Slovensko zanecháva v OSN dobré meno, zdôrazňuje Lajčák

Výsledky Slovenska na pôde Spojených národov sú veľmi kladne hodnotené, poznamenal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Telefonický rozhovor pre Pravdu poskytol z New Yorku, kde sa zúčastnil na oslavách 20. výročia vstupu Slovenska do OSN.

12.06.2013 10:56
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Foto: ,
Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák
debata (2)

Ako si počína Slovensko v rámci doterajšieho pôsobenia v OSN?
Úspešne a viditeľne. Malá krajina dosiaľ predsedala trom zo šiestich orgánov OSN. Navyše Peter Tomka je predseda Medzinárodného súdneho dvora a dvaja naši diplomati pôsobia ako osobitní predstavitelia generálneho tajomníka OSN – Ján Kubiš v Afganistane a Miroslav Jenča v Strednej Ázii. Znamená to, že Slovensko má nadštandardné zastúpenie v štruktúrach Spojených národov. Kvality a počínanie Slovenska oceňuje aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Slovensko predsedalo Bezpečnostnej rade OSN v prvom polroku 2006. Zostali dozvuky z tohto poslania?
Áno. Slovensko vtedy prišlo s ideou reformy bezpečnostného sektora. Nosnou myšlienkou je pomôcť štátom, ktoré sú v kríze alebo v postkonfliktnej situácii. Ide o reformu ozbrojených síl, aby neboli hrozbou, ale slúžili stabilizácii v demokratickej spoločnosti. Nie je to konfrontačná téma, naopak, je to vec, ktorá každého zaujíma, nikto ju nespochybňuje. Dodnes sa spája so Slovenskom, nezmizla zo stola po skončení nášho predsedníctva. Stali sme sa predsedom neformálnej skupiny s názvom Skupina priateľov pre reformu bezpečnostného sektora, ktorá združuje viac ako 30 členov OSN. Usporiadali sme viacero regionálnych seminárov o tejto téme – napríklad v Argentíne a Indonézii.

Spolupráca visegrádskej štvorky je známa na úrovni EÚ. Platí to aj o OSN?
Samozrejme, že konzultujeme s Českom, Maďarskom a Poľskom aj na pôde Spojených národov. Je to formát, ktorý funguje efektívne v prospech náš všetkých, lebo v štvorici sme silnejší a viditeľnejší, ako keby každý postupoval sám.

Ako sa pozeráte na úvahy o rozšírení počtu stálych členov Bezpečnostnej rady OSN?
Je dôležité, aby orgány OSN boli reprezentatívne a odzrkadľovali dnešnú realitu medzinárodných vzťahov, ktorá je, samozrejme, odlišná od obdobia vzniku Spojených národov. Zároveň podporujeme princíp konsenzu, čo znamená, že dohoda o zmene musí byť výsledkom súhlasu všetkých zúčastnených krajín. Slovensko je nestranný účastník, ktorý má záujem posúvať túto debatu dopredu. Pochopiteľne, že táto téma sa nedá nanútiť stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, ale ako som povedal, privítame posun v diskusii.

Objavili sa úvahy, že novým šéfom OSN by sa mohol stať diplomat zo Slovenska. Akú šancu tomu dávate?
V tejto fáze sú to špekulácie, ku ktorým by bolo veľmi predčasné vyjadrovať sa. Na druhej strane sa nazdávam, že nie je zlým vysvedčením pre Slovensko, keď sa v zahraničných médiách spomínajú slovenskí diplomati ako možní kandidáti na túto funkciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba