Fedor: Kontrolný výbor bude až v pondelok, požiadal o to Smer

Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva bude v pondelok. O odklad rokovania z pôvodne navrhovaného piatka požiadali poslanci Smeru.

13.06.2013 15:45
Martin Fedor Foto: ,
Martin Fedor (SDKÚ)
debata (3)

„Poslanci Smeru majú väčšinu, takže bez ich účasti sa výbor uskutočniť nemôže. Nebudem zbytočne ťahať poslancov opozície na výbor, o ktorom vopred viem, že nebude, ak ide o jednodňový odklad," uviedol predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ). „Rokovanie o pokračujúcej kauze Vojenského spravodajstva bude v pondelok predpoludním, ešte pred mimoriadnou parlamentnou schôdzou o tejto téme, aj za účasti ministra,“ informoval Fedor.

Predseda výboru Fedor dostal v stredu ďalšie utajované skutočnosti z prostredia VS a situáciu okolo vojenského spravodajstva považuje za neúnosnú. "Na mimoriadnej schôdzi sa pokúsim vysvetliť, že poslanci nie sú vyšetrovatelia, ale toto už nie je nejaká kauzička. Škandál okolo vojenského spravodajstva, podozrenia, vynášania materiálov a sporov súčasných a bývalých dôstojníkov má taký rozsah, že sa stal bezpečnostným problémom Slovenska, ktorý by mal začať riešiť aj premiér osobne ako predseda Bezpečnostnej rady SR,“ vyhlásil.

Tajná správa, ktorá v máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru, údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie Vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. Fedorovi sa prihlásili viacerí svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.

Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva sa prestal 30. mája zaoberať kauzou údajného tunelovania v bývalej vojenskej rozviedke. Podľa Fedora väčšina vládnych poslancov vo výbore presadila uznesenie, že výbor má ukončiť svoju činnosť v súvislosti s touto kauzou a zároveň vkladá celú iniciatívu do rúk ministra. Prípadom sa zaoberá špeciálna prokuratúra, ktorá dala pokyn policajnej Národnej kriminálnej agentúre, aby požiadala ministra Glváča o zbavenie mlčanlivosti niektorých aktérov kauzy.

3 debata chyba