Čaplovič prikázal vypovedať zmluvu na predražený prenájom kancelárií

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) prikázal Ústavu informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ), aby okamžite vypovedal zmluvu na prenájom kancelárií v budove Reding Tower 2 v bratislavskej Rači.

24.06.2013 16:08
Dušan Čaplovič Foto: ,
Minister školstva Dušan Čaplovič
debata (11)

Pre údajne predražený prenájom má riaditeľ ÚIPŠ odvolať aj Petra Vilima, manažéra projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecnovzde­lávacie predmety, na ktorý pôjde prevažne z eurofondov takmer 27 miliónov eur. Priestory ústav prenajal práve pre 47 zamestnancov tohto projektu.

„Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR avizoval, že celú záležitosť si dá preveriť a následne rozhodne. Výsledkom šetrenia je okamžitý pokyn pre ÚIPŠ, aby okamžite vypovedal zmluvu a zároveň aj rozhodnutie o odvolaní vedúceho tohto národného projektu,“ povedal ministrov hovorca Michal Kaliňák. Manažéra projektu musí odvolať riaditeľ ÚIPŠ.

ÚIPŠ si v budove Reding Tower 2 v Rači prenajal 440 štvorcových metrov, a tiež štyri parkovacie miesta. Celková cena prenájmu na 34 mesiacov je 340.830 eur. Mesačne nájom stojí asi 10-tisíc eur, takže jeden štvorcový meter štandardne vybavených kancelárskych priestorov ústav prenajíma za 22,78 eura. Podľa ponuky z novembra 2012, ktorú má k dispozícii Beblavý, núkala tá istá firma súkromnému nájomníkovi nájom obchodných priestorov za 9,95 eura za štvorcový meter plus prevádzkové náklady na úrovni 2,90 eura na mesiac, čo je 12,85 eura na mesiac.

Na prenájom 440 štvorcových metrov od firmy YIT Reding upozornil v máji poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ). V pondelok vyzval ministra, aby vyvodil zodpovednosť voči manažmentu projektu a situáciu napravil. Tvrdí, že prenájom je dvojnásobne predražený a nebol vybraný v riadnej súťaži.

Hoci ÚIPŠ oslovil sedem firiem, podľa Beblavého im ponuky doručil len tri dni pred konečným termínom zaslania ponúk. Okrem toho podľa Beblavého ústav neoslovil popredné firmy, ktoré sa zaoberajú priestormi kategórie A, ale lokálne firmy, ktoré priestory takého typu nemajú ani v ponuke. ÚIPŠ vyčíta aj to, že jeho požiadavkou pri hľadaní prenájmu boli práve priestory kategórie A, ktoré sú zbytočne luxusné. „Žiadne štandardné priestory štátnej správy nespĺňajú podmienky tejto kategórie. Budovy štátnej správy sú v kategórii B až C,“ podčiarkol poslanec. Ústav podľa neho viacerými „poistkami“ zabezpečil, aby prenájom získala práve firma YIT Reding. Malo ísť napríklad o možnosť trojmesačnej výpovednej lehoty či špeciálne osvetlenie.

11 debata chyba