Anton Dobeš už raz pre smrť na vrchol nevyšiel

Uhrovec smúti. Ľudia nechápavo krútia hlavou, nechcú veriť, že Anton Dobeš sa už domov živý nevráti. Tak ako horolezkyňa, ktorú minulý rok zniesol zo skál, aby tam nezostala navždy. Do hôr chodil často, vedel, aké nástrahy vo výškach, v snehu a vo fujavici človeka čakajú. Ozbrojené komando, ktoré prišlo vraždiť, tam však rozhodne nečakal nikto z horolezcov.

24.06.2013 17:35
Anton Dobeš Foto:
Anton Dobeš s miestnym šerpom počas vlaňajšej expedície na Mount Everest.
debata (4)

V Uhrovci poznajú Dobeša ako nekonečne dobrého človeka. Druhé volebné obdobie tu pôsobil ako poslanec obecného zastupiteľstva. O jeho obľúbenosti výrečne hovoria volebné výsledky, vo voľbách získal najviac hlasov spomedzi všetkých poslancov.

„Bol to veľmi dobrý človek… Ťažko sa mi hovorí v minulom čase, stále nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo, stále mám maličkú nádej, že ešte žije. Skvelý človek, kolega a priateľ. Obetavý, bol by sa rozdal pre každého, kto potreboval pomoc. Ako poslanec sa tiež snažil v obci pomáhať, riešil problémy s chladnou hlavou, bol to inteligentný a rozumný chlap,“ hovorí Dušan Čabrák, zástupca starostky Uhrovca.

V apríli Anton Dobeš oslavoval päťdesiatku. Dušan Čabrák mu vtedy zaželal okrem zdravia aj to, aby sa mu podarilo dosiahnuť všetky horské vrcholy, ktoré si predsavzal. Medzi nimi bola aj hora Nanga Parbat. Na cestu k nej sa vybral 4. júna. Vlani sa pokúsil zdolať inú slávnu 8-tisícovku, Mount Everest, ale vtedy dal prednosť dobrému skutku pred výstupom na vrchol.

Dušan Čabrák stále nedokáže hovoriť o Antonovi... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Dušan Čabrák, Anton Dobeš Dušan Čabrák stále nedokáže hovoriť o Antonovi Dobešovi v minulom čase. Stále živí maličkú nádej, že masaker prežil.

„Zahynula tam horolezkyňa z Kanady a Anton obetoval výstup na vrchol, hoci bol už tesne pod ním. Namiesto toho zniesol Kanaďanku dole. Inak hrozilo, že by tam zostala pochovaná naveky. Bol to skutočne hrdinský čin, pretože to bol jeho veľký sen, vyjsť na Mount Everest. To by asi málokto urobil. Teraz si išiel výstup zopakovať na inú slávnu horu. Bohužiaľ, v horách, ktoré tak miloval, aj stratil život,“ dodal Čabrák.

Video Antona Dobeša z Everestu

Hory si zamiloval už ako stredoškolák, tejto záľube sa venoval aj počas štúdia na vysokej škole a neopustila ho ani neskôr, keď začal pracovať a založil si firmu. Jeho priateľ a kolega Stanislav Mikuš, ktorý je druhým konateľom vo firme ELO, vraví, že každý voľný víkend využil na to, aby išiel do hôr. Prvýkrát mali oňho strach vlani, počas expedície na Mount Everest. Doma sa dozvedeli o víchrici, ktorá na tejto hore zlikvidovala jednu výpravu horolezcov, báli sa, či to nebola práve tá ich.

„Mali sme strach, či sa mu niečo nestalo. Vtedy vyhlásil, že má toho ešte v živote veľa pred sebou, čo musí zdolať, takže ho nemôže skoliť nejaká víchrica. Nepočítal s tým, že si ho v horách nájde guľka. Výstup na Nanga Parbat mali naplánovaný na 3. júla, vrátiť sa chceli 19. júla,“ vraví Stanislav Mikuš.

Anton Dobeš ako poslanec v obci Uhrovec. Foto: reprofoto M. Kráľ
Anton Dobeš Anton Dobeš ako poslanec v obci Uhrovec.

Anton Dobeš

Narodil sa 10. apríla 1963 v Žiline. S výstupmi na najvyššie vrcholy planéty začal len pomerne nedávno. Spolu so Šperkom zdolal v roku 2009 Čo Oju (8 201 m), čo bola jeho jediná osemtisícovka.

Vlani sa neúspešne pokúšal vystúpiť na Mt. Everest, dostal sa do výšky 8 200 metrov n.m.

Po Antonovi Dobešovi zostala manželka a dve dcéry, jedna je už zamestnaná, druhá študuje na vysokej škole.

4 debata chyba