Bezák nebol odvolaný pre nejaký morálny delikt, tvrdí český kardinál

Arcibiskup Róbert Bezák nebol odvolaný na základe nejakého morálneho deliktu. V rozhovore pre internetový portál Christnet.cz to povedal český kardinál Dominik Duka.

28.06.2013 07:55
kardinál Dominik Duka Foto: ,
Kardinál Dominik Duka (vpravo).
debata (65)

Ozrejmil, že otázky, ktoré mali byť zodpovedané pri kontrole v Trnavskej arcidiecéze, nezostavoval český biskup Ján Baxant, ale Kongregácia pre biskupov. „Tieto otázky pri prečítaní určite vyvolávajú rozpaky, možno niekedy aj údiv. Musíme však vychádzať z toho, že vznikli na základe reportov a udaní, ktoré prišli do Vatikánu zo Slovenska,“ povedal Duka pre Christnet.cz s tým, že povinnosťou vizitátora bolo tieto otázky položiť.

„Môj postoj je zdržanlivý. Po prvé, máme oveľa menej informácii o živote na Slovensku – nielen cirkevných, ako majú Slováci o nás. Druhým momentom je, že biskupská konferencia na Slovensku vstúpila do novej etapy,“ povedal Duka. Tiež sa podľa neho zabudlo na to, že súčasný slovenský katolík je iný, ako bol pred rokom 1989. „Myslím, že to naznačil aj list pápeža Benedikta XVI., z ktorého nepriamo vyplynulo, že tu ide o určitú diskusiu v samotnej biskupskej konferencii na Slovensku,“ pokračoval. Celá kauza podľa neho do istej miery vypovedá slovenskej politicko-cierkevno-náboženskej situácii.

Na záver uviedol, že ako človek, ktorý sa musí pohybovať v cirkevnom aj politickom živote si myslí, že takéto kroky si vyžadujú určitú citlivosť a diplomaciu. „Tu by som sa odvážil tvrdiť, že na oboch stranách sa trochu zabudlo, že niektoré veci treba riešiť s väčšou citlivosťou,“ uzavrel Duka.

65 debata chyba