Lipšic: Firma pre rezort obrany odstránila aj 0,22 a 0,88 pňa stromu

Minister obrany Martin Glváč (Smer) po svojom vymenovaní deklaroval zámer dosiahnuť vysokú transparentnosť rezortu, v praxi však jeho výsledky v tomto smere vzbudzujú pochybnosti.

17.06.2013 19:11
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (30)

Na pondelkovom rokovaní mimoriadnej schôdze parlamentu kvôli kauzám Vojenskej spravodajskej služby (VSS) to povedal nezávislý poslanec a bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (NOVA). Upozornil na príklad upratovacej firmy, ktorej mala pôvodná zmluva za takmer dva milióny eur vypršať v roku 2012, dvoma dodatkami však bola predĺžená.

Dodatky neboli zverejnené k dátumu, keď boli vydané, ale pod čiastkovú zmluvu z roku 2011. Podľa Lipšica ich tam rezort obrany de facto ukryl pred zrakmi verejnosti. Prvý dodatok počítal so sumou 89-tisíc eur, o rok neskôr vzrástla suma v dodatku takmer na päťnásobok, 421.000 eur. „Za 421-tisíc eur sa v troch vojenských objektoch urobilo odstránenie krovín a stromov a odstránenie pňov, plošná úprava terénu,“ konštatuje Lipšic s tým, že rezort uvádza odstránenie pňov v rovine v počte 4055,22 kusov odstránenie pňov vo svahu v počte 623,88 kusov. „Ako je možné odstrániť 0,22 kusa a 0,88 kusu pňa? Nedošlo náhodou k tomu, že vydelili sumu, ktorú chceli minúť, jednotkovou cenou?,“ opýtal sa Lipšic.

Za vážny problém považuje aktuálne kauzy vojenského spravodajstva, najmä spoločnú fotku dvoch spravodajských dôstojníkov s Georgom Gansém, osobným sekretárom Jána Slotu v Benine v roku 2011. Lipšic uviedol, že Gansé bol podozrivý z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. „Podľa mňa to nie je v poriadku. Obaja tvorili špičku slovenského obranného spravodajstva,“ poznamenal. Argument ministra, že dôstojníci sa s Gansém možno poznajú z vysokej školy, podľa Lipšica neobstojí.

„Pán minister Glváč nám tu porozprával o tom, že ľudia, ktorí sú podozriví z tunelovania vojenského spravodajstva, boli na polygrafe. A tým je to vybavené. Pýtal som sa, či by súhlasil s tým, že by otázky vybral výbor pre obranu a bezpečnosť a vyšetrenie na polygrafe by prebehlo na Národnom bezpečnostnom úrade,“ povedal Lipšic. „Ak totiž polygrafické vyšetrenie realizujú podriadení osôb, ktoré sa ho zúčastňujú, je to nedôveryhodné,“ zdôraznil.

Dodal, že tajné služby mali podľa medializovaných informácií nakúpiť nehnuteľnosti a pre dekonšpiráciu, alebo nepotrebnosť ich neskôr predať za výrazne nižšie ceny. Minister by mal preto podľa neho preveriť, či majetok skutočne patril Vojenskej spravodajskej službe, za akú cenu bol zakúpený, rekonštruovaný a následne predaný.

„Kladiem otázku, či pri veľkosti našej armády asi jeden a pol divízie, potrebujeme vôbec Vojenské spravodajstvo,“ uzavrel Lipšic.

30 debata chyba