Obce: Bez máp rizikovú výstavbu nevieme zakázať

Majitelia domov postavených v blízkosti riek v týchto dňoch rátajú škody, ktoré povodeň na ich majetku napáchala. Viacerí z nich podobným starostiam mohli predísť, ak by počúvali rady odborníkov, aby v týchto oblastiach nestavali.

14.06.2013 20:00
Bodíky Foto: ,
Chatky zaplavilo aj v Bodíkoch.
debata (12)

Podľa zákona sa síce v záplavovom území nemôžu stavať žiadne budovy, obce a mestá ho však v územnom pláne často ani nemajú zaznačené, a preto ľudia ich námietky neberú vážne. Zmeniť to majú mapy povodňového rizika, ktoré vodohospodári vyhotovia do 22. decembra tohto roku. Obce ich už netrpezlivo očakávajú.

Zákon dnes neukladá mestám a obciam mať mapy, na ktorých je zobrazený možný rozsah záplav spôsobených povodňami. Rezort životného prostredia si však myslí, že regulácia výstavby v rizikovom území, môže fungovať aj dnes. „Ak inundačné (záplavové pozn. red.) územie nie je určené, treba vychádzať z dostupných podkladov o pravdepodobnej hranici územia ohrozeného povodňami. Informácie môže poskytnúť aj vodohospodár,“ uvádza hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Výstavba akýchkoľvek budov je podľa zákona v inundačnom území zakázaná, a tým, že obce majú kompetencie stavebného úradu, majú podľa rezortu dostatočné právomoci ju zakázať.

Bez máp sa veci nepohnú

Podľa podpredsedníčky ZMOS-u Vierky Krakovskej odmietavé stanovisko bez odbornej mapy sa občanom zdôvodňuje len ťažko. „Darmo im vysvetľujeme, že je to nebezpečné. Bez máp je niekedy ťažké určiť, ktoré územie je rizikové,“ vysvetľuje. Okrem toho inundačné územie nie je podľa nej vždy v plánoch definované ako územie, kde sa nemôže stavať. Vďaka záplavovým mapám od odborníkov budú mať obce po novom väčšiu oporu v zákone.

Starostka Devína Ľubica Kolková by rada výstavbu sporných domov zamietla už teraz, nezávisí to však len od nej. Ak chce niekto začať stavať, potrebuje povolenie nielen od stavebného úradu, ale aj súhlasné vyjadrenia správcov energií, ako sú voda, plyn a elektrina. „Ak by mi niekto priniesol čo i len jedno odmietavé stanovisko, stavbu nepovolím. S takým prípadom som sa však ešte nikdy nestretla, hoci je často úplne jasné, že dom v záplavovom území nemá čo robiť,“ vysvetľuje. Mapy podľa nej jednoznačne ukážu, že námietky starostov sú v prípade zákazov oprávnené.

Povinnosť vypracovať mapy, ktoré budú určovať rizikové územia pre povodne, zaviedla pred siedmimi rokmi európska smernica o povodniach. Členským štátom únie dala na to čas do 22. decembra tohto roka. Vodohospodárom, ktorí mapy vypracúvajú, mali samosprávy posielať údaje o tom, ako plánujú územie využiť. Podľa vodohospodára Pavla Virága jednotným postupom v celej únii sa predíde možným odchýlkam, ktoré by nastali v prípade, ak by každá krajina použila vlastný spôsob zakreslenia. „Smernica presne definuje, aké postupy treba zvoliť pri príprave máp. Vďaka tomu budú výstupy z nich porovnateľné bez ohľadu na to, či pôjde o záplavové územia u nás alebo v Rakúsku,“ vysvetľuje. V mapách budú zaznačené záplavové čiary pre všetky naše prietoky, nielen záplavové. Tie potom vodohospodári poskytnú obciam a mestám, aby vedeli jasne určiť, ktoré oblasti sú rizikové.

Virág upozorňuje, že ide o významný krok z hľadiska prevencie. „Obce budú môcť podľa máp upravovať územné plány. Do vyznačeného záplavového územia sa už nebudú umiestňovať aktivity a stavby, ktoré by mohla povodeň poškodiť,“ spresňuje. Nie vždy je podľa neho nutné stavbu v rizikovej oblasti zakázať, niekedy postačuje, ak príslušný stavebný úrad nariadi upraviť miesto, na ktorom sa má stavať.

Česko uvažuje o radikálnejšom riešení

Ľudia chcú napriek hrozbám povodní stavať rodinné domy na záplavových územiach často aj preto, že tam vlastnia pozemok. „Keď im nechceme výstavu povoliť, hnevajú sa, že ich obmedzujeme v možnostiach jeho využitia. Pozemok však môžu užívať aj inak, napríklad na poľnohospodárske účely,“ tvrdí Krakovská. Keď domy naozaj záplavy postihnú, chodia občania za starostami s prosbou o pomoc. Obce podľa nej aj preto dúfajú, že mapy budú mať čím skôr. Ak by boli hotové skutočne do konca decembra, starostovia by to veľmi ocenili.

Susedné Česko kvôli nedávnym povodniam pristúpilo k radikálnejším opatreniam. Český minister poľnohospodárstva Petr Bendl uvažuje o úplnom zákaze výstavby chatiek v záplavových územiach. Zároveň chce zakázať aj ich prestavby na rodinné domy. Ako uviedol, veľa ľudí si kúpi chatu ako rekreačný objekt kvôli lacnej cene, pričom ju následne vylepšuje, aby spĺňala požiadavky trvalého bydliska.

Mapy ohrozenia a rizika

  • Členské štáty únie majú pripraviť – mapy povodňového ohrozenia a mapy povodňového rizika
  • Mapy povodňového ohrozenia zahŕňajú – rozsah povodne, hĺbky, prípadne hladiny vody a ak je to vhodné, rýchlosti prúdenia toku alebo príslušný prietok.
  • Kombináciou mapy ohrozenia a územného plánu (počet ohrozených obyvateľov, využitie územia, dôležité objekty) vzniká mapa rizika.
  • Mapy povodňového ohrozenia a rizika majú byť hotové do 22. decembra 2013. Vypracúva ich správca toku v spolupráci so SHMÚ, samosprávami a stavebnými úradmi.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba