UNESCO bije na poplach: Bukové lesy na Slovensku sú ohrozené

Slovensko sa patrične nestará o svoju časť karpatských bukových lesov, ktoré organizácia UNESCO zaradila na zoznam svetového prírodného dedičstva. Na svojom zasadnutí v kambodžskej metropole Phnomphen na to v utorok upozornil výbor UNESCO pre svetové dedičstvo.

18.06.2013 14:57
buk, bukový les, les Foto:
Bukový les
debata (16)

Na prestížny zoznam výnimočných svetových prírodných a kultúrnych pamiatok zaradil výbor oblasť unikátnych bukových pralesov v oblasti Karpát na území Slovenska a Ukrajiny v roku 2007. Štyri lokality sú na území Slovenska – tri v národnom parku Poloniny a jedna v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat.

„Slovenská časť tohto prírodného dedičstva je vážne ohrozená,“ konštatoval v utorok podľa agentúry DPA výbor. V tejto súvislosti vyzval Slovensko, aby pri náprave situácie úzko spolupracovalo s Ukrajinou a tiež s Nemeckom a do ďalšieho zasadnutia výboru ročne informovalo o prijatých opatreniach.

Ku karpatským bukovým lesom výbor UNESCO pridal v roku 2011 aj päť oblastí bukových lesov v Brandenbursku, Hesensku, Meklenbursku-Predpomoransku a v Durínsku.

16 debata chyba