Smer vraj mimoriadnu schôdzu otvorí, objasniť sa má kauza tunelovania VSS

Objasnenie okolností kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) má byť cieľom mimoriadneho rokovania Národnej rady SR, ktoré na podnet opozície zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) na pondelok. Poslanci vládneho Smeru vraj diskusiu otvoria, navrhované uznesenie však zrejme neprejde.

16.06.2013 08:38
parlament, poslanci, NR SR Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Opoziční poslanci by chceli na záver rokovania odhlasovať, že NR SR je znepokojená kauzou „Podozrenie z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS zo strany bývalého vedenia“ a konštatovať, že ide v krátkom čase už o druhú veľkú kauzu vo vojenskom spravodajstve, čo vážnym spôsobom znižuje dôveryhodnosť jeho fungovania. Parlament má tiež požiadať ministra obrany Martina Glváča (Smer), aby NR SR predložil správu o vyšetrovaní tejto kauzy.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková uviedla, že opozíciou navrhované uznesenie je zmätočné a jej strana preto pripraví vlastné. „V pondelok budeme mať klub, musíme sa stretnúť s poslancami Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva aj s ministrom obrany, aby sme pripravili návrh uznesenia,“ avizovala.

Vláda SR aktivitu opozície označila za „populistické politikárčenie s cieľom získať lacné politické body na exkluzívnej téme, navyše, keď sa samozvaní odborníci rozhorčujú na faktoch, ktoré nikto nevidel, resp. neposúdil ich pravosť“. Kabinet upozornil, že v prípade je oprávnený vyšetrovať a preverovať predmetné dokumenty výlučne orgán ustanovený slovenským právnym poriadkom. „Pričom minister obrany je pripravený poskytnúť všetky dokumenty kompetentným orgánom za účelom objektívneho vyšetrenia údajného tunelovania vo Vojenskom spravodajstve,“ píše sa v stanovisku.

Pondelkovému rokovaniu pléna bude dopoludnia predchádzať mimoriadne zasadnutie spomínaného kontrolného výboru, ktoré inicioval jeho predseda Martin Fedor (SDKÚ). Urobil tak po tom, ako v stredu (12. júna) dostal ďalšie utajované skutočnosti z prostredia Vojenského spravodajstva. Situácia je už podľa neho neúnosná. „Na mimoriadnej schôdzi sa pokúsim vysvetliť, že poslanci nie sú vyšetrovatelia, ale toto už nie je nejaká kauzička. Škandál okolo vojenského spravodajstva, podozrenia, vynášanie materiálov a spory súčasných a bývalých dôstojníkov má taký rozsah, že sa stal bezpečnostným problémom Slovenska, ktorý by mal začať riešiť aj premiér osobne ako predseda Bezpečnostnej rady SR,“ vysvetlil.

Na celý prípad údajného tunelovania VSS poukázala uniknutá tajná správa, o ktorej autenticite sa politici sporia. Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a Vojenského obranného spravodajstva, postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má pochádzať z čias vyšetrovania prípadu, ktoré malo začať za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Jeho nástupca Glváč označil spis za mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu. Zároveň tvrdí, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

4 debata chyba