Doplatky za lieky sa od júla zmenia

Pacienti budú od júla platiť za lieky iné sumy. Zlacnieť by podľa ministerstva zdravotníctva malo 700 liekov, zdražieť 480. Počty lacnejších liekov na prvý pohľad ukazujú, že táto zmena bude v prospech pacienta. Nie je to však celkom tak. Priemerne sa totiž doplatky zvýšia o 12,5 eura, znížia sa len o 4,50 eura.

27.06.2013 20:00
lekáreň, lekárnik, liek, lieky Foto: ,
Ilustračné foto
debata (17)

Skupinu 480 liekov, v ktorej budú vyššie doplatky, využívajú na liečbu diabetici, kardiaci aj pacienti s urologickými problémami. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že do nej vybralo lieky bez dokázaného účinku na priebeh ochorenia. Ak doplatok bude pre pacienta vysoký, lekár má podľa hovorkyne rezortu Zuzany Čižmárikovej možnosť predpísať pacientovi liek bez doplatku alebo s minimálnym doplatkom do jedného eura.

Od júla v lekárni menej zaplatia astmatici a ľudia, ktorí trpia ochoreniami nervového systému či kostí. Bez zmeny zostávajú tri štvrtiny všetkých liekov, čo je približne 3 700 liekov.

Lekárnik František Tamer tvrdí, že od júla budú oproti iným mesiacom výraznejšie cenové posuny, či už smerom dolu, alebo hore. Dodáva, že štatistiky, ktoré uvádza ministerstvo zdravotníctva, sú mierne skresľujúce, pretože do skupiny lacnejších 700 liekov zahrnulo aj tie, ktoré vydávajú lekári vo svojich ambulanciách. „Pre pacienta sú dôležitejšie lieky vydávané na recept,“ tvrdí Tamer. Podľa jeho prepočtov v kategorizácii liekov sa od júla zvyšujú doplatky pri 549 liekoch na recept, z toho pri 274 o viac ako jedno euro. Naopak, doplatky sa znižujú pri 558 liekoch na recept, toho pri 142 o viac ako jedno euro.

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že doplatky sa zvyšujú pri antidiabetikách, pri liekoch určených na liečbu kardiovaskulárneho a urogenitálneho systému aj na riedenie krvi. Podľa hovorkyne Zuzany Čižmárikovej sa priemerne zvyšujú o 12,50 eura. „Doplatky pacientov sa zvyšujú len u vybraných liekov bez zjavne dokázaného a potvrdeného účinku na priebeh ochorenia podľa posledných medicínskych štúdií, alebo v prípadoch, ak výrobcovia liekov v stanovenom termíne nepredložili žiadosti o zníženie cien liekov,“ uvádza Čižmáriková. Na každé chronické ochorenie podľa nej existuje viacero druhov liekov a lekár má možnosť z počtu plne hradených liekov predpísať pacientovi liek bez doplatku alebo s minimálnym doplatkom do jedného eura.

Čižmáriková upozorňuje, že ministerstvo vďaka svojej liekovej politike za tento rok ušetrí 70 až 76 miliónov eur. Dodáva, že najvýraznejšie zmeny sa týkajú pacientov so sklerózou multiplex, ktorí majú teraz dostupnú najmodernejšiu liečbu.

Jaroslava Valčeková zo Združenia sclerosis multiplex Nádej uvádza, že ministerstvo im síce vyšlo v ústrety, ale nie je to až také výrazné, ako tvrdí. Sprístupnilo liečbu druhej línie liekov pre pacientov, u ktorých sa ochorenie zhoršuje veľmi rýchlo. V druhej línii sa nachádzajú lieky, ktoré sú drahšie, ale oveľa účinnejšie, a preto ju môžu dostať pacienti až vtedy, ak prešli liečbou prvej línie. „Na prvý pohľad sa to môže zdať ako ústretový krok, ale lekári to pre svojich pacientov žiadali aj napriek týmto obmedzeniam,“ tvrdí Valčeková. Pacienti so sklerózou multiplex by skôr privítali, keby sa do kategorizácie dostali nové lieky, ktoré už schválila aj Európska lieková asociácia.

Hanka Rážová z Asociácie na ochranu spotrebiteľov liekov tvrdí, že tieto posuny v kategorizácii liekov neprinášajú výrazný efekt pre pacienta. Tieto zmeny sú podľa nej iba kozmetické úpravy. „Na jednej strane niektoré lieky zľavnia, ale na druhej strane zas lieky zdražejú, podľa toho, z ktorej strany je väčšia farmaceutická loby,“ myslí si Rážová.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba