Pakistanské úrady potvrdili prvého Slováka medzi obeťami terorizmu

Pakistanské úrady oficiálne potvrdili prvú slovenskú obeť. Zostáva identifikovať už len posledného, ktorý je zrejme tiež Slovák. Informáciu potvrdil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

25.06.2013 11:24
Nanga Parbat Foto: ,
Hora Nanga Parbat sa stala pre slovenských horolezcov osudná.
debata (10)

Lajčák pre Slovenský rozhlas povedal, že pakistanské úrady v pondelok identifikovali šesť tiel z desiatich, medzi nimi Slováci neboli. „Proces identifikácie obetí pokračoval aj cez noc nášho času. Dostali sme ráno informáciu, že z tých zostávajúcich štyroch obetí boli dve identifikované ako ukrajinskí občania a jedna, bohužiaľ, ako slovenský občan. Tá posledná zostávajúca obeť nebola zatiaľ identifikovaná,“ oznámil minister. Na otázku, či je známe meno slovenskej obete povedal: „Nie sme teraz v situácii, aby sme meno potvrdili.“

Lajčák informoval, že ministerstvo vyslalo slovenského diplomata z Teheránu do Islamabadu, aby potvrdil totožnosť mŕtveho horolezca. Ministerstvo zahraničia je neustále v kontakte s horolezeckou výpravou. Pripustil, že ministerstvo bolo pri informovaní o prípadných slovenských obetiach zdržanlivé a vyčkávalo na oficiálne správy pakistanských úradov. „Dostávame celý rad informácií, ktoré sa vylučujú, preto sme čakali a čakáme na úplné oficiálne stanovisko pakistanských úradov,“ povedal Lajčák.

Minister zahraničia zdôraznil, že je to po prvý raz, čo „slovenský občan, ako sa zdá, sa stal obeťou teroristického útoku. To je len potvrdenie toho, že terorizmus nepozná hranice. Budem trvať na tom, aby páchatelia tohto hrozného činu boli potrestaní“.

Podľa pakistanského ministra vnútra zahynuli traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden Američan čínskeho pôvodu, jeden Litovčan, jeden Nepálčan a dvaja Slováci – Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície.

Radikáli útok začali v sobotu okolo 23:00 miestneho času (20:00 SELČ) v základnom tábore pod horou Nanga Parbat a v nedeľu okolo 1:00 miestneho času (v sobotu 22:00 SELČ) tábor opustili. Extrémisti, ktorých bolo podľa rôznych zdrojov 12 až 20, mali na sebe uniformy pakistanských polovojenských jednotiek.

Ozbrojenci prepadli ubytovacie zariadenie v tábore, kde turisti prespávali. „Nebol to veľký hotel, len malá drevená chata, takže tam neplatili žiadne zvláštne bezpečnostné opatrenia,“ citoval spravodajský server CNN miestneho predstaviteľa Alího Šera. Turistov postrieľali, zobrali im telefóny, peniaze a pasy. Po ozbrojencoch pátra polícia a armáda. Telá obetí v nedeľu prepravili do pakistanskej metropoly Islamabad, odkiaľ budú repatriovaní.

10 debata chyba