Hrušovský bude kandidovať len s podporou celej Ľudovej platformy

Bývalý predseda parlamentu a súčasný šéf klubu KDH Pavol Hrušovský je pripravený kandidovať za prezidenta SR. Naďalej však trvá na podpore všetkých troch strán Ľudovej platformy.

28.06.2013 11:48 , aktualizované: 13:44
Pavol Hrušovský, KDH Foto:
Pavol Hrušovský, šéf poslaneckého klubu KDH.
debata (49)

KDH a Most-Híd ho označili za svojho kandidáta. SDKÚ-DS sa k menám vyjadrovať nechce, volá po dohode na kandidátovi, ktorý je schopný zvíťaziť. Strana nepovedala, či pochybuje o Hrušovského šanciach. Hrušovský potrebuje na kandidatúru 15 poslaneckých podpisov. Kluby KDH a Mosta-Híd (oba po 13 členov) ich vedia dodať aj bez SDKÚ-DS.

„Som pripravený prijať kandidatúru na prezidenta SR, pokiaľ tá podpora bude podporou troch strán Ľudovej platformy (ĽP),“ vyhlásil Hrušovský na brífingu. Nepovedal, čo sa stane, ak ho SDKÚ-DS nepodporí.

„Nehovorme o podmienkach, hovorme o spoločnom postupe. Treba si počkať na stanovisko SDKÚ-DS,“ povedal. Nekonkretizoval, dokedy mieni čakať na postoj strany Pavla Freša. Hrušovského teší podpora dvoch strán. Zdôraznil, že čím je širšia podpora kandidáta, tým je aj vyššia šanca na úspech.

Dvojica strán teraz čaká na vyjadrenie SDKÚ-DS. Predseda KDH Ján Figeľ očakáva pozitívny postoj alebo iný návrh, ktorý však doteraz vraj prišiel. K svojej kandidatúre sa ešte jasne nevyjadril ani Hrušovský. Ešte donedávna tvrdil, že chce podporu všetkých troch strán.

„Slovensko potrebuje prezidenta s nekomunistickou minulosťou, ktorý rešpektuje Ústavu SR. KDH má takého kandidáta, je ním Pavol Hrušovský,“ oznámil na tlačovej konferencii Figeľ. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár potvrdil, že ho jeho strana podporuje. Tvrdí, že ak sa Ľudová platforma na Hrušovskom nedohodne, nebude to začiatok konca Ľudovej platformy.

„Ľudová platforma nevznikla len pre prezidentské voľby. Keby sme ju zakladali len pre jeden post, bolo by to úbohé,“ vysvetlil Bugár. Zdôraznil, že ľudovci sa vedia dohodnúť napríklad na tom, ako vyviesť Slovensko z marazmu, do ktorého ho dostala vláda Roberta Fica (Smer-SD). Bugár dúfa, že sa ľudovci na spoločnom prezidentskom kandidátovi dohodnú. „Ľudová platforma by mala mať spoločného kandidáta,“ doplnil s tým, že ľudovci už s kandidátom meškajú. Cez leto už mohol totiž podľa neho kampaňovať.

Hrušovský nie je jediný kandidát z radov KDH. Prvý predseda kresťanských demokratov Ján Čarnogurský už svoju kandidatúru potvrdil a má už na ňu aj dosť podpisov. V KDH sa ozývajú hlasy na podporu Čarnogurského. Figeľ poznamenal, že kandidátom KDH je Hrušovský.

Frešo by bol rád, keby Radičová zmenila názor

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo by bol rád, keby expremiérka Iveta Radičová zmenila názor a rozhodla by sa kandidovať za prezidentku SR. Radičová to neraz odmietla.

„SDKÚ-DS má záujem na tom, aby do prezidentských volieb za Ľudovú platformu či stredopravú scénu išiel jeden silný kandidát, ktorý môže zvíťaziť. Latku sme pomerne silno signalizovali menom Iveta Radičová, aj keď rešpektujeme, že ona nemá záujem,“ povedal Frešo na brífingu v parlamente. Dodal, že s KDH a Mostom-Híd rokujú, hovoria aj o výhradách. Či sú nejaké k Hrušovskému, nepovedal.

Poukázal však na to, že z radov KDH kandiduje už Ján Čarnogurský, záujem o Prezidentský palác avizoval aj Radoslav Procházka. „Áno, aj takéto výhrady zaznievajú na rokovaniach, ale všetky výhrady si preberieme v SDKÚ-DS a na rokovaniach s partnermi,“ podotkol. Frešo je za to, aby strany informovali verejnosť až o dohodách a neodkazovali si cez médiá. Dokedy mienia ľudovci rokovať, Frešo nepovedal. Podľa neho je stále čas. Poukázal aj na to, že Smer-SD stále tiež nemá kandidáta a chystá sa ho riešiť až koncom roka.

Frešo tiež nepovedal, či SDKÚ-DS navrhne vlastného kandidáta, ak sa ľudovci na spoločnom kandidátovi nedohodnú. „Ak sa na niečom SDKÚ-DS bude podieľať, tak na poriadnej dohode na zvoliteľnom kandidátovi,“ uviedol. Na otázku, či je Hrušovský zvoliteľný, nepovedal. „Nechcem komentovať žiadne mená. Nešpekulujme,“ povedal.

49 debata chyba