Prokuratúra obvinila Mikulca a jeho priateľku, polícia ich prepustila

Úrad špeciálnej prokuratúru zverejnil, z čoho obvinil bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca a jeho priateľku, bývalú spravodajskú dôstojníčku Katarínu Svrčekovú.

24.06.2013 12:57
debata (133)

„„Vyšetrovateľ Policajného zboru vzniesol obvinenie voči dvom osobám (R. M. a K. S.) pre trestný čin ohrozovania dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Obidve osoby boli prepustené zo zadržania. Viac informácií vzhľadom na charakter a stupeň utajenia veci ÚŠP poskytovať nebude,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Predajňová už v sobotu informovala, že pri prehliadke auta zaistili materiály, ktoré sú pod stupňom utajenia dôverné a vyhradené. V nedeľu ich vyhodnocovali, pričom Mikulca od prehliadky auta stále zadržiavali a Svrčekovú zavolali na výsluch. Tá už v sobotu médiám poslala stanovisko, že s obavami a s veľkým znepokojením sledovala prácu policajtov, ktorí z kufra Mikulcovho auta vytiahli igelitové vrece s neznámym obsahom, ktoré v ňom podľa jej vedomostí nemalo byť.

Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní VSS v minulosti odštartovala tajná správa, ktorá údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Parlament mal ku kauze mimoriadnu schôdzu. V prijatom uznesení sa hovorí, že vyšetrenie z podozrenia z nezákonného nakladania s majetkom a financiami Vojenskej spravodajskej služby patrí do pôsobnosti príslušných vyšetrovacích orgánov.

133 debata chyba