Existuje dôvodný predpoklad, že sa bude monopolizovať trh s monitormi alebo informáciami. Mali sme jeden extrém – žurnalisti nemuseli za svoje diela od monitorovacích agentúr dostať takmer nič, lebo išli v režime dennej správy. Na druhej strane môže nastať stav, ak niekoľko relevantných vydavateľstiev odmietne spraviť licenčnú zmluvu s monitorovacou agentúrou, môže sa vybrať iba tá jedna správna monitorovacia agentúra. To je obrovské riziko,“ uviedol poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. Upozornil, že Senkov pozmeňujúci návrh neprešiel riadnym pripomienkovým konaním. Podľa Viskupiča by vydavatelia i monitorovacie agentúry mali mať vyrovnané podmienky.

Predmetom autorského práva podľa Senkovho pozmeňujúceho návrhu je aj súborné dielo v akejkoľvek forme vrátane elektronickej formy zahŕňajúcej analógové aj digitálne vyjadrenie, najmä zborník, noviny, časopis, encyklopédia, antológia, pásmo, výstava a iná databáza, ak sú výsledkom vlastnej tvorivej činnosti. Pozmeňujúci návrh zároveň negatívne vymedzuje dennú správu. Za dennú správu sa nepovažuje dielo obsahujúce informácie najmä o aktuálnych udalostiach alebo témach hospodárskeho, politického alebo iného spoločenského charakteru, ktoré je výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora. Výbor plénu odporučil novelu autorského zákona schváliť.

debata chyba