Záujem bol najmä o humanitné školy

Najviac stredoškolákov má záujem o školy s humanitným zameraním. Potvrdzujú to aj najnovšie priebežné štatistiky o tohtoročných prihláškach na vysoké školy.

17.06.2013 13:00
student, studenti, medici, lekarska fakulta,... Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (15)

V priebežnom rebríčku fakúlt, o ktoré je najväčší záujem, sú v prvej desiatke tri lekárske a tri filozofické fakulty, počet prihlášok je s výnimkou lekárskych fakúlt oproti vlaňajšku menší. „Je to ovplyvnené poklesom počtu maturantov. Úlohu tu zohráva i všeobecné spoločenské povedomie o potrebe posilňovať technické odbory. V spoločnosti tiež pretrváva názor, že absolventi spoločenských a humanitných vied majú problém sa zamestnať,“ hovorí prodekanka Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Gabriela Lubelcová. Filozofická fakulta mala vlani vôbec najvyšší počet prihlášok, tento rok ju „predbehla“ Lekárska fakulta Univerzity Komenského.

Z prvej desiatky podľa predbežných štatistík vypadla Pedagogická fakulta Univerzity Komenského. Aj podľa vedúcej študijného oddelenia to môže súvisieť s demografickým vývojom. „Vlani sme zaznamenali výraznejší nárast uchádzačov na denné bakalárske štúdium, predovšetkým na neučiteľské študijné programy. V porovnaní s minulým rokom je táto skupina uchádzačov menšia, predpokladám, že z dôvodu ťažšieho uplatnenia sa v praxi,“ uviedla Michaela Hroncová z pedagogickej fakulty.

Podľa prieskumu medzi študentmi, ktorý si dala urobiť personálna agentúra McRoy, motív ľahkého zamestnania sa po skončení školy spomenula ako dôvod výberu len tretina opýtaných študentov. Agentúra upozorňuje, že ak mladí nevidia v školách predovšetkým cestu k získaniu zamestnania, nevytvára sa ani tlak, aby vzdelávanie odrážalo potreby trhu práce. Podľa skúseností a odhadov agentúry tak až tretina vysokoškolsky vzdelaných ľudí končí na pozíciách, na ktoré by stačila aj stredná škola, prípadne mimo vyštudovaného odboru.

Na zamestnateľnosť absolventov sa má prihliadať aj pri akreditácii študijných odborov. „Pri nových študijných programoch je predčasné o tom hovoriť. Zamestnateľnosť budúceho absolventa sa bude môcť hodnotiť teraz, keď školy podávajú napríklad žiadosť o zmenu garanta,“ hovorí predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera. Uplatnenie absolventa v praxi však nie je jasne stanovené kritérium na udelenie akreditácie študijnému odboru. „Zatiaľ to nie je samostatné kritérium, ale keď sa bude robiť komplexná akreditácia, tak naň určite budeme prihliadať,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba