Glváč: Celá kauza má jediného menovateľa, strach Ľubomíra Galka

O zvolanie mimoriadnej schôdze národnej rady o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS)požiadali opoziční poslanci, pod návrh sa podpísalo 42 zákonodarcov za SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS a OĽaNO.

17.06.2013 08:36 , aktualizované: 17:00
Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč ešte pred mimoriadnym zasadnutím parlamentu informoval o vyšetrovaní kauzy tajných služieb poslancov z Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.
debata (228)

Okrem šéfa osobitného parlamentného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martina Fedora sa do rozpravy prihlásilo ešte osem poslancov, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne. Plénum už na začiatku schôdze odhlasovalo, že ak bude potrebné, bude sa rokovať aj po 19. hodine.

Fedor vyzval počas svojho úvodného vystúpenia v parlamente premiéra Roberta Fica (Smer), aby sa v kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z rokov 2006 až 2010 zorientoval a patrične sa v nej angažoval. Je totiž podľa neho nepatričné a ignorantské povedať, že tomu ani divá sviňa nerozumie, ako to vyhlásil Fico predčasom.

„Dochádza tu k samodeštrukcii Vojenského spravodajstva a predseda Bezpečnostnej rady SR tomu nerozumie?“ pýtal sa Fedor. Opozičný poslanec sa domnieva, že celý prípad už prerástol cez hlavu vedenia VS aj ministra obrany Martina Glváča (Smer). „Koľko podozrení sa má ešte objaviť, aby sme priznali, aký veľký problém tu máme? Aké nechutnosti chceme ešte počuť?“ spýtal sa.

Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Martin Fedor Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor

Fedor apeloval, že z kauzy by sme sa mali poučiť a zabrániť jej repríze. „Potrebujeme ustanoviť silnú a nezávislú inšpekciu nad bezpečnostnými zbormi, ktorá bude vedieť, kam ísť, čo skontrolovať a čo sa pýtať. Sama si otvorí dvere a nebude čakať, kým jej to niekto láskavo dovolí,“ odporučil.

Miroslav Číž (Smer) sa domnieva, že vo Fedorovom prejave prevážil moment politizácie problému. Podľa jeho slov totiž ide o politickú kauzu, na ktorú opozícia zneužíva parlament. „Musia sa tým zaoberať špecializované orgány,“ odkázal.

Anton Martvoň (Smer) si zase nemyslí, že možno hovoriť o kolapse služby len preto, že zlyhal nejaký jedinec. „V tomto prípade ide o bývalých dôstojníkov spravodajskej služby. Venujeme tu pozornosť práve informáciám od ľudí, ktorí sú zločinci, keďže spáchali trestný čin prezradením utajovaných informácií. Venujeme pozornosť ľuďom, ktorí boli prijatí za Ivety Radičovej a ktorí zlyhali, lebo neuniesli to, že nemajú výhody,“ povedal.*

Minister obrany Glváč: Za čo sa najviac hanbím, je Galko

Celá kauza s medializáciou materiálov vojenskej tajnej služby má spoločného menovateľa, ktorým je strach bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS). V rozprave to vyhlásil súčasný šéf rezortu obrany Martin Glváč (Smer-SD).

„Za čo sa najviac hanbím, je tu sediaci pán Galko. Celá táto kauza, ktorej sme dnes svedkami, a ktorá plní stránky denníkov, má totiž jediného menovateľa. Tým menovateľom je strach pána Galka,“ vyhlásil Glváč. „Strach, ktorý je taký veľký, že sa mu nebridí dehonestovať pozície vojenskej spravodajskej služby. Strach, ktorý je tak veľký, že sa neštíti úkolovať svojich bývalých podriadených a navádzať ich na to, aby odhalili svoju identitu,“ povedal.

Dodal, že na začiatku problémov vojenskej tajnej služby bola práve Galkova kauza s odpočúvaním. „Všetci si pamätáte kauzu odpočúvania. Brutálne zneužíval spravodajské služby. Jeho zlé personálnej rozhodnutia viedli k tomu, že sa jeho vlastní nominanti navzájom špicľovali,“ vyhlásil na adresu Galka Glváč. Spomenul podozrenia z nehospodárneho nakladania s prostriedkami tajnej služby v čase, keď bol ministrom Galko, ako aj podozrenie zo spolupráce pracovníkov vojenskej tajnej služby s bývalými členmi komunistickej Štátnej polície (ŠtB).

Galko má podľa Glváča strach, lebo vojenské tajné služby sa zlúčili, čím vyšli najavo „jeho špinavosti a sviňaciny“. Minister obrany upozornil, že zastavil biznis Galkovho poradcu L. za niekoľko miliónov eur, ktorý dnes pracuje v poisťovni Allianz.

Vojenské tajné služby podľa Glváča za Galkovho ministrovania platili Alojzovi Lorencovi a jeho štruktúram. Lorenc bol posledným náčelníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Frešo: Poškodzuje to Slovensko

Ľudia, ktorí sa svojimi daňami skladajú na činnosť Vojenského spravodajstva, si podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša zaslúžia vedieť, či sa vo vojenských službách kradlo alebo nie. Rovnako by mali dostať jednoznačnú odpoveď na otázku, či sa Vojenské spravodajstvo zneužíva aj na iné, ako na zákonom stanovené účely alebo nie. „Možno sa v tom nevyzná sviňa divá, ale slušný človek v tom chce mať jasno. Chce mať jasno v tom, či sa kradlo alebo nekradlo,“ parafrázoval na 20. schôdzi NR SR Frešo výroky premiéra Roberta Fica.

Predseda SDKÚ-DS zdôraznil, že kauza údajného tunelovania vojenských služieb je kauzou, aká na Slovensku ešte nebola. Mesiac sa prípad prepiera v médiách a objavujú sa stále noví svedkovia a tajní agenti, ktorí hovoria o činnosti vojenskej služby. „Poškodzuje to Slovensko,“ dodal Frešo. Za falošné považuje tvrdenia, že krajinu poškodzuje opozícia, ktorá o kauze rozpráva. „My sme zvolení, aby sme na nich dávali pozor a nie, aby nás úradníci školili o tom, čo máme rozprávať,“ vysvetlil. Upozornil, že Vojenská spravodajská služba mala mimoriadne dobré medzinárodné renomé, o ktoré kauzou prichádza. „Pán Fico by tu mal sedieť a mal by tlačiť na to, aby sa to vyriešilo,“ konštatoval Frešo.

Predseda SDKÚ-DS sa pozastavil nad fotkami terajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru a bývalého riaditeľa VSS Juraja Šeba z dovolenky v Benine v spoločnosti Georgea Gansého, ktorý bol osobným asistentom Jána Slotu. Frešo pripomenul, že médiá opakovane informovali o tom, že Gansé mohol pôsobiť ako legalizant Slotovho majetku, keďže na neho boli písané viaceré nehnuteľnosti a ďalší majetok, ktorý bývalý predseda národniarov užíval. „Čo tam robili, zadávali úlohy?“ pýtal sa Frešo. Počas prvej vlády Roberta Fica podľa jeho slov vojenské tajné služby patrili do pôsobnosti SNS. Minister obrany Martin Glváč by sa podľa neho mal jednoznačne spýtať oboch pánov, čo robili s Gansém a či majú väzby na Slotu. Ak sa to Glváč a Fico nepýtajú, potom je tu otázka, či na Glváča a Fica nemajú vojenskí tajní kompromitujúce materiály, myslí si poslanec za SDKÚ-DS.

Podľa Fedora dochádza k likvidácii základov fungovania Vojenského spravodajstva

Pred otvorením mimoriadnej schôdze parlamentu sa konalo zasadanie osobitného parlamentného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, na ktorom si poslanci vypočuli informáciu ministra obrany Martina Glváča.

Ako povedal novinárom po rokovaní výboru jeho šéf Fedor, „máme do činenia s únikom dokumentov a aj tento druhý únik v krátkom čase len potvrdzuje to, o čom opozícia chce hovoriť dnes v NR SR na schôdzi. Vo VS sú podľa Fedora podozrenia, úniky informácií a dokumentov, ale aj nezdravé vzťahy“. „Máme tu bezpečnostný problém,“ konštatoval.

Fedor dostal minulý týždeň dokument, ten opisoval podozrenia proti súčasnému vysokému funkcionárovi Vojenského spravodajstva pri možnom zneužívaní funkcie a bytov, ktoré patrili vojenskému spravodajstvu. „Z informácie ministra je jasné, že ide o autentický dokument. Teda niekto niekedy preveroval nejaké skutočnosti. Tento dokument zostavil pre potreby vyšetrovania niektorý z dôstojníkov VS,“ povedal Fedor s tým, že minister doniesol na rokovanie spis. „Uniknutá správa má byť len niekoľko strán z tohto spisu. Spis má vyvracať podozrenia. Prijali sme formálne uznesenie, ktorým sme správu ministra zobrali na vedomie,“ dodal Fedor.

Informácie ministra k najnovším podozreniam sa Fedorovi zdajú o čosi presvedčivejšie ako vysvetlenia k podozreniam z prvého dokumentu. „Vtedy rýchlo hovoril o slohových prácach a mediálnych kačiciach. Nakoniec priznal, že časti sú autentické dokumenty. Celá vec vzbudzuje ďalšie pochybnosti o dianí vo VS, a to dlhodobo,“ povedal Fedor.

To, čo sa nehodilo, sa na verejnosti neobjavilo, hovorí minister obrany

Minister obrany Martin Glváč na zasadaní kontrolného výboru zdôraznil, že pri objasňovaní kauzy išiel na hranu zákona, poslanci mohli diskutovať s viacerými sekčnými šéfmi Vojenského spravodajstva. Glváč upozornil, že zhromaždili vyše 2 000 listov, z ktorých niekto účelovo vyňal 43 strán, aby podľa neho mohol očierniť vedenie rezortu obrany a tajnej služby. „Poskytujem orgánom činným v trestnom konaní maximálnu súčinnosť, vyhoviem aj žiadostiam na zbavenie mlčanlivosti,“ konštatoval Glváč. Ak sa preukáže porušenie zákona, Glváč okamžite vyvodí dôsledky.

Spis je podľa Glváča od roku 2010, z toho prvých sedem strán bolo použitých v dokumente, ktorý dostal Fedor. „To, kde sa to nehodilo, kde sa tie tvrdenia vyvracali, to sa nedalo. Na základe toho dala pani expremiérka Iveta Radičová otvoriť bezpečnostnú previerku Robertovi Tibenskému, ktorý bol na polygrafe na Národnom bezpečnostnom úrade, kde absolútne prešiel. Tým je pre mňa táto úloha skončená, vo veci úniku aj samej podstaty už konajú orgány činné v trestnom konaní,“ povedal minister.

Podľa Glváča je nezvyklé, že Tibenský bol na polygrafe na NBÚ. „Bolo to na žiadosť pani Radičovej, taký bol pokyn a takým spôsobom konali. Je to naozaj neštandardný postup, aj naše kvalifikované pracoviská sa môžu dostávať do iného svetla. To nechceme, lebo všetci naši príslušníci absolvujú takéto polygrafické vyšetrenia na certifikovaných pracoviskách vojenského spravodajstva,“ zdôraznil minister.

228 debata chyba