Prezident sa bude zaoberať návrhom na vymenovanie Čižnára

Opozičné strany by chceli požiadať prezidenta Ivana Gašparoviča, aby počkal s vymenovaním Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu o sťažnosti Jozefa Čentéša.

19.06.2013 12:01 , aktualizované: 19:03
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (212)

„Návrh bol doručený dnes na poludnie a prezident sa ním bude zaoberať,“ povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač. O ďalších krokoch a rozhodnutí prezidenta budú podľa Trubača informovať.

Opozičné strany by chceli požiadať Gašparoviča, aby počkal s vymenovaním Čižnára na rozhodnutie Ústavného súdu o sťažnosti Jozefa Čentéša.

Ten namieta rozhodnutie hlavy štátu nevymenovať ho za generálneho prokurátora. Podľa informácií už je žiadosť pre hlavu štátu naformulovaná, aktuálne sa zbierajú podpisy na jej podporu.

Prezidenta pri vymenovaní generálneho prokurátora neviaže žiadna lehota a na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa za určitých okolností môže rozhodnúť aj nevymenovať ho. Podľa informácií si však aj prezident uvedomuje potrebu vymenovania nového šéfa Generálnej prokuratúry po tom, ako celý proces viac ako dva roky stál. Predchádzajúceho kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša sa totiž prezident rozhodol nevymenovať vzhľadom na okolnosti jeho voľby a kauzu so skartovaním výpovede Igora Matoviča.

Fico: Ak prezident vymenuje Čižnára, bude šéfom GP sedem rokov

Ak prezident Ivan Gašparovič vymenuje Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora, a ten neurobí nič protizákonné, bude generálnym prokurátorom sedem rokov a nič sa na tomto fakte nemôže zmeniť. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer) v odpovedi na otázku, či je vláda pripravená aj na situáciu, že Ústavný súd SR rozhodne v prospech sťažnosti Jozefa Čentéša na jeho nevymenovanie do funkcie.

„Je irelevantné, čo sa stane do budúcnosti. Pán Čižnár je legitímne a demokraticky zvolený kandidát, lebo bol zvolený v tajných voľbách bez kontroly, fotenia poslancov alebo hrozby demisie predsedu vlády,“ zdôraznil Fico.

Premiér tvrdí, že Slovensko už dva roky nemá generálneho prokurátora vďaka opozícii. „Ak by sme čakali ďalej, nebudeme mať generálneho prokurátora minimálne do júna 2014. Neexistovala žiadna ústavná prekážka na zvolenie generálneho prokurátora. Žiadna sťažnosť podaná na ústavný súd nemá odkladný účinok a neexistuje legitímna prekážka, ktorá by NR SR bránila konať,“ zopakoval argumenty šéf exekutívy.

Na vyjadrenia opozičných predstaviteľov, že po prípadnej zmene vlády Čižnára vymenia, reagoval tým, že sú výsledkom prehraného politického i právneho súboja. „Ja nie som na to, aby som utieral soplíky opozícii. Akýkoľvek pokus odvolať generálneho prokurátora pred uplynutím jeho sedemročného funkčného obdobia by bol vážny zásah do stability právneho systému. Je to už také trápne divadlo z hľadiska práva,“ dodal.

Jaromír Čižnár bol v utorok v tajnej voľbe zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora. Od 82 prítomných poslancov získal 82 hlasov. Na voľbe sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru.

212 debata chyba