Smer zvolil Čižnára za kandidáta na generálneho prokurátora

Bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára poslanci Smeru zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora. V tajnej voľbe získal 82 hlasov, čiže za jeho zvolenie hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru v rokovacej sále. Opozícia sa na protest na hlasovaní nezúčastnila.

18.06.2013 13:49 , aktualizované: 18:48
jaromír čižnár Foto: ,
Kandidát na generálneho prokurátora Jaromír Čižnár
debata (468)

O vymenovaní Čižnára do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka: Kandidát číslo dva.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Opoziční poslanci dodržali svoje slovo, odišli z rokovacej sály a na tajnej voľbe kandidáta na generálneho prokurátora sa nezúčastnili. Spoločne všetci opoziční poslanci predstúpili pred novinárov. „Dnes sa Smer rozhodol, že ukončí všetko svoje chcenie. Uvedomil si, že stačí mu ešte post generálneho prokurátora a všetko bude pod jeho vládou. Je nám ľúto, že sa takto rozhodli. Som rada, že sa celá opozícia zjednotila na tom, že nebude tomu prisluhovať. Apel na poslancov za Smer nestačí,“ povedala podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OľaNO) s tým, že nielen ústavnosť, ale aj morálnosť v SR je pošliapaná.

Podľa predsedu SDKÚ Pavla Freša prvýkrát od roku 1989 bol generálny prokurátor zvolený len hlasmi jednej strany. „Už len chýba, aby prijal členskú legitimáciu Smeru a vraciame sa pred rok 1989. Ako demokratická opozícia sa na takejto voľbe nemôžeme zúčastniť. Máme stále ako kandidáta Jozefa Čentéša,“ vyhlásil. Demokratická opozícia musí podľa neho urobiť všetko preto, aby nástup totality zastavila.

Takto to komunisti podľa predsedu SaS Richarda Sulíka robili vždy. „Vždy jednali z pozície sily. Na jednej strane Roberta Fica chápem, lebo keby zasadol riadny generálny prokurátor a začal by vyšetrovať, kto vlastnou hlavou zohnal 40 miliónov a kto aké podpísal sponzorské zmluvy, tak tomu pánovi by zrejme nebolo všetko jedno,“ uviedol Sulík, ktorému tento deň pripomína noc dlhých nožov z roku 1994, keď pod rúškom demokracie bolo páchané zlo. „Aj Hitler sa dostal k moci demokratickým spôsobom,“ vyhlásil.

Tým, že poslanci za Smer sa rozhodli zvoliť druhého kandidáta na post generálneho prokurátora vtedy, keď je právoplatne zvolený kandidát, rozhodli sa podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára deštruovať právny štát a demokraciu. „Dôvod je jednoduchý. Boja sa, že ak by to nebol ich generálny prokurátor, tak by veci, ktoré chcú, aby boli zakrývané, sa dostali na svetlo Božie. Báli by sa, že by sa začalo vyšetrovanie,“ upozornil.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa sa 18. jún stane čiernym dňom demokracie a ústavnosti na Slovensku, pretože vládna strana sa rozhodla uprednostniť moc pred právom. Nerešpektovala princípy právneho štátu a ústavnosti a obsadila post generálneho prokurátora novou voľbou pri existencii kandidáta na tento post. „Dva roky trval tento scenár, až ho úspešne v záujme svojej moci a Smeru, ale nie v záujme Slovenska, naplnil Robert Fico v koordinácii s Ivanom Gašparovičom a Ivettou Macejkovou. Odmietame sa podieľať na tejto voľbe. Budeme naďalej dôsledne obhajovať ústavnosť a princípy právneho štátu,“ povedal.

Fico: Téma GP traumatizovala pre neschopnosť opozície verejnosť

Po veľmi dlhej dobe, počas ktorej bola pre zlyhanie a neschopnosť súčasnej opozície verejnosť traumatizovaná témou voľby a vymenovania generálneho prokurátora, je Slovensko blízko k tomu, aby ho malo, vyhlásil premiér Robert Fico.

Dodal, že „legitímnym spôsobom bol zvolený človek, ktorý má vysoký odborný i morálny kredit v radoch prokurátorov. Je však potrebné počkať na rozhodnutie prezidenta“.

Prezidentov hovorca Marek Trubač povedal, že o výsledku sa dnes dozvedia pravdepodobne len z médií. Vyjadrenia z kancelárie hlavy štátu možno čakať až po oficiálnom doručení výsledku voľby v parlamente.

Aktuálne je len jeden zvolený kandidát na šéfa prokuratúry, tvrdí právnik

Slovensko má aktuálne jediného zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora, a to Jaromíra Čižnára, ktorý vo voľbe poslancov parlamentu uspel dnes. Jozef Čentéš, ktorého zvolili v minulom funkčnom období 17. júna 2011, ale prezident ho za generálneho prokurátora nevymenoval, dnes už podľa odborníka na ústavné právo kandidátom nie je. „Formálne je právny stav taký, že tým, že bol Jozef Čentéš odmietnutý, tak stratil status kandidáta,“ uviedol odborník na ústavné právo Marián Giba.

Giba upozornil na ďalšiu otázku, ktorá je zatiaľ v tejto súvislosti otvorená. Jozef Čentéš podal 3. januára 2013 ústavnú sťažnosť proti rozhodnutiu prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý ho nevymenoval do funkcie. Ústavný súd je však v prípade tejto sťažnosti pre množstvo námietok Čentéša a Gašparoviča zablokovaný a doteraz nerozhodol. Ústavný právnik pripúšťa, že verdikt ÚS SR by mohol zmeniť Čentéšovo postavenie. „Na ústavnom súde sa Jozef Čentéš domáhal zrušenia toho rozhodnutia o odmietnutí, čomu keby ústavný súd vyhovel, tak by sa mu status kandidáta mohol vrátiť. Ale k dnešnému dňu je momentálny právny stav taký, že existuje jeden kandidát,“ vysvetlil Giba.

S takouto situáciou slovenský právny poriadok nepočítal, nie je to priamo riešené. „Záležalo by do veľkej miery aj od toho, čo by ten ústavný súd povedal," dodal Giba. Podľa jeho slov by už neexistovalo dobré riešenie, ak by dal ústavný súd za pravdu Čentéšovi. Čižnár bol totiž zvolený v čase, keď žiadny zvolený kandidát formálne „neexistoval“. „V danej chvíli to bolo v súlade s platným právnym poriadkom,“ hovorí Giba. Status zvoleného kandidáta by sa v takom prípade vrátil aj Čentéšovi, ale funkcia je len jedna. „Zrejme by sa to riešilo nejakým odškodným, aj náhradou nemateriálnej ujmy,“ hovorí Giba.

Pred utorkovou voľbou kandidáta na generálneho prokurátora formálne neexistovala právna prekážka tohto kroku. „Tou by bolo len prípadné predbežné rozhodnutie ústavného súdu, ku ktorému nedošlo, lebo vlastne o ničom rozhodnúť nemohol v dôsledku námietok,“ dodal Giba.

Čižnára mrzí hysterická reakcia opozície

Šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Jaromír Čižnár uvítal a ocenil skutočnosť, že bol zvolený poslancami za kandidáta na generálneho prokurátora.

„Na strane druhej strane ma mrzí hysterická reakcia opozície, ktorá neustále hovorí o akejsi nelegitímnej voľbe, avšak doteraz nepovedala, podľa akého právneho predpisu by mala byť voľba generálneho prokurátora legitímna,“ uviedol vo svojej reakcii na zvolenie Čižnár.

„Mrzí ma aj to, že už dopredu hodnotia moju prácu, že nebude nestranná, hoci som v doterajšej svojej práci im dôvod na takéto tvrdenia nedal,“ zdôraznil.

Prokurátor Jozef Čentéš sa k voľbe generálneho prokurátora vyjadrovať nebude. „K voľbe sa vyjadrovať nebudem a trvám na dôvodoch mojej ústavnej sťažnosti z januára 2013, ktorou som navrhol Ústavnému súdu SR zrušenie rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky o mojom nevymenovaní,“ uviedol Čentéš.

Paška je presvedčený, že prezident nenájde na Čižnárovi nič

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer) je presvedčený, že prezident SR Ivan Gašparovič nenájde na zvolenom kandidátovi na generálneho prokurátora nič, čo by nebolo v poriadku a bránilo by jeho vymenovaniu do funkcie. Vyhlásil to na brífingu po zvolení Čižnára s tým, že je len na hlave štátu, ako bude postupovať.

„Odkedy sa začalo objavovať meno pána Čižnára, nikto nespochybnil jeho odbornú spôsobilosť, navyše priebeh voľby nebol poznačený žiadnym presviedčaním poslancov, pečiatkovaním či kontrolovaním, voľba bola legitímna. Verím, že prezident rozhodne tak, aby Generálna prokuratúra SR mala čo najskôr nového šéfa,“ povedal.

Paška podľa svojich slov nevidí problém v tom, že Čižnár je spolužiakom premiéra Roberta Fica (Smer) z vysokej školy. „Mňa na sociológii učili, že priemerná sociálna bytosť by mala mať okolo 800 až 1000 vzťahov. Všetci chodíme do školy, všetci niekoho poznáme, máme frajerky, manželky, tí majú svojich známych, je zúfale diskreditovať niekoho len tým, že je niekoho známy. Neprekáža mi to,“ uistil s tým, že je rád, že sa spoločnosť po dvoch rokoch zbavila jedného problému.

Paška zároveň uviedol, že ani počas rozpravy nezaznamenal žiadne spochybňovanie legitimity vypísania tejto voľby, ani samotnej voľby. „Renomovaní ústavní právnici hovorili, že nič nebránilo tomu, aby som túto voľbu po tom, čo prezident povedal, že Čentéša nikdy nevymenuje, zvolal,“ zdôraznil.

Pokiaľ ide o opozíciu, Paška tvrdí, že opozičné strany sa akoby zomkli na tejto jedinej téme a uchyľovali sa len do rodiny morálky „a pre mňa ako filozofa a politológa mimoriadne zabávajúcich pohľadov na fungovanie demokratických politických systémov“. „Jediný argument, ktorý sa vinul celou rozpravou, bola štandardná poloha strašenia ľudí o tom, ako jedna strana vraj realizuje moc,“ konštatoval.

Paška však upozornil, že takto je to v demokracii. „Potrebujete dôveru ľudí cez demokratické voľby. Ak získate takýto mandát, je vaša povinnosť moc realizovať. Podľa opozície by sme asi mali zaviesť nielen minimálnu hranicu na vstup do parlamentu, ale aj vrchný limit, povedzme desať percent. To by sa páčilo všetkým a určite by to potom na Slovensku vyzeralo tak, ako sme boli svedkami počas vlády zlepencov,“ dodal s tým, že nemá problém ukázať hlasovacie lístky z tajnej voľby.

Lipšic: Fico potrebuje vlastného GP, aby sa mal v núdzi na koho spoľahnúť

Premiér Robert Fico (Smer) potrebuje mať na poste generálneho prokurátora svojho človeka, pretože potrebuje mať istotu, že sa v núdzi má na koho spoľahnúť a nikto nebude vyšetrovať podozrivé financovanie Smeru. Povedal to Daniel Lipšic (NOVA-Dohoda).

Lipšic odôvodnil túto tézu prípadom nahrávky, v ktorej hlas podobný hlasu Roberta Fica hovorí o zabezpečení miliónov eur na financovanie Smeru „plus ďalšie veci“. Podľa Lipšica je potrebné sa prestať tváriť, že v tejto nahrávke je hlas „podobný hlasu Roberta Fica“. „Nie je podobný Robertovi Ficovi, je to jeho hlas. A nech má pán Fico zažaluje na súde a stretneme sa tam so znalcom, ktorý potvrdí, alebo vyvráti moje tvrdenie,“ povedal.

Lipšic spomenul aj tzv. Blaškov spis, teda zmluvu medzi už nebohým podnikateľom Ľubomírom Blaškom a Fedorom Flašíkom ako koordinátorom kampane Smeru v roku 2002, keď mal Blaško za sponzorský dar dostať miesta v štátnych podnikoch i miesta na kandidátkach Smeru. Lipšic spomenul, že napriek začatiu vyšetrovania prokuratúra tento prípad po dvoch dňoch zastavila.

„Pre takéto prípady potrebuje Robert Fico svojho generálneho prokurátora,“ uviedol opozičný poslanec. Podľa neho premiér potrebuje mať v kľúčových pozíciách svojich ľudí. „Preto mu doteraz vyhovovalo, že prokurátorom bol priateľ mafiána z mafiánskych zoznamov a na poste predsedu najvyššieho súdu je priateľ bossa albánskej drogovej mafie,“ dodal.

Juraj Blanár (Smer) označil vystúpenie Lipšica za fabuláciu. Podľa neho by aj poslanci Smeru mohli poukázať na niektoré kauzy a podozrenia, pri ktorých však nie sú dôkazy. Tie podľa Blanára nemá v spomenutých prípadoch ani Lipšic. „Vaše vystúpenie je iba snahou byť najspravodlivejším medzi spravodlivými.“

Martin Poliačik (SaS) vo svojom vystúpení vyhlásil, že podstata právneho štátu na Slovensku sa pomaly a plazivo mení. V tejto súvislosti hovoril o chápadlách, ktoré sa pomaly rozliezli do všetkých mocenských štruktúr tohto štátu. „Od dnešného dňa bude právny štát na Slovensku symbolizovať slepá hydra s krídlami, ktorá bude ovládať životy všetkých občanov tohto štátu,“ povedal.

Žitňanská menovite vyzvala poslancov Smeru, aby nešli voliť

Exministerka spravodlivosti a predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská menovite požiadala každého z 83 poslancov vládneho Smeru, aby nedopustil dlhodobé víťazstvo politickej sily nad právom a nezúčastnil sa na voľbe generálneho prokurátora. Tú totiž považuje za bod zlomu.

„Tragédiou dvojročného príbehu o voľbe generálneho prokurátora a tragédiou Slovenska je, že postupne zlyhali všetky ústavné orgány, ktoré s touto kauzou mali niečo do činenia. Dnes sa za príbehom svojím zlyhaním chystá dať definitívnu bodku parlament a už nebude žiaden ústavný orgán, ktorý by mohol dať korekciu týmto zlyhaniam. Ak si odmyslíme prezidenta, ktorý môže Jaromíra Čižnára nevymenovať a takto korigovať zlyhanie parlamentu,“ povedala Žitňanská.

Podľa jej slov záver príbehu obsadzovania pozície generálneho prokurátora po viac ako dvoch rokoch neurobí právo, ale politická sila. „Medzi politikom a právom býva občas určité pnutie, to sa stáva aj v štandardných demokraciách, ale vždy je tu iná zložka moci, ktorá to zlyhanie koriguje a o tom je právny štát,“ upozornila.

Žitňanská sa opätovne pýtala, aká bude náprava stavu, ak parlament Čižnára zvolí a prezident ho vymenuje a Ústavný súd SR dá zároveň za pravdu sťažnosti Jozefa Čentéša. „Aká bude náprava? Odpoveď neexistuje, lebo náprava neexistuje,“ myslí si.

Opozičná politička by radšej vo funkcii generálneho prokurátora videla človeka, ktorý má cit pre právnu delikátnosť. „Ten, kto ho nemá, nedáva mi garanciu, že dokáže mať na piedestáli vždy a za každých okolnosti na najvyššej priečke postavené právo. To, že pánovi Čižnárovi nechýba odpoveď na otázku, aká bude náprava, ak pán Čentéš na ústavnom súde uspeje, ho diskvalifikuje na výkon tejto funkcie,“ uzavrela.

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer) reagoval, že vymenúvanie poslancov Smeru mu pripomenulo porekadlo, že keď politik nemá čo povedať, začne čítať telefónny zoznam. „Ja aj moji kolegovia sa pri tejto voľbe cítime slobodní na rozdiel od pravice. Vy ste v minulom volebnom období urobili množstvo prešľapov. Jednu z pravých volieb kandidáta na generálneho prokurátora nazvala aj vaša premiérka fraškou. Kontrolovali ste sa medzi sebou, menili ste zákon o rokovacom poriadku, obchádzali ste rozhodnutia ústavného súdu,“ pripomenul.

Opozícia mala podľa Hlinu viac bojovať

Pokiaľ opozícia chcela zabrániť zvoleniu nového kandidáta na generálneho prokurátora vládnym Smerom, mala viac bojovať. „Bojovať neznamená to, že dnes budú vonku tri bezprizorné skupiny. Mala tu byť pred týždňom jedna veľká demonštrácia bojovníkov za demokraciu,“ vyhlásil počas rozpravy'nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Ostatným kolegom v opozícii vytkol, že teraz už nad postupom vládnej strany plačú zbytočne. „Nezvládli sme to, dnes bude zvolený generálny prokurátor,“ podčiarkol. Za jeho zvolením však vidí aj pozitíva. Doteraz totiž nebolo koho odvolať, keďže generálnu prokuratúru v súčasnosti riadi jej prvý námestník. „Ak tam po dnešnej voľbe niekto bude, vytvára to predpoklad, že niekoho môžete odvolať, ťažko, ale môžete. Potom sú tu voľby a tie treba vyhrať. Ak vyhráte voľby, môžete skrátiť funkčné obdobie,“ naznačil ďalší postup Hlina. Nového šéfa prokuratúry môžu poslanci podľa neho aj lepšie kontrolovať.

Marián Kvasnička z opozičného KDH sa voči tejto kritike ohradil. „Obávam sa, že spôsob, ako si nasmeroval svoju úvahu, má silno surrealistické, až dadaistické črty. Obávam sa, že si si poplietol bránku,“ adresoval Hlinovi.

S vyjadreniami nezaradeného poslanca sa naopak stotožnil Juraj Blanár (Smer). „Niekedy sa vás dá počúvať a tentokrát to bolo naozaj dobré vystúpenie, presne ste popísali to neskutočné farizejstvo vašich kolegov, ku ktorým sa raz hlásite a raz nehlásite,“ konštatoval.

Podľa Gála chce Smer odstaviť Čentéša, aby sa nestalo to, čo v Česku

Potrebujete odstaviť Čentéša, aby sa na Slovensku nediali veci, aké sa v súčasnosti dejú v Českej republike. Takto sa k poslancom Smeru prihovoril poslanec NR SR Gábor Gál (Most-Híd).

Gál zdôraznil, že Slovensko vďaka rozhodnutiu NR SR zo 17. júna 2012 už má právoplatne zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. „Problém je v tom, že ho prezident nevymenoval,“ uviedol Gál, ktorý pripomenul, že o správnosti a ústavnosti postupu prezidenta na základe sťažnosti Jozefa Čentéša rozhoduje Ústavný súd (ÚS). Gál vyjadril presvedčenie, že až keď ÚS v tomto spore rozhodne, „malo by sa hýbať vecami“. Gál sa preto opýtal poslancov SMER-u, prečo chcú zvoliť ďalšieho, už druhého GP. „Chcete mať náhradníka? Nie, vy chcete mať vlastného, straníckeho generálneho prokurátora,“ opýtal sa a zároveň si odpovedal Gál. „Nato však potrebujete odstaviť Čentéša, právoplatne zvoleného GP,“ dodal. „Ustanoviť Čentéša by nebolo pre vás dobré, lebo by hrozilo to, čo sa stalo v Českej republike. Čentéš totiž nie je stranícky kandidát,“ povedal Gál.

Zároveň zdôraznil, že rozhodnutie parlamentu o vymenovaní Čentéša z roku 2012 je právoplatné aj preto, že neexituje žiadny relevantný dôvod, prečo by Čentéš nemal zastávať funkciu GP. „Preto ten, kto toto rozhodnutie o právoplatnosti spochybňuje, spochybňuje náš právny systém a právny štát,“ uviedol Gál. Poslanec Ján Podmanický (Smer) na Gála reagoval, že dôvody na diskvalifikáciu Čentéša v prípade GP existujú. Uviedol pritom skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča. Podľa Gála však išlo o ľudskú chybu doktora Čentéša. „Ak mu vyčítate takúto ľudskú chybu, povedzte, koľko takýchto ľudských chýb spravil a stále robí prezident, koľkokrát sa preriekol, koľkokrát nám spravil blamáž,“ povedal Gál.

Gál sa takisto pozastavil nad tým, ako bude reagovať prezident Ivan Gašparovič na prípadné zvolenie Jaromíra Čižnára na post GP. „Budeme čakať rok a pol na jeho vymenovanie, alebo sa zachová akoby ako člen Smeru a bude vymenovanie do 24 hodín?“ opýtal sa Gál.

Matovič: Smer si pomýlil demokraciu s totalitou

Smer si za rok vládnutia pomýlil demokraciu s totalitou. Myslí si to predseda OĽaNO Igor Matovič. „Ovládli ste úplne všetko, namiesto demokracie ste zaviedli totalitu. Demokracia nie je, že víťaz berie všetko, nie je to právo silnejšieho, je to vládnutie s rešpektovaním menšiny, s rešpektovaním tých slabších,“ vyhlásil opozičný poslanec v úvode rozpravy.

Vládna strana už podľa Matoviča takmer všetko na Slovensku vymaľovala na červeno. „Máte svoju vládu, prezidenta, parlament, máte deväť najkľúčovejších kontrolných inštitúcií, ktoré všetky ovládate vy. Môžeme sa ešte rozprávať o Generálnej prokuratúre aj o Najvyššom kontrolnom úrade, ale som si istý, že čoskoro dokonáte svoje dielo,“ vyhlásil.

Takýmto spôsobom sa podľa neho postupne vytvára systém, v ktorom sa vládna strana bude sama vyšetrovať, obviňovať aj súdiť. Dôvody ležia v minulosti aj budúcnosti. „Obávam sa, že sa bojíte aj svojej minulosti, aj si chystáte podhubie do budúcnosti, aby ste mohli páchať ešte väčšie svinstvá, ako ste doteraz páchali. Neexistuje iný rozumný dôvod, aby ste niečo takéto robili,“ myslí si Matovič.

Zároveň však vyjadril nádej, že aj v Smere sa nájdu ľudia, ktorým takýto postup vadí. „Verím, že medzi vami sú ľudia, ktorí cítia, že dnes je moment, kedy už lámete demokraciu cez koleno. Verím, že vás nie je 83 Kolesíkov, ktorí urobia čokoľvek, čo vám niekto prikáže,“ dodal. Aspoň symbolicky majú poslancom v dnešnej voľbe zabrániť dva transparenty s nápisom „Demokracia je krehká ako papier, stačí krok a vrátiš Slovensko do totality“, ktoré držia v pléne na ceste k volebnej miestnosti poslanci OĽaNO.

Podľa Dušana Muňka (Smer) však Matoviča už nikto neberie vážne. V reakcii na jeho vystúpenie pripomenul, že bývalá vládna koalícia, ktorej bol Matovič členom, volila generálneho prokurátora v čase, keď už existovalo predbežné opatrenie ústavného súdu proti zmene pravidiel voľby, ale nebolo ešte publikované.

Jeho stranícky kolega Miroslav Číž vyhlásil, že je mu ľúto voličov OĽaNO. „Tento prejav vás má prezentovať ako seriózneho, dôveryhodného politika? Sedeli ste tu v roku 2010, prečo ste vtedy nevystúpili na obranu našich práv ako utláčanej menšiny, ale bezuzdne a surovo ste si podmanili všetky zásadné otázky života krajiny,“ podčiarkol s tým, že po jeden a pol roku voliči v predčasných parlamentných voľbách vystavili bývalej vláde jednoznačný účet.

468 debata chyba