Ekonómovia už rátajú v Česku s ľavicou

Demisia premiéra Petra Nečasa s veľkou pravdepodobnosťou zmení ekonomické smerovanie našich susedov.

18.06.2013 15:00
Český parlament, Klaus, Švejnar, voľby Foto:
Český parlament.
debata (2)

Kauza politicky oslabí pravicu a k moci sa vzhľadom na preferencie dostane zrejme ľavica, či už v predčasných, alebo riadnych voľbách. Pravica stihla zvýšiť spotrebné dane a ľavica sa zase strojí na rast daní z príjmu, najmä pre bohatších. Česko tak prechádza podobným politickým aj ekonomickým vývojom, ako to bolo na Slovensku.

Sociálni demokrati presadzujú progresívne zdanenie príjmov fyzických osôb s hornou sadzbou 38 percent. Firmy by platili daň 21 percent namiesto 19 percent, pričom špeciálna 30-percentná sadzba by sa mala vzťahovať na veľké finančné, energetické a telekomunikačné firmy. Obmedziť plánujú aj paušálne výdavky pre živnostníkov, podobne ako sa to udialo na Slovensku. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka ešte na aprílovom kongrese konštatoval, že inšpiráciou pre stranu sú práve kroky slovenskej vlády. Pravica v Česku od začiatku tohto roka zvýšila dolnú sadzbu DPH zo 14 na 15 percent a základnú sadzbu DPH z 20 na 21 percent.

Už rast spotrebných daní českej pravici podobne ako tej slovenskej ubral na popularite a ľavica to využíva sľubmi o zdanení bohatších. „Väčšine ľudí sa od začiatku krízy relatívne zhoršila životná úroveň – reálne mzdy spomalili rast, rastú dane, ceny energií a súčasne najvyššia trieda sa má lepšie. Typický zástupca nižšej triedy toto nie je schopný uniesť, a tak volí ľavicu nielen vďaka populistickým návrhom na progresívne zdanenie niektorých skupín obyvateľstva,“ domnieva sa analytik Saxo Bank Radim Dohnal. Český Inštitút pre demokraciu a ekonomické analýzy vyčíslil, že po zvýšení DPH sa znížili reálne príjmy českých domácností približne o 200 českých korún mesačne.

Český štátny rozpočet tento rok počíta s deficitom 2,8 percenta, a tak vláda nemusí robiť radikálne škrty. Je tak možné, že v prípade vlády ľavice, ktorú Nečasova aféra posunie rýchlejšie vpred, nedôjde k plošným opatreniam. Ak by však kabinet išiel k vyrovnanému rozpočtu alebo masívnejším investíciám, zvýšil by zrejme aj daň pre firmy. „Pokiaľ vlády súčasne chcú alebo musia získať dodatočné prostriedky do verejných rozpočtov, potom zdanenie práce je tým najspoľahlivejším rýchlym krokom a uchyľuje sa k nemu azda každá vyspelá krajina,“ povedal Dohnal.

Česká vláda bude podľa analytikov nútená pristúpiť k ďalšiemu zvyšovaniu daní aj z dôvodu horšieho vývoja ekonomík v okolitých krajinách. Práve vonkajšiemu prostrediu podľa Dohnala chýbajú prorastové stimuly. V tomto smere českí ekonómovia poukazujú na plán výstavby diaľnic na Slovensku. Na druhej strane Česi na 19-percentnú daň lákajú investorov, kým na Slovensku ľavica daň firmám zvýšila z 19 na 23 percent.

Časť analytikov zastáva názor, že prípadná nová vláda by mala byť so zvyšovaním daní opatrná. „Práve v čase, keď sa česká ekonomika vyhrabáva zo súčasnej hlbokej krízy, by takýto výrazný fiškálny zásah mohol výrazne spomaliť proces jej oživovania. Už v podobe zvýšenej sadzby DPH sme pozorovali výrazne negatívne dosahy na českú ekonomiku. Ďalšie daňové zmeny by urobili podnikateľské prostredie ešte viac nestabilným,“ hovorí analytik Next Finance Jiří Cihlář.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba