V Česku zatýkali politikov i špičku štátnej správy, Nečas neodstúpi

Elitní policajti spustili rozsiahle zatýkanie politikov a špičiek štátnej správy. Podľa informácií Českej televízie zadržali bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchořa, exministra poľnohospodárstva Ivana Fuksu z ODS, vrchnú riaditeľku premiérovho kabinetu Janu Nagyovú a bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka. Zadržali aj bývalého námestníka na ministerstve poľnohospodárstva Romana Bočeka.

13.06.2013 11:08 , aktualizované: 21:55
Česko, razia Foto:
Novinári čakajú pred budovou ministerstva obrany, ktoré sa tiež stalo cieľom policajnej razie, na akékoľvek informácie, ktorých od oficiálnych miest neprichádza veľa.
debata (271)

Popoludní priniesla česká televízia informáciu, že medzi zadržanými je aj vedúci Úradu vlády Lubomír Poul. Ďalším zatknutým je podľa denníka Právo Milan Kovanda, šéf Vojenského spravodajstva. Ten nahradil vo funkcii Ondreja Páleníka, ktorý v súčasnosti vedie Správu štátnych hmotných rezerv a ktorý je tiež medzi zadržanými. Policajti zasahovali aj na Úrade vlády, konajú sa aj domové prehliadky u lobistov. Do veľkej razie je nasadených štyristo policajtov. Polícia v prípade obvinila osem ľudí z piatich trestných činov. Obvinených však môže byť ešte viac.

Bezpečnostná rada štátu zasadala o 20.00 a podľa zdroja ČTK z vlády približne hodinu rokovala o súčasnej situácii. Výsledok rozhovorov však zdroj nezverejnil s odkazom na ochranu utajovaných skutočností.

Policajti zasahovali na ministerstve obrany a aj pražskom magistráte. Aj na Úrade vlády sú stále policajti v civile, kde zaisťujú dokumenty. Podľa najnovších správ sa cieľom policajtov stala aj pobočka Komerčnej banky na Václavskom námestí v Prahe. Detektívi zabavujú veci z bezpečnostných schránok, zlato i peniaze.

Policajti chceli zrejme zadržať aj Marka Šnajdra, ktorý bol podľa prvých informácií medzi zatknutými, ten je však momentálne na cestách.

Nečas svojim kolegom dôveruje, o demisii neuvažuje

Krátko pred 17.00 vystúpil český premiér Petr Nečas pred novinárov na krátkom brífingu. Hneď na začiatku ubezpečil, že jeho zdravotný stav je dobrý a celý deň pracoval na Úrade vlády a venoval sa aktuálnej situácii a získavaniu informácií o celej policajnej akcii. V médiách totiž zazneli špekulácie, že premiérov zdravotný stav sa zhoršil a skončil v nemocnici.

„Nemám informácie, ktoré by preukazovali trestnú činnosť mojich spolupracovníkov,“ vyhlásil premiér Nečas. Od Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu očakáva zdôvodnenie svojej činnosti. „Chcem veriť, že orgány činné v trestnom konaní postupujú úplne nezávisle. Vyzývam ich k urýchlenému objasneniu všetkých súvislostí, ktoré viedli k tomuto zásahu, lebo ich mlčanie len podporuje rôzne špekulácie,“ dodal.

Novinárov ubezpečil, že jeho dôvera k vrchnej riaditeľke svojho kabinetu Jane Nagyovej nepoklesla a nemá žiadne dôvody domnievať sa, že sa dopustila nejakej trestnej činnosti.

Premiér Petr Nečas odmietol úvahy o svojom odstúpení, čo zdôvodnil nedostatkom informácií o dôvodoch celej policajnej razie.

TOP 09 zatiaľ premiérovi dôveruje

Za Petra Nečasa sa vo štvrtok podvečer postavila aj koaličná TOP 09. Podľa strany zatiaľ nie je dôvod premiérovi neveriť. „Ale dúfajme, že sa situácia na Úrade vlády vyjasní čo najskôr,“ uviedol na tlačovej konferencii podpredseda konzervatívcov Miroslav Kalousek.

„Žiadne koaličné rokovanie nebolo zvolané a dúfam, že to ani nebude potrebné,“ doplnil líder TOP 09 Karel Schwarzenberg a dodal: „Ocitli sme sa na križovatke. Buď má polícia dôkazy, ktoré dokazujú, že je ohrozená naše demokracia, alebo sa ukáže, že polícia postupovala na základe chybných informácií."

Polícia na prípade pracovala dlhé mesiace, potvrdil hovorca

Akciu uskutočňuje Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu. Zásah prebieha za súhlasu Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci.

Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu o 15.30 na krátkom brífingu cez svojho hovorcu Pavla Hantáka potvrdili informácie o rozsiahlej policajnej razii. Celá akcia sa začala v stredu vo večerných hodinách a polícia na prípade pracovala mnoho mesiacov. „Môžem potvrdiť, že sa akcie policajtov dotkli aj sídla Úradu vlády a ministerstva obrany. Súbežne s tým prebiehajú výsluchy, domové prehliadky a prehliadky iných priestorov,“ povedal Hanták.

Policajné akcie sa konajú na území Prahy, v stredočeskom a čiastočne aj východočeskom kraji. „Policajná razia v týchto chvíľach ďalej prebieha a musíme preto zvažovať, ktoré informácie v ktorý moment môžeme zverejniť, aby sme neprekazili ďalší priebeh akcie,“ dodal hovorca. Podľa jeho slov podá útvar nové informácie v piatok v popoludňajších hodinách.

Zatknutí politici ODS patrili k rebelom

Zatknutí Tluchoř a Fuksa, ako aj Šnajdr patrili k rebelom, ktorí nedávno takmer pomohli zvrhnúť vládu českého premiéra Petra Nečasa, pretože nesúhlasili so zvýšením DPH. Spor sa skončil tak, že rezignovali na poslanecké kreslá. Šnajdr a Fuksa následne dostali lukratívne posty v dozorných radách. Petra Tluchořa podozrieva polícia okrem iného aj z úplatkárstva v súvislosti s jeho odstúpením z funkcie poslanca. Informáciu potvrdil jeho advokát. Okrem toho je podozrivý z legalizácie výnosov pochádzajúcich z trestnej činnosti a zneužitia právomocí.

Polícia zasahuje v sídle lobistov

Podľa informácií portálu iDnes.cz polícia zasahuje aj v dome vplyvného lobistu Iva Rittiga, v budove Lesov ČR, v Škodovom paláci a operujú aj na juhu Čiech. Polícia urobila raziu aj vo firme Iva Rittiga, ktorý je spájaný so zákazkou na vývoj etického kódexu Lesy ČR, za ktorý mala jeho firma dostať vyše milióna českých korún.

K Razii došlo aj v komplexe Myšák, kde má svoju kanceláriu politický podnikateľ Roman Janoušek, ktorý je v Česku považovaný za jedného z tzv. „kmotrov“. Komando si do budovy prinieslo dokonca aj baranidlo. Podľa serveru ihned.czmôže zásah súvisieť aj s dvojmiliardovým tendrom pre kliniku IKEM. Policajti zasahovali tiež v Kladne, kde sídlila spoločnosť Kardio Port. Ide o firmu, ktorá súťaž pred dvoma rokmi vyhrala. Podozrivý tender IKEM je pritom spájaný práve s Romanom Janouškom.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Patrika Eichlera Sen o českej pravici sa zrútil.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„O kmotrovských štruktúrach sa hovorí už 15 rokov a bolo by zvláštne, keby na takýchto kauzách polícia nepracovala. Teraz môžeme vidieť výsledky,“ povedal na margo aktuálneho diania český politológ Lukáš Jelínek.

Podľa serveru Parlamentnílisty.cz kriminalisti vykonávajú raziu aj v dome Libora Grygárka, bývalého námestníka vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe. To môže byť dôvodom, prečo nad celou akciou vykonáva dozor štátne zastupiteľstvo v Olomouci.

Opoziční socialisti požadujú vypísanie nových volieb

Česká republika nemôže mať na čele premiéra, ktorého spolupracovníci sú spájaní s organizovaným zločinom. ČSSD žiada okamžitú demisiu vlády. Spravíme všetko pre to, aby Nečasova vláda vo funkcii čo najskôr skončila, oznámil šéf socialistov Bohuslav Sobotka s tým, že ČSSD začne konzultácie so všetkými stranami a s prezidentom na vypísanie mimoriadnych volieb. „Je to situácia, ktorá v histórii Českej republiky nikdy nenastala. Nikdy v minulosti neboli zatknutí spolupracovníci premiéra priamo na Úrade vlády,“ dodal Sobotka.

„Ak je to pravda, je to veľmi závažná informácia. Nepamätám sa, že by niekedy na Úrade vlády zasahovala polícia. Musíme si počkať na informácie,“ povedala šéfka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová. Uviedla, že jej od polície neprišla žiadna žiadosť o vydanie niektorého z poslancov. V Českej televízii zároveň poznamenala, že zatiaľ nedostala žiadosť o hlasovanie dôvery vláde.

Bývalý premiér, šéf národných socialistov Jiří Paroubek označil zatknutie blízkej Nečasovej spolupracovníčky za úder pre Petra Nečasa. „Nepočul som, že by niekedy polícia zasahovala priamo na Úrade vlády,“ uviedol Paroubek. Nevie ani o tom, že by sa niečo podobné stalo v niektorých z európskych demokratických krajín. Šéf strany Veci verejné Vít Bárta vyhlásil, že podporí rozpustenie Poslaneckej snemovne a že jeho strana je pripravená podporiť predčasné voľby v čo najkratšom možnom termíne.

Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu je elitná policajná jednotka s celorepublikovou pôsobnosťou. Zaoberá sa rozkrývaním mafiánskych štruktúr a zvlášť nebezpečnej trestnej činnosti, napríklad korupcie, diskreditácie nepohodlných osôb či legalizácie výnosov z trestnej činnosti.

271 debata chyba