Bratislava sa stane miestom s najväčšou koncentráciou hláv štátov

Bratislava sa na dva dni stane miestom s najväčšou koncentráciou hláv štátov. Na pozvanie prezidenta Ivana Gašparoviča príde do slovenskej metropoly 19 najvyšších predstaviteľov krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Prvého dňa 18. stredoeurópskeho summitu, sa zúčastní aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

12.06.2013 08:03
Bratislava, Bratislavský hrad Foto: ,
debata (6)

Účasť potvrdili prezidenti Rakúska, Rumunska, Čiernej Hory, Estónska, Macedónska, Litvy, Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Lotyšska, Bulharska, Moldavska, Maďarska, Srbska, Albánska, Slovinska, Česka, predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a kosovská predstaviteľka Atifete Jahjagová.

Mottom rokovaní je „Stratégiou rastu k pokrízovej obnove“. Ide o platformu, na ktorej jej účastníci môžu otvoriť akúkoľvek tému, napríklad týkajúcu sa zmeny ekonomického myslenia. Očakáva sa otvorená a kreatívna diskusia.

Summit zároveň vytvára priestor na množstvo bilaterálnych schôdzok. Teda aj na stretnutie srbských a kosovských predstaviteľov.

Dvojdňový program otvorí večer koncert Slovenskej filharmónie v Redute a nasledovať bude slávnostná večera, podávaná prezidentom SR na počesť hláv štátov. Ešte pred ich začiatkom vystúpia s príhovormi Ivan Gašparovič a Herman Van Rompuy.

Štvrtok 13. júna sa začne pracovnými raňajkami prezidentov členských krajín EÚ a Chorvátska na Bratislavskom hrade. Diskutovať sa bude o úlohe tzv. nových členských štátov únie, o ich pridanej hodnote pre európske spoločenstvo. O tom, či sú tieto krajiny schopné pomôcť EÚ v obnovení jej rastu. Nasledovať bude spoločné plenárne rokovanie. Na ňom sa prediskutujú kľúčové politické, hospodárske, sociálne a bezpečnostné otázky spojené s pokrízovým vývojom regiónu i kontinentu.

Prezidenti sa rozlúčia na spoločnom obede, po ktorom odcestujú do vlasti.

V rokovacích priestoroch nebudú štátne vlajky ani symboly a účastníci summitu budú označení iba menovkami, nie funkciou. Týmto sa vychádza v ústrety skupine štátov, ktoré neuznávajú Kosovo, keďže jeho predstaviteľka taktiež prijala pozvanie do Bratislavy. Podľa vedúceho Kancelárie prezidenta SR Jána Šotha je to takto akceptovateľné pre všetkých účastníkov.
Príchod delegácií sa očakáva dnes do 16.30 h. Albánski predstavitelia pricestovali ešte v utorok 11. júna. Na bratislavské letisko priletí 13 delegácií a štyri na Schwechat. Maďarský ako aj rakúsky prezident sa privezú autom.

6 debata chyba