Lietadlá zo Spojených arabských emirátov by mohli pristávať v Bratislave

Na bratislavskom letisku by už onedlho mohli pristávať letecké spoje zo Spojených arabských emirátov (SAE). Minister dopravy Ján Počiatek rokoval v stredu o možnosti otvorenia leteckej linky s delegáciou SAE na čele s Khalidom Al Ghaitom z ministerstva pre ekonomické záležitosti. Informoval o tom hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

26.06.2013 17:08
letisko Foto:
Bratislavské letisko
debata (2)

„Verím, že naše rokovania budú viesť k dohode, pretože bratislavské letisko má kapacity na uspokojenie potrieb cestujúcich z Arabského polostrova. Zároveň radi uvítame záujemcov o kúpeľnú turistiku,“ povedal Počiatek. Vlajková letecká spoločnosť SAE Etihad Airways zatiaľ do nášho regiónu nelieta a aj počet spojov aerolínii Emirates do susednej Viedne je podľa Al Gaitha veľmi limitovaný. Ako povedal, hľadajú prehĺbenie vzťahu so Slovenskom, čo by sa mohlo prejaviť aj v investíciách.

Delegácia zo Spojených arabských emirátov pokračuje v návšteve SR v Piešťanoch. Rozvoj slovenského kúpeľníctva a jeho prezentácia v zahraničí je jednou z tém, ktorej sa ministerstvo dopravy dlhodobo venuje. „Tento sektor má na Slovensku veľký potenciál pritiahnuť turistov aj z odľahlejších krajín a môže sa stať jedným z impulzov pre zahraničných turistov, prečo navštíviť Slovensko,“ uviedol Kóňa.

Wizz Air zriadi leteckú linku Košice – Londýn

Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air otvorí od 17. septembra leteckú linku z Košíc do Londýna (letisko Luton). Informoval o tom na tlačovej besede v Košiciach výkonný riaditeľ spoločnosti Wizz Air József Váradi. Do 27. októbra budú odlety v utorok a sobotu, potom v pondelok, stredu, piatok a v nedeľu. „Košice sa dostali do geograficky najrozsiahlejšej siete lacných leteniek v Európe. Som si istý, že lety do Londýna budú medzi obyvateľmi populárne,“ uviedol Váradi.

Podľa námestníčky primátora a predsedníčky predstavenstva oblastnej organizácie cestovného ruchu Košice Turizmus Renáty Lenártovej, je to pre Košice, ktoré sú tohto roku Európskym hlavným mestom kultúry, pozitívna správa. Letecké spojenie prinesie oživenie cestovného ruchu a nárast zamestnanosti v tomto sektore, ale aj rozšírenie povedomia o Košiciach ako o zaujímavej turistickej destinácii.

Vedenie mesta, košického letiska a Košice Turizmus chcú dosiahnuť aj zriadenie leteckého spojenia s Nemeckom. Rokujú o tom aj so spoločnosťou Wizz Air, ale aj ďalšími leteckými prepravcami. Ako povedal Váradi, nie je vylúčené, že v budúcnosti spoločnosť zriadi z Košíc aj ďalšie linky napríklad do Beneluxu alebo škandinávskych krajín. Výkonná riaditeľka združenia Košice Turizmus Iveta Niňajová uviedla, že okrem zriadenia liniek do Beneluxu je záujem o vytvorenie liniek do Talianska a Španielska.

Wizz Air je najväčším nízkonákladovým leteckým prepravcom v strednej a východnej Európe. Zo svojich 17 báz prevádzkuje 44 Airbusov 320. Prostred­níctvom vyše 280 leteckých spojení spája 94 destinácií v 34 krajinách. Zamestnáva 1 600 ľudí.

2 debata chyba