Ak Paška zaradí Kažimírov list na schôdzu, mimoriadka nebude

Mimoriadna schôdza, na ktorej by mal minister financií Peter Kažimír informovať parlament o dôvodoch nárastu štátneho dlhu a o opatreniach na jeho zníženie, sa možno konať nebude.

30.06.2013 12:23
Lucia Žitňanská Foto: ,
Lucia Žitňanská
debata

Opoziční poslanci nebudú trvať na jej zvolaní, ak predseda národnej rady Pavol Paška zaradí list Petra Kažimíra o vývoji dlhu do programu aktuálnej 21. schôdze, uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská. Vládny Smer zatiaľ v pléne dvakrát odmietol opozičný návrh zaradiť Kažimírovu informáciu o dlhu na program 21. schôdze parlamentu.

Teraz sa môže táto situácia zmeniť. Predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer) pre povedal, že v utorok sa bude Kažimírovým listom o dlhu zaoberať parlamentný výbor. Po diskusii by mal finančný výbor odporučiť parlamentu prerokovať materiál v pléne. Predseda parlamentu by tak podľa všetkého Kažimírov materiál mal zaradiť do programu schôdze.

„Našim cieľom bolo prerokovať informáciu ministra financií v pléne parlamentu, čo Smer dvakrát zamietol. Ak bude správa o dlhu zaradená do programu riadnej schôdze a bude k nej rozprava, nemáme dôvod trvať na zvolaní mimoriadnej schôdze,“ uviedla Žitňanská.

Predstavitelia troch opozičných poslaneckých klubov z Ľudovej platformy vo štvrtok oficiálne predložili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Hovoriť na nej chcú o zadlžení Slovenska, ktoré v minulom roku stúplo na rekordnú úroveň. Zvolanie mimoriadnej schôdze si podľa poslanca za Most-Híd Ivana Švejnu vyžaduje súčasná situácia, keď vládny Smer niekoľkokrát odmietol zaradiť diskusiu o liste, v ktorom rezort financií informuje parlament o dôvodoch nárastu dlhu a o opatreniach na jeho zníženie, do programu aktuálnej parlamentnej schôdze. Informovať parlament o dôvodoch nárastu dlhu pritom minister financií musí na základe ústavného zákona o dlhovej brzde, keďže verejný dlh vlani dosiahol 52,1 % hrubého domáceho produktu a prekročil tak prvú, 50-percentnú hranicu dlhovej brzdy.

„Chceme zaviazať vládu, aby pripravila konkrétne opatrenia na zníženie dlhu, a aby do budúcna predkladala len také návrhy zákonov do parlamentu, ktoré nezvyšujú, ale naopak znižujú zadlženosť Slovenska,“ skonštatoval po predložení návrhu na mimoriadnu schôdzu podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec. Podľa aktuálnych pravidiel pritom musí predseda parlamentu zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní od podania návrhu.

debata chyba