Union pre klientov zatiaľ vybojoval ambulancie

Poistenci zdravotnej poisťovne Union, ktorí mali v júni naplánované operácie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, si ešte budú musieť na zákrok počkať.

16.06.2013 16:01
union Foto: ,
Poistencov Unionu ošetria v Univerzitnej nemocnici v Bratislave iba v akútnych prípadoch a najnovšie aj v ambulanciách.
debata (5)

Najväčšia nemocnica na Slovensku im zatiaľ od pondelka poskytne iba ošetrenie v ambulanciách. Plánované operácie, neakútne hospitalizácie a jednodňovú chirurgiu pre poistencov Unionu nemocnica do konca júna nevykonáva. Od začiatku júna ošetrovala len akútne stavy.

Dôvodom sporu je to, že nemocnica prekročila objednaný limit na prvých šesť mesiacov a poisťovňa jej výkony navyše uhradila len čiastočne. Po prvých neúspešných rokovaniach nemocnica začiatkom júna zastavila plánované ošetrenia pre poistencov Unionu. Včera v tomto spore došlo k posunu.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská uviedla, že s Union zdravotnou poisťovňou sa zatiaľ dohodli len na ambulantnej starostlivosti. „Nie je pravda, že panuje dohoda aj v ostatných oblastiach, pretože tam rokovania pokračujú,“ tvrdí Maťašovská. Podľa nej vyplynula len jedna záväzná zmena v súčasnej situácii, a to, že Univerzitná nemocnica poistencov Unionu od pondelka ošetrí nielen v akútnych stavoch, ale zabezpečí aj plánované zákroky v ambulanciách špecialistov vrátane potrebných vyšetrení. „Plánované operácie, neakútne hospitalizácie a jednodňová chirurgia ostávajú v režime ako doteraz, do konca júna ich pre poistencov Unionu neposkytujeme,“ dodala Maťašovská. Hoci boli otvorené aj rokovania o podmienkach novej  zmluvy, ktorá by mala platiť od júla tohto roka, v tejto oblasti zatiaľ nedošlo k zhode. 

Generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Union Román Podolák vidí situáciu optimistickejšie ako UNB. Podľa neho poistenci majú dostať kompletnú starostlivosť. „Máme súhlas riaditeľa Univerzitnej nemocnice, chýba už len podpis,“ tvrdí Podolák. Čo sa týka novej zmluvy od prvého júla, stačí podľa neho doladiť len zopár veci. Union ponúkol Univerzitnej nemocnici ceny za skončené hospitalizácie na úrovni štátnej zdravotnej poisťovne plus jedno euro navyše.

Rovnaké cenové návrhy predostrela poisťovňa aj ďalším dvom veľkým nemocniciam – Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici a Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave, ktorým sa končí zmluva 30. júna. V týchto dvoch nemocniciach situácia nie je taká vyhrotená ako v UNB.

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ruženy Maťašeje majú zmluvu s Union zdravotnou poisťovňou uzatvorenú do konca júna. „Zdravotná poisťovňa Union nám zatiaľ výkony uhrádza v zmluvnom rozsahu a plánované operácie poistencov Unionu nepresúvame,“ tvrdí Maťašeje.

Problémy s čerpaním limitu budú na jeseň v Košiciach. Fakultná nemocnica L. Pasteura tvrdí, že poisťovňa im neuhrádza výkony v plnej sume. „Pri súčasnom trende poskytovania zdravotnej starostlivosti pre poistencov Unionu dôjde k vyčerpaniu ročného limitu v jeseni,“ tvrdí hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Ostatné fakultné nemocnice, ktoré denník Pravda oslovil, poskytujú poistencom zdravotnej poisťovne Union zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu bez obmedzenia.

O úprave zmlúv rokuje v súčasnosti Union aj s malými a strednými nemocnicami, ktoré združuje Asociácia nemocníc Slovenska. Tie sa jej pred časom vyhrážali, že zmluvy s poisťovňou vypovedia. Doteraz podpísalo dodatky 27 nemocníc z 52. „S každou nemocnicou zvlášť prerokúvame dodatky k zmluvám, vypracovávame ich každej nemocnici na mieru,“ tvrdí Podolák. Podľa neho nie sú zatiaľ žiadne náznaky, že by mali dostať výpovede od ostatných členov asociácie. Výpoveď dostali len jednu, a to od Psychiatrickej nemocnice v Pezinku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba