Jeden z obžalovaných sa priznal k únosu Jozefa Mišenku

Zásadný posun nastal v súdnom pojednávaní v kauze únosu podnikateľa Jozefa Mišenku. Jeden z obžalovaných Daniel H. sa k činu priznal a popísal aj podiel ostatných spolupáchateľov.

28.06.2013 16:26
debata

Doteraz svoju vinu popieral. Spolu s ďalšími obžalovanými trval na verzii, že na únos s výkupným ich nahovoril samotný Mišenka, pretože dlžil viacerým ľuďom veľkú sumu peňazí. Ako popísal na Okresnom súde v Nitre, auto s Mišenkom zastavili v prezlečení za policajtov. Podnikateľa naložili do auta, spútali ho, dali mu na hlavu tričko a odviezli ho na chatu na Duchonke. Tam od neho žiadali, aby zavolal svojej družke a vypýtal výkupné. Daniel H. viackrát zdôraznil, že nikdy nehovorili o konkrétnej sume. Mal im odovzdať peniaze, o ktorých vedeli, že má doma, údajne z falošných kolkov. „Pôvodný plán bol rýchla akcia. Dohoda od začiatku bola, že Mišenka bude po únose prepustený,“ povedal Daniel H.

Mišenka podľa neho nemal strach, bol skôr prekvapený, že sa „nechal nachytať na hruškách.“ Snažil sa tiež zistiť, kto za únosom stojí. „Mal podozrenie na svojho strýka a myslel si, že sa to možno aj horšie skončí,“ uviedol. Mišenku potom previezli na inú chatu v Horných Vesteniciach, kde si ho prevzal Bystrík Š. Daniel H. podľa vlastných slov odišiel a čo bolo ďalej, nevie. Daniel H. sa s Mišenkom poznal z minulosti, napriek tomu nemal obavu, že by ho spoznal po hlase. Z únosu sa mu ušlo 170-tisíc korún. Keď zistil, že Bystríka Š. vypočúva polícia, zľakol sa a opustil Slovensko.

Obhajkyňa údajného objednávateľa únosu Bystríka Š. požiadala senát o vykonanie konfrontácie jej klienta s Danielom H. Sudkyňa pojednávanie na zhruba dve hodiny prerušila s tým, že ak sa Bystrík Š. nedostaví, návrh zamietne. Na súd neprišiel, podľa obhajkyne sa mu pokazilo auto. Sudkyňa preto návrh na vykonanie konfrontácie zamietla s odôvodnením, že počas 2,5 roka trvajúceho procesu mal dostatok času a navyše dal súhlas s konaním v jeho neprítomnosti. Senát hlavné pojednávanie prerušil, najbližšie sa bude konať 3. júla.

Z obzvlášť závažného zločinu vydieračského únosu sú obžalovaní deviati muži. Podľa obžaloby Bystrík Š., Boris H., Daniel H., Igor H., Ján P., Martin D., Peter D., Peter P. a Tomáš M. uniesli 6. júna 2008 topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku. Ako výkupné žiadali tri milióny korún, ktoré aj dostali, neskôr však žiadali ďalších päť miliónov korún. Hneď na začiatku procesu sa k skutku priznal Boris H. Pre dlhotrvajúcu hladovku pred časom senát súdu vylúčil Igora H. na samostatné konanie. Mišenka nebol polícii neznámy, obvinený bol za ekonomickú trestnú činnosť. V roku 2010 ho niekto zastrelil na ulici v Topoľčanoch v jeho Mercedese.

Kontroverzný podnikateľ bol synovcom Viliama Mišenku, ktorý je obvinený z viacerých vrážd. Pôvodne bol obžalovaný aj z vraždy svojho synovca Jozefa Mišenku, Najvyšší súd SR ho však obžaloby zbavil. V marci ho oslobodili aj v prípade najväčšej bankovej lúpeže v nitrianskej VÚB z roku 1996.

debata chyba