Novela o prenájme poľnohospodárskych pozemkov neprešla

Nájomcovia pôdy, ako napríklad poľnohospodárske družstvá a firmy, nebudú povinné oznamovať prenajímateľovi zmenu vlastníctva podniku, prípadne väčšinového podielu, väčšiny majetkových podielov alebo majoritného balíka akcií.

26.06.2013 21:11
pozemok, pôda, pole, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v stredu do druhého čítania neposunuli návrh novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorý predložil Igor Hraško z hnutia OĽaNO.

Podľa stále platného zákona môže vlastník pôdy do šiestich mesiacov od zmeny väčšinového vlastníka nájomcu, napríklad poľnohospodárskeho družstva či firmy, odstúpiť od nájomnej zmluvy. „V praxi sa však neraz stávalo, že prenajímateľ sa o takejto novej právnej skutočnosti dozvedel oneskorene až po uplynutí šesťmesačnej lehoty na odstúpenie od zmluvy, čím dochádzalo k poškodeniu jeho práv a k zhoršeniu vzájomných vzťahov medzi ním a nájomcom,“ odôvodňoval Hraško. Preto chcel nájomcovi uložiť povinnosť takúto zmenu nahlásiť okamžite. Vlastník pozemku by tak podľa jeho slov mal skutočnú možnosť rozhodnúť sa, či chce svoju pôdu prenajímať aj naďalej.

Hraško chcel svojím návrhom dať možnosť aj vlastníkovi lesného pozemku a jeho nájomcovi dohodnúť sa na skutočnej dĺžke prenájmu. Súčasne platná legislatíva totiž stanovuje čas nájmu v týchto prípadoch na najmenej 30 rokov, čo podľa neho často nevyhovuje nájomcom ani vlastníkom. „V praxi sa nájomné zmluvy medzi prenajímateľmi a nájomcami stále uzatvárajú na menej ako 30 rokov, pretože takáto dlhá doba je pre obe zmluvné strany často nevýhodná,“ argumentoval Hraško.

debata chyba